Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ratni pakao obrane Novigrada u temeljima moderne Hrvatske države

10.02.2020. 16:45


Svečanom manifestacijom prepunom emocija i ponosa, topovskim udarima Pucačkog društva Ban Butko Kurjaković s tvrđave Fortica, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u Novigradu i Paljuvu je dvadeset i četvrti put zaredom obilježena 27. obljetnica Vojno-redarstvene akcije Maslenica, ratnog pakla tijekom obrane Novigrada i zadarskog zaleđa.
U organizaciji Općine Novigrad, a u suradnji s Ministarstvom obrane, Ministarstvom hrvatskih branitelja i Zadarskom županijom na komemorativnim skupovima kod spomen obilježja HRM-a, 2. gardijske brigade Gromovi i spomen ploče 145. brigade u Novigradu te kod velikog spomen obilježja u Paljuvu, nasuprot crkve Marije zaštitnice kršćana, uz visoke vojne, civilne i crkvene počasti obilježila se pogibija devet pripadnika Hrvatske ratne mornarice i pet pripadnika 2. GBR – Gromova te 14 poginulih iz Paljuva, hrvatskih branitelja i civila.


Zajedništvo, sloga
– Bili su to dani slave, ponosa, ali i zajedništva hrvatskog naroda. Ovdje gdje su se našli sjever i jug, mjesto je gdje su se ujedinili, gdje je vraćena nada i vjera u dugo iščekivanu slobodu, rekao je Joso Klapan, načelnik Novigrada
Molitve su predvodili pater Josip Galić, župnik Novigrada i Paljuva, te vojni kapelani don Branko Čagalj i don Milenko Majić. Program je vodila Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda Zada, dok je hrvatsku himnu izvela klapa Težaci iz Paljuva.
– Ponosni smo što je ovdje spojen sjever i jug, pokazano da Hrvatska neće biti dio neke tvorevine. Zajedništvo, jedinstvo i sloga su bili u temeljima Domovinskom rata. To je naša obveza i danas zbog naših hrvatskih branitelja koji su dali život za domovinu Hrvatsku, poručio je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandera, izaslanik premijera Plenkovića i ministra branitelja Medveda.
U nazočnosti školske ravnateljice Branke Maroja recitirale su učenice Tonina Baraba i Petra Buterin te učenik Ivan Mikecin, dok je Ivica Matešić Jeremija, hrvatski kolumnist i književnik, čitao imena poginulih te potresne odlomke iz svojih knjiga o Domovinskom ratu.


Prošlost, učiteljica života
– Žrtva u Novigradu je na ponos i na spomen koji moramo sačuvati za generacije koje dolaze. Često se kaže da se okrenemo budućnosti, a ne prošlosti. Međutim, na prošlost smo ponosni kao na učiteljicu života i nikad joj ne smijemo okrenuti leđa, naglasio je brigadni general Tihomir Kundid, izaslanik ministra obrane Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Šundova.
Hrvatska vojska je crpila snagu i motivaciju iz Domovinskog rata i danas je, kazao Kundid, moderna i dobro uvježbana i opremljena te članica NATO-a, ima pobjednički sjaj iz Domovinskog rata.
Kod spomen obilježja 2. gardijske brigade Gromovi nazočnom mnoštvu obratio se umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi.
– Bila su to vremena kad je hrvatski narod bio na jednom, zajedničkom projektu, projektu obrane. Ovakva dostojanstvena okupljanja nikad ne smiju iščeznuti, hrvatske bojovnike i žrtve koje su pale za Lijepu Našu nikad ne smijemo zaboraviti, poručio je Krupec, posjetivši kako je neprijatelj u želji da povrati izgubljeni teritorij u borbu na području Novigrada uvukao svoje najbolje postrojbe vođene najboljim operativcima.
Prigodni domjenak s vojničkim grahom održan je u centru Novigrada.




»Žrtva u Novigradu je na ponos i na spomen koji moramo sačuvati za generacije koje dolaze. Često se kaže da se okrenemo budućnosti, a ne prošlosti. Međutim, na prošlost smo ponosni kao na učiteljicu života i nikad joj ne smijemo okrenuti leđa«
Tihomir KUNDID