Protiv Kutije pokrenut postupak zbog sukoba interesa!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zbog zapošljavanja u ŽUC-u prije isteka zakonskog roka
Iz razloga što se kao dužnosnik zaposlio u Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije prije isteka razdoblja od godinu dana nakon prestanka mandata gradonačelnika grada Benkovca, a za vrijeme njegova mandata Grad Benkovac je bio u poslovnim odnosima sa ŽUC- om, kažu u Povjerenstvu
Zadarski list
Koga briga kako se živi nakon završetka političke dužnosti - Branko Kutija

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na jučerašnjoj  je sjednici pokrenulo postupak protiv bivšeg gradonačelnika Benkovca,  Branka Kutije. Povjerenstvu je prijavljen zbog zapošljavanja u Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije, iako to nije smio učiniti godinu  dana nakon prestanka mandata gradonačelnika kojega je obnašao do  30. svibnja 2017. godine.

Kako saznajemo u Povjerenstvu protiv bivšeg gradonačelnika Benkovca zaprimili su anonimnu prijavu te krenuli u postupak prikupljanja dokumentacije. Naime, u ovakvim se slučajevima prije svega mora očitovati onaj protiv kojega je podnesena prijava. Glasnogovornica Povjerenstva  za odlučivanje o sukobu interesa, Martina Jurišić, o jučerašnjoj nam  odluci tako kaže:

Prozvan i na sjednici Županijske skupštine

- Protiv gospodina Branka Kutije pokrenut je postupak iz razloga što se  kao dužnosnik zaposlio u Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije  prije isteka razdoblja od godinu dana nakon prestanka mandata gradonačelnika Benkovca, a za vrijeme njegova mandata  Grad Benkovac je bio  u poslovnim odnosima sa ŽUC-om, kazala nam je glasnogovornica.

Kao što je poznato, Kutija je u ŽUC zaposlen na mjesto zamjenika ravnatelja prije nešto više od godinu dana, a da je zaposlen bez natječaja na  sjednici Županijske skupštine upozorio je vijećnik s liste Akcije mladih,  Marko Pupić Bakrač, napominjući kako ima saznanja da bi Kutija uskoro  trebao biti imenovan i za ravnatelja ŽUC-a.

Zbog Kutijinog zapošljavanja vijećnik Pupić Bakrač čak je od Inspekcije rada zatražio provođenje nadzora u Županijskoj upravi za ceste. No, iz  ŽUC-a mu je tada odgovoreno kako je njegovo zapošljavanje bilo po zakonu.

Odredbe Zakona o radu

- Branko Kutija, dipl.ing., je na radno mjesto zamjenika ravnatelja primljen sukladno Zakonu o ustanovama gdje za primanje u radni odnos  novih zaposlenika nije propisana obveza objavljivanja javnog natječaja.  Sukladno članku 11. tog Zakona, zbog nepostojanja posebnog zakona  koji bi regulirao zapošljavanje i obvezu objave Natječaja. U konkretnom  slučaju primijenile su se odgovarajuće odredbe Zakonu o radu, odnosno  opći akti Županijske uprave za ceste Zadarske županije, u kojima, isto tako, nije propisana obveza raspisivanja natječaja prilikom zasnivanja radnog odnosa. Ravnatelj u sklopu svojih ovlasti autonomno odlučuje o  načinu izbora, odnosno primanju zaposlenika u radni odnos", navedeno je u odgovoru Županijske uprave za ceste.

No, Povjerenstvo sumnja kako u slučaju bivšeg gradonačelnika ipak  ima nepravilnosti, a o čemu ćemo više znati nakon dovršetka postupka.

Kutija: A što sam trebao, ići kući i  pokriti se po glavi?

Bivši gradonačelnik Benkovca, Branko Kutija, iznenađen je odlukom Povjerenstva  za koju pak otvoreno kaže:

- A što imam komentirati bedastoće?! Neka navedu kakav je to poslovni odnos  Grad Benkovac imao sa Županijskom upravom za ceste jer Grad Benkovac nije suosnivač ŽUC-a. Po slovu zakona to znači da čovjek koji se bavi politikom godinu dana  treba ići doma, a kako će živjeti, koga briga? Niti sam krao niti bilo što loše radio i  sada čovjek, radeći za neko opće dobro u sredini u kojoj živi, jednostavno treba ići  doma i pokriti se po glavi. A što raditi i od čega živjeti?, poručuje Kutija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno