Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ABA LIGA Najveći hrvatski derbi s okusom o(p)stanka

09.02.2019. 10:40
ABA LIGA Najveći  hrvatski  derbi s  okusom  o(p)stanka


Najveći hrvatski košarkaški derbi, prvi ove sezone na Višnjiku, Zadranima donosi novu priliku za potvrdu abaligaškog ostanka. Rasplet posljednjeg, 18. kola, ukrstio je sudbine vječnih rivala hrvatske  košarke i mogao bi biti presudan u kreiranju buduće participacije jednih  i drugih u regionalnom natjecanju. O važnosti pobjede je stoga bespredmetno lamentirati, pogotovo za momčad Ante Nazora koja je pozitivnim  spletom okolnosti prošlog vikenda dobila novu priliku na svom parketu  izboriti ulaz u luku spasa, a s druge strane će s također visokim motivom  tražiti pozitivan rezultat i momčad Cibone koja traži svoj izlaz iz evidentnog propadanja prema dnu u samoj završnici osnovnog dijela lige. Svi  su stoga preduvjeti za istinski derbi i pravu bitku na parketu Krešinog  doma osigurani, a promatrajući iz zadarskog kuta sve predradnje su  odrađene da se u završna tri kola uđe sa tom sedmom pobjedom na  kontu s kojom bi se došlo i na sami rub ostvarenja toliko željenog cilja.  Zato unatoč negativnom primjeru protiv Krke od prije dva tjedna košarkašima Zadra posebna motivacija za ovakvu utakmicu ni u kom slučaju  nije potrebna, a Nazoru je jedina želja da mu momčad bude na tragu posljednjeg izdanja iz Srijemske Mitrovice.


Oscilacije
– Suludo bi bilo kazati bilo što drugo osim da moramo ići na pobjedu i  da nas jedino ona zanima. Imamo veliki respekt prema Ciboni. Dobra su  momčad koja igra efikasnu napadačku košarku te ćemo se morati fizički  angažirati na granici bola kako bi uspjeli zaustaviti njihove akcije, prije  svega vanjski šut koji im je najjače oružje. Nepoznanica nema, ali činjenica je da su oscilacije jako velike. I na jednoj i na drugoj strani. Jedna je  utakmica bila na plus 30, druga na minus 30. To nas poziva na dodatni  oprez, disciplinu i maksimalan angažman. Vezano za našu posljednju  utakmicu, bez obzira na pobjedu potrebno nam je puno više angažmana  i taktičke discipline i nadam se da ćemo to i pokazati večeras – kazao je  Nazor u najavi utakmice koja kao i ona s Krkom donosi prefiks sudbonosne.  Cibona je protivnik kojeg uistinu treba respektirati i bez obzira što  su dosta mijenjali roster tijekom prijelaznog roka u sastavu pod vodstvom Ivana Velića mnogo je igrača koji znaju kako odigrati utakmice  ovakvog tipa. Iskustvo i širinu gostujućeg rostera istaknuo je i trener Zadra secirajući večerašnjeg protivnika.
– Dobro poznajem momčad Cibone i ne bih ulazio u hipotetska pitanja. Znamo da će veći fokus biti na 'playmakeru' Ljubičiću i Markoti koji  igraju dobro. O Roziću ne treba trošiti riječi, Pilepić ih je pojačao te su  dosta jači nego u prethodnom susretu. Ali i igrač poput Novačića koji nije u nekoj formi može ući u dobru seriju. Tu i je Gilbert koji igra desetak  minuta, ali je zato praktički 24 sata u dvorani. Stoga nam je potrebna  maksimalna odgovornost i pravi angažman na svim pozicijama.


Povratak Bašića
Ono što i više muči Nazora od samog protivnika jesu ozljede, pa će i  Cibonu dočekati bez Kristijana Krajine i Jure Planinića, dok je dobra vijest povratak Lovre Bašića nakon što je propustio Goricu i Megu Bemax  zbog viroze.
– Problemi s ozljedama koje imamo intenzivno se osjećaju iz dana u  dan jer ponekad nemamo mogućnost ni odigrati pet na pet. Prekjučer  smo nakon dugo vremena zaigrali preko cijelog terena. No, gledajući s  pozitivne strane dosta smo igrali četiri na četiri s čime smo dobili na dinamici i u obrani i u napadu. Bilo bi dobro da su ti ozlijeđeni igrači tu i  što se tiče trenažnog procesa i same raspodjele minutaže jer bi nam to  dalo mogućnost odmoriti igrače koji još uvijek nisu dosegli potpuni natjecateljski nivo poput Dašića i Žorića. Kako na utakmicama, tako i na treningu. Izostanci se osjećaju, no što je tu je. Moramo se znati nositi s tim –  zaključio je Nazor.




