Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

JAZINE Projekt uređenja šetnice odredit će i sudbinu palmi

09.02.2019. 11:13
JAZINE Projekt  uređenja  šetnice  odredit će i  sudbinu  palmi


Realizacijom III. faze rekonstrukcije obale u luci Jazine dovršit će se dugoročan, složen i zahtjevan projekt. Procijenjena vrijednost  izvođenja radova završne faze iznosi 7,3 milijuna kuna s PDV-om, a zajednički će je sufinancirati Grad Zadar i Županijska lučka uprava Zadar, pri  čemu će Grad uložiti 1,5 milijuna kuna. Vrijeme izvođenja radova procjenjuje se na 5 mjeseci.
Saznajemo to u razgovoru s ravnateljem Županijske lučke uprave Davorom Škibolom, koji nam je otkrio kako projekt obuhvaća uređenje  obalnog zida, rješenje oborinske odvodnje, iskop mulja, pijeska te obilježavanje prometne signalizacije na parkiralištu.


Razvoj javne turističke infrastrukture
– U tijeku je javna nabava, a do kraja mjeseca bi trebali krenuti u realizaciju. Izgradnja obalne šetnice, koja će povezivati ostale prethodno  uređene obale, osnovna je potreba domicilnog stanovništva koje se cijelo vrijeme koristi uskim nogostupima uz cestu. Uz tu osnovnu svrhu,  šetnica će svakako doprinijeti i razvoju javne turističke infrastrukture te  ojačati konkurentnost destinacije, rekao je Škibola dodavši kako je projektom predviđeno i vađenje, odvoz palmi te ponovna sadnja na prethodno odabranu lokaciju.
– Uzeli smo u obzir potencijalnu opasnost vraćanja palmi zbog zaraze  drveća agresivnim nametnikom, palminom pipom pa smo u tu svrhu  dali izraditi Elaborat izvida u stanje 15 palmi na Branimirovoj obali, a koje su sađene kao drvored od Trga kneza Višeslava, pojasnio je Škibola naglasivši kako izvođači imaju obavezu vratiti te ili zamjenske palme (u  slučaju bolesti postojećih).
Škibola je rekao kako je 9. siječnja 2019. godine u prostorijama Grada  Zadra održan sastanak s predstavnicima Nasada d.o.o., na čelu s direktorom Lenkom Ugrinićem, gdje je dogovoreno da će stručne službe Nasada napraviti procjenu stanja palmi.


Ako palme budu bolesne, morat će se zamijeniti
– Ukoliko se zaraza ovim štetnikom pokaže toliko ekstenzivna da se  palme ne mogu spasiti tretiranjem i uklanjanjem samo zaraženih dijelova tzv. dendrokirurgijom, ŽLU Zadar će ih zamijeniti nekom domaćom  mediteranskom stablašicom primjerenom šetnici uz more. Važno je za  naglasiti kako ćemo pratiti pomno stanje tih palmi, i ako su napadnute  palminom pipom, morat ćemo ih zamijeniti, kazao je dodavši kako će  detalje oko zamjenskih stablašica utvrditi stručne službe.
– Znamo koliko su te palme vrijedne, i svjesni smo da su simbol šetnice u Jazinama, no nažalost za neke se već sumnja da su zaražene.  Uključit ćemo stoga stručne sužbe, između ostalog i Nasade pa ćemo  donijeti jednu dobru, suvislu odluku za cijeli Grad jer nema smisla niti  ponovno kupovati palme koje su podložne obolijevanju odnosno napadima tog štetnika, kazao je Škibola podsjetivši kako su palme u okolici  Ljepotice već sve izvađene upravo zbog istog razloga.
– Nasadi su ih tretirali, ali koliko su time uspijeli zaustaviti posljedice  štetnika, za sad ne znam. No, najvažnije je naglasiti da, ukoliko se palme  pokažu zdravima, vratit će se na prethodno odabranu lokaciju. U suprotnom, posadit će se nove palme, odnosno zamjensko drveće autohtono za naš kraj, zaključio je Škibola.




Na Škardi se obnavljaju mulići
Škibola nam je otkrio i kako ŽLU ovih dana kreće i s radovima obnove dva mulića  na otoku Škardi. Investicija je vrijedna 350 tisuća kuna, a radovi će trajati otprilike  dva mjeseca.
– Krenulo se u njihovu obnovu jer su, pod konstantnim udarima mora i vjetra, poprilično devastirani a mještanima su itekako potrebni, kazao je Škibola.


Investicija u paškoj lučici 7milijuna  kuna
Radovi u Pagu, u tamošnjoj mjesnoj lučici koji su započeli u listopadu 2018., trebali bi biti privedeni kraju za dva mjeseca. Nova lučica tako će biti osvježena s dva  pontona, saniranim obalnim zidovima, rasvjetom i ostalom potrebnom infrastrukturom. Iznos investicije s refundiranjem, uređenjem i postavljanjem pontona iznosi 7  milijuna kuna, otkrio nam je Škibola, podsjetivši kako će se ubrzo krenuti i u izradu  projektne dokumentacije za staru rivu u gradu Pagu, točnije od mosta do početka  gradske plaže jer je i ona dosta propala.
– Kroz idućih godinu do dvije očekuje se realizacija i tog projekta, rekao je Škibola.