Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Brajković: Život na Poluotoku je ubijen

10.02.2020. 10:30


Nezadovoljni stanari Poluotoka prije nekoliko dana pokrenuli su online peticiju s kojom žele senzibilizirati javnost, ali i gradske oce za probleme ovog dijela grada.
Prema riječima Frane Brajkovića, predsjednika Mjesnog odbora Poluotok, u ovom dijelu grada je jako puno problema koji se sami od sebe neće riješiti, te ističe kako su građani jedina snaga koji mogu nešto promijeniti na bolje.
– Online peticija biti će otvorena dva tjedna, ali mi nećemo ostati samo na tome, već ćemo potpise skupljati i fizički, u prostorijama Mjesnog odbora o čemu ćemo građane obavijestiti putem medija, ali i preko plakata koji će biti vidljivi, objasnio je Brajković dodajući kako je na Poluotoku jako puno problema koji se godinama ne rješavanju.


Poslovni prostori i kineski dresovi
– Osim što je život na Poluotoku doslovno ubijen, tu su i druge nepravilnosti zbog kojih je jednima dozvoljeno sve, dok se drugima brani napraviti bilo što, istaknuo je Brajković posebno se osvrnuvši na postavljanje željezne konstrukcije na zidine pored ugostiteljskog objekta na Kalelargi, a koje su inače pod zaštitom kao spomenik kulture.
– Čudna je to priča i nekako mi sliči na standardnu zadarsku situaciju, gdje je nekima sve dozvoljeno, dok se drugima sve zabranjuje. Po meni je pravo pitanje po kojim kriterijima Grad daje u najam svoje poslovne prostore i na tom odgovoru kao građani moramo inzistirati, kazao je Brajković, nadodajući kako vlada novac kao jedini kriterij.
Tu su, kako navodi Brajković i druge apsurdne situacije pa se tako otvaraju restorani u prostorima koji nisu klasificirani kao ugostiteljski objekti, dok se pored crkve sv. Stošije prodaju kineski dresovi.
– Kriterij za dodjelu poslovnog prostora ne smije se temeljiti samo na višoj ponudi, već na proizvodnji i jasnoj definiciji čime će se određeni najmoprimac baviti i je li to nešto što će donijeti korist za opće dobro, rekao je Brajković, nadodajući kako se na ovaj način dodjele poslovnog prostora pokazuje samo kako je kapital jedino bitan, dok s druge strane oni koji donose odluke o dodjeli poslovnog prostora ni ne žive na Poluotoku pa ih nije ni briga što znači živjeti u ovom dijelu grada u toku sezone, ističe Brajković dodajući kako je za njega, ali i za sve stanare Poluotoka, gorući problem parking za koji se redovno plaća mjesečna karta koja ne jamči parkirno mjesto.


Neka se postavi električna rampa
Prema njegovim riječima, i za to postoji rješenje kroz postavljanje električne rampe, koju su stanari voljni platiti.
– Apsurdno je da stanari plaćaju mjesečnu kartu za parking, a da nemaju osigurano parkirno mjesto. U sezoni je ovdje pravi cirkus. Ljudi se vrte u krug, jer oni koji iznajmljuju apartmane kažu da imaju osiguran parking, tako da su čak i zavučena dvorišta krcata vozilima stranih tablica, upozorio je Brajković te istaknuo kako će se organizirati zbor građana koji će izaći s prijedlogom da se postavi električna rampa za stanare s vozilima, a turisti neka izvole platiti parking izvan kruga stambenih zgrada.
Brajković jedino rješenje vidi u građanima za koje vjeruje da će se odazvati potpisivanju peticije, s kojom će se ići dalje prema Gradskom vijeću kako bi se donijele izmjene koje su nužne da bi se vratio život na Poluotok.
– Jako bih volio da građani počnu razmišljati svojom glavom i da ne nasjedaju na medijsko ispiranje mozga koje se sistematski godinama provodi, poručio je Brajković, apelirajući na građane da postanu svjesni kako se upravo u njima nalazi politička moć koja može napraviti brojne izmjene.
– Građani trebaju shvatiti važnost peticije koja je prvi legitimni korak s kojim se može doći pred Gradsko vijeće koje onda može napraviti određene prenamjene i izmjene u korist građana, ali i Poluotoka koji će zasigurno »umrijeti« ako se ne dogode promjene koje će oživjeti ovaj dio grada i zadržati stanare u njemu, zaključio je Brajković.