Ponude Fine GS povoljnije od Gradske sigurnosti Šimac i sin

Slika korisnika valentinam
Tko će kontrolirati putnike i prtljagu u Zračnoj luci Zadar?
-- Podnaslov Zračna luka Zadar prije mjesec dana je poništila javni natječaj za ovaj posao. Jedini ponuditelj, Gradska sigurnost, koja je i u prošle tri godine obavljala ovaj posao, dala je ponudu koja je bila za čak 20 posto veća od procijenjene vrijednosti nabave
F. BRALA/Ilustracija
Odluku bi ZL Zadar trebala donijeti kroz nekoliko tjedana

Ukupno šest ponuda za tri različita posla, po tri od dviju tvrtki, pristiglo je na javni natječaj Zračne luke Zadar (ZLZD) za Postupak zaštitnog pregleda putnika, osoblja, vozila, prtljage, osoba koje nisu putnici i potrepština zračne luke, za razdoblje od godinu dana. Ponude su jučer otvorene u Zemuniku. Postojeći ugovor na razdoblje od tri godine bio je sklopljen s tvrtkom Gradska sigurnost Šimac i sin iz Splita, a ističe za nekoliko tjedana.

Gradska sigurnost Šimac i sin javila se i na ovaj natječaj za sva tri tražena posla zajedno s državnom tvrtkom Fina gotovinski servisi iz Zagreba čije su sve tri ponude povoljnije od ove splitske privatne tvrtke. Za primijetiti je kako su iznosi svih šest ponuda veći od procijenjenih vrijednosti oglašenih u natječaju. Za Usluge zaštitnog pregleda putnika, osoblja i prtljage u putničkom terminalu Gradska sigurnost ponudila je iznos od 2.538.992,14 kuna, a Fina GS 2.432.644,80 kuna. Za Usluge zaštitnog pregleda osoba koje nisu putnici, potrepština i vozila (P1) te po potrebi zaštitni pregled u G@B terminalu Splićani su ponudili 1.145.917.50 kuna, a Zagrepčani oko 48 tisuća kuna manje. Za Usluge zaštitnog pregleda koje nisu putnici i vozila na stajanci (razgraničenje vojni- civilni dio zračne luke) tvrtka iz grada sv. Duje ponudila je 687.550,50 kuna, a Fina GS 658.752 kuna.

Treba reći kako je Zračna luka Zadar prije mjesec dana poništila javni natječaj za ovaj posao za koji je tada bila zabranila slanje ponuda po grupama koje je, pak, sada izričito tražila. Jedini ponuditelj, Gradska sigurnost, koja je i u prošle tri godine obavljala ovaj posao, dala je ponudu od 13.535.197,92 kuna za tri godine koja je bila za čak 20 posto veća od procijenjene vrijednosti nabave. To je i bio razlog poništenja natječaja. Prošli trogodišnji ugovor Zračne luke Zadar i ove splitske tvrtke bio je vrijedan oko devet milijuna kuna.

Može se očekivati kako će ZL Zadar odluku o rezultatima ovog javnog natječaja donijeti u sljedećih nekoliko tjedana. Zakon o javnoj nabavi nudi im nekoliko mogućnosti, s obzirom kako postojeći ugovor ističe za nekoliko tjedana te nemaju dovoljno vremena za provedbu novog natječaja. Naime, u Zakonu stoji kako su, kao javni naručitelj, obvezni poništiti postupak nabave ako je cijena najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave, osim ako imaju osigurana sredstva. Smiju također koristiti pregovarački postupak bez prethodne objave poziva na nadmetanje za dodjelu javne nabave ako nije podnesena nijedna prikladna ponuda u otvorenom postupku, pod uvjetom da početni ugovorni uvjeti iz otvorenog postupka nisu bitno izmijenjeni.

Fina GS izgubila posao u ZL Pula

Gradska sigurnost Šimac i sin isti posao je zadnje tri godine obavljala i u zračnima lukama Split i Brač. Ova splitska tvrtka je prije nekoliko mjeseci dobila novi ugovor sa Zračnom lukom Split, dok je Fina gotovinski servisi ovaj posao u prethodne tri godine obavljala u Zračnoj luci Pula, ali nisu uspjeli dobiti novi ugovor, budući da je ponuda Securitasa iz Zagreba, tvrtke u vlasništvu Securitasa AB iz Švedske, bila povoljnija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno