Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ABA LIGA ‘Žuti’ u nedjelju naletjeli na Dr. Jekylla s Višnjika

09.02.2021. 11:17


Nebrojeno puta ove sezone momčad s Višnjika smo znali uspoređivati s Dr. Jekyllom, junakom romana Roberta Louisa Stevensona, koji je zapravo podvojena ličnost i svako malo se pretvara u lošeg i zlog gospodina Hydea. Taj Dr. Jekyll – Mr. Hyde efekt ponovno je izišao na vidjelo u dvostrukom vikend programu na Gripama gdje su igrači Veljka Mršića u 24 sata uspjeli pokazati svoje najgore i najbolje lice, a prava enigma je koje od tih lica je i realno stanje u zadarskoj svlačionici. Naravno, uvijek se pamti ona zadnja utakmica te je u tom kontekstu Zadar u potpunosti potisnuo rezultatski debakl u subotnjem premijerligaškom ogledu sa ‘žutima’. U odnosu na tu, malo je i kazati, anemičnu predstavu nedjelja je donijela igračku rapsodiju kojom se Splićanima s kamatama vratilo za oba poraza ove sezone, a posebno se pod lupom našlo prebacivanje šest minusa iz abaligaškog sraza odigranog na Višnjiku u prvom dijelu što je na kraju i dvostruko premašeno. Tako da je polovičan uspjeh iz dvodnevnog sučeljavanja sa Splićanima ipak dobio pozitivan odjek posebno kad se uzme u obzir da je izborena važnija pobjeda u vječito problematičnoj ABA ligi gdje se s petom uspješnicom uspjelo konačno odmaknuti od 11. pozicije koju se pošto-poto želi izbjeći po završetku osnovnog dijela. S tim lajtmotivom izišao je pred predstavnike sedme sile trener Zadra, Veljko Mršić, koji je slavodobitno zaključio povratak na klupu nakon čak šest propuštenih utakmica zbog problema s postcovidom.


Opasan gost
– Čestitam mojim momcima na stvarno dobroj utakmici. Također bih čestitao igračima Splita na isto dobroj igri jer nije bilo lako odigrati dvije utakmice u 24 sata. Zasluženo smo pobijedili, a uz pobjedu je bitno i da smo nadoknadili koš razliku iz onog poraza od Splita u našoj dvorani jer u slučaju istog broja bodova s njima ćemo biti u prednosti. Ovo nam je četvrta pobjeda u gostima u regionalnoj ligi što je veliki uspjeh i nadam se da ćemo ubrzo kod kuće upisati prvu pobjedu. Dobro smo odradili utakmicu, pripremili smo se odlično i bili smo jako motivirani. Spriječili smo u prve tri četvrtine sve što je Split zamislio dok je u zadnjoj četvrtini došlo do malog opuštanja i primjetno je bilo čim smo se malo opustili koliku moć Split zapravo ima jer zabili su nam u tih 10 minuta čak 29 poena – prvi je bio dojam Mršića nakon važnog uspjeha u nedjelju na Gripama koji je donio i skok na ljestvici, no i dalje se Zadar nalazi u opasnoj zoni, kao i Split koji pak odigrao četiri utakmice više od njih.
– Mislim da imamo velike šanse, i mi i Split, za izbjegavanje tog pretposljednjeg mjesta na kraju. No, neće biti lako. Puno puta sam dosad spominjao tu našu nezavidnu situaciju u ABA ligi zbog broja utakmica, jer igramo paralelno i hrvