Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KINEZI U ZADRU Čisti se kuća, priprema riba, oblači crveno i “cvjeta” unajmljivanje partnera

09.02.2019. 17:35
KINEZI U ZADRU  Čisti se kuća,  priprema  riba, oblači  crveno i  “cvjeta”  unajmljivanje  partnera


U povodu kineske Nove godine, koja je počela 5. veljače, a  završit će 24. siječnja 2020 godine, posjetili smo zadarske Kineze. Zvuči  pomalo neobično, ali kineska Nova godina (ili kako je još nazivaju proljetni festival), određuje se prema lunarnom kalendaru i zbog toga svake  godine "pada" na drugi datum.
Kako bismo saznali više o tradiciji proslave kineske Nove godine,  običajima, jelima koja se pripremaju i sl., posjetili smo prodavaonicu odjeće "Lei" u s sklopu City Gallerije, u kojoj radi bračni par iz Kine, Mei i  Yongwei koji ima tri djevojčice od 14, 11 i 6 godina.


Već 15 godina u Zadru
– U Zadru živimo već 15 godina, snašli smo se, zadovoljni smo. Najviše  nam se sviđa klima i lijepo vrijeme, a najmanje hrvatska gramatika, kazala nam je kroz smijeh 40-godišnja Mei. Ono što im je najvažnije, nastavila je, činjenica je što su djeca upisala školu. Pohađaju Osnovnu školu  Petra Preradovića, uče hrvatski, služe se i engleskim, a kod kuće pričaju  kineski.
– Teško im je bilo na početku, ali s godinama postaje sve lakše. Djeca  su, uče puno brže od nas odraslih, a i puno im tu pomažu hrvatski crtići,  kazala je Mei dodavši kako zbog djece i njihovog obrazovanja planiraju i  dalje ostati u Hrvatskoj.
Novu godinu proslavili su skromno, kaže Mei.  Malo ih je da bi se organizirala neka veća fešta. Tako se u utorak okupila cijela obitelj, pripremali su večeru i družili se.
– Ponekad smo, kada bi uhvatili vremena između obaveza, znali otići  kod obitelji u Kinu (selo pored Shangaia), no to je postalo sve rjeđe jer je  obaveza, što zbog trgovine što zbog djece i škole, sve više. Ali u Kini je  normalno da se za Novu godinu ne radi, i to ne samo na taj dan, već cijeli  12. i 1. mjesec, kazala je Mei dodavši kako se cijeli prosinac i siječanj čisti  kuća, pripremaju tradicionalna jela, posjećuje obitelj, i dr.
– Dosta tvrtki se zatvara i ne radi. Privatne tvtrke tako ne rade po dva  mjeseca, dok državne tvrtke uzmu samo sedam dana slobodno, kazala je  Mei, dodavši kako su i njihovi prijatelji, vlasnici zadarskog kineskog restorana Shangai House, ove godine bili na proslavi u Kini.


Započela dobra godina, godina svinje
Što se tiče jela koja se pripremaju na samu Novu godinu, Mei je kazala  kako se u Kini obavezno priprema riba jer ona simbolizira bogastvo, novac i uspjeh.  Od mesa se najčešće priprema svinjetina, zatim patka ili pile, a kao prilog zeleno povrće, uz, neizostavnu rižu i juhu.
Osim što nam je otkrila kako je njena obitelj proslavila Novu godinu,  opisala nam je kako to zapravo izgleda u Kini.
– Blagdani su nam uvijek prilika za druženje s obitelji, prijateljima, prilika za prejedanje i odmaranje, kazala je u šali.
– Za nas je sada započela dobra godina, godina svinje, a koju povezujemo s napretkom, boljim financijama, srećom i dobrim mogućnostima  za uspjeh, objasnila je Mei.
Dolazak Nove godine Kinezima predstavlja čitav niz običaja koje vrlo  strogo poštuju, doznajemo od Mei.
– Kinezima je vrlo važno dobro očistiti kuću i izbaciti sve nepotrebno  kako bi nova energija mogla ući u dom. Također, na sam dan dočeka Nove godine zabranjeno je iznošenje smeća jer ako to učine, Kinezi vjeruju  kako će ostati bez blagostanja i sreće u cijeloj nadolazećoj godini, objasnila je dodavši kako se kuće, uredi i svi drugi prostori prigodno dekoriraju, uvijek u crvenu boju, sa simbolima znaka čija godina dolazi.
– Crvena boja u Kini se povezuje sa srećom i blagostanjem i zato svi za  doček imaju barem nešto crveno i potpuno novo na sebi. Crvena boja  simbolizira sreću, krepost i iskrenost, a nova odjeća simbol je promjene i  rađanja nove godine, kazala je otkrivši nam još jednu zanimljivost vezanu za Kineze i Novu godinu.
– U vrijeme Nove godine za Kineze je vrlo važno pronaći partnera za  ženidbu ili udaju. Budući da svi za blagdane odlaze kod svojih obitelji,  oni koji su bez pratnje mogu je unajmiti, kazala je Mei kroz smijeh.