Gađati 's mula u more'
Psihologija ovakvih 'biti ili ne biti' utakmica donosi najviše nepoznanica. Primjer iz  utakmice s Krkom najbolje je oslikao što se može dogoditi kad se uvuče pritisak u  glave igrača. Poučeni tim primjerom najveću intrigu pred utakmicu s tolikim ulogom  predstavlja psihološki pristup igrača Zadra i može li se taj očiti pritisak okrenuti na  pozitivnu stranu.
– Trebamo biti pozitivni i ne razmišljati na takav način. Jednostavno ćemo morati  's mula u more' gađati ovog puta. Nadam se da ćemo biti pravi i siguran sam da će to  publika prepoznati što će nam biti dodatni vjetar u leđa, a to nam je izuzetno potrebno u ovoj utakmici – kaže Nazor.


Zanima nas samo sljedeći protivnik
Kalkulacije, jednadžbe, križanja i međusobni omjeri kao i zatvoreni krugovi još  uvijek su tema koja ne okupira stručni stožer i igrače. Razumljivo, jer se pobjedom  nad Megom ostvario povratak u ugodniju situaciju da se ovisi samo o svojim rezultatima te se stoga pokušava zadržati fokus jedino na sljedećeg protivnika. U tom  smjeru gleda i Nazor s nadom da mu kalkulator neće  ipak potreban u traženju ostanka u ligi u završnim kolima.
– Iz kola u kolo sve je moguće. Zadnji nas je put nevjerojatno potresao poraz od  Krke. To nam je praktički bio nokaut. No, i igrači i stručni stožer i uprava su ostali  hladne glave. Napravili smo sve da se resetiramo za utakmicu u Srijemskoj Mitrovici. Sada je situacija kud i kamo drugačija. Do kraja su ostala još četiri kola. Nemamo  pravo ponašati se na drugi način osim gledati iz kola u kolo, jer nas jedan poraz baca  u Drugu ABA ligu, a jedna pobjeda diže i preskačemo neke momčadi koje su cijelo  vrijeme bile ispred nas. Još je rano za krugove – poručio je Nazor.


Navijanje ograničiti na ruke i grla
Kad se jednom opečeš, onda se puše i na hladno. Tako je u preventivnom smislu  poruku navijačima pred derbi poslao direktor kluba Željko Žilavec. U nastojanju da  se izbjegnu nove kazne apel je uputio prema svima koji će večeras pohoditi Višnjik  za kulturnim i sportskim bodrenjem svojih ljubimaca
– Protiv Cibone očekujemo veliku podršku i popunjenu dvoranu, ali bih stvarno zamolio navijače i sve posjetitelje da svoje navijanje ograniče na grla i ruke, bez ikakvih dodatnih alata. Vidjeli ste i sami kakve su kazne, vidjeli ste i sami koliko je ružno  igrati pred praznom dvoranom. To se odrazi na igrače i na igru. Očekujem da ćemo  dokazati da imamo dobre navijače i da možemo podržati našu momčad – kazao je  Željko Žilavec i dodao:
– Radit će sva četiri ulaza, no bilo bi dobro doći malo ranije zbog kontrole ulaska.  Često dobivamo mailove vezane uz pretrese i način rada zaštitara, no zaštitarska tvrtka radi svoj posao i mi im ne možemo govoriti kako ga trebaju raditi. Neki tvrde da  su prerevni, no to su stvari koje spadaju u njihov profesionalni dio posla.


Trajekt za Preko "kasnit" će zbog  utakmice
– Za ogled s Cibonom zaprimili smo popriličan broj upita može li se na neki način  izaći u susret svim navijačima koji će s otoka Ugljana i Pašmana doći podržati domaću momčad u ovoj derbi utakmici. Nije uobičajena praksa da se utakmica odvija  s početkom u 21 sat, stoga je ovoga puta velikom broju navijača s otoka predstavljao  problem odlazak svojim domovima nakon ogleda, kako posljednji redovni trajekt linije Zadar – Preko polazi u 23 sata.  Stoga sa zadovoljstvom objavljujemo informaciju  da je Jadrolinija pristala izaći u susret svim otočanima pomicanjem posljednje redovne linije iz Gaženice za Preko u subotu 9. veljače s 23 sata na 23.15 sati – objavili su na internetskim stranicama Zadra.
Bit će tako otočanima satnica po mjeri ne bude li produžetaka i (pre)velikih prometnih gužvi oko dvorane nakon utakmice…