Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svaki autobus ima svoj peron

09.02.2019. 17:40
Svaki autobus ima svoj peron


Obnovnom Ulice Ante Starčevića proširena je desna traka te je na njoj napravljeno autobusno stajalište za gradske autobuse. Sada svaki autobus ima točno označeno mjesto gdje stoji, odnosno peron, tako da putnici znaju pored kojeg broja trebaju čekati pojedini autobus. Ovim je izbjegnuto naguravanje i trčanje za autobusima, koji su prije dolaziti i odlazili gotovo bez nekog reda te se nije znalo na koje će mjesto stati za iskrcaj i ukrcaj putnika.
– Ovo je optimalno rješenje jer autobusi uz minimalnu vožnju unazad odmah izlaze u promet te ne smetaju prometu, kao što je bilo prije, rekao nam je Edvin Šimunov, direktor Liburnije. Na pitanje planira li uskoro postaviti dodatne klupe i kante za smeće, kako bi putnici mogli sjesti dok čekaju, rekao je kako će i to uskoro biti riješeno.
Inače, provjerili smo smije li se uopće napraviti stajalište na ovakav način i utječe li ovo na sigurnost u prometu.
 – Izgradnja autobusnih stajališta regulirana je Pravilnikom o autobusnim stajalištima. Na državnim i županijskim cestama autobusna stajališta moraju se graditi odnosno smještati na desnoj strani izvan kolnika postojeće javne ceste. Na DC407 sva autobusna stajališta smještena su, u skladu s Pravilnikom, na desnoj strani izvan kolnika ceste (rubne crte), odgovorili su nam iz Hrvatskih cesta.
Na upit hoće li prilikom rekonstrukcije spomenute prometnice i Ulice Nikole Šubića Zrinskog pomaknuti stupove javne rasvjete, a koji su na pojedinim mjestima bili i na sredini nogostupa što je otežavalo kretanje osobama s invaliditetom, u kolicima, kao i roditeljima s kolicima, odgovorili su kako će stupove javne rasvjete premjestiti rekonstrukcijom ceste na rub nogostupa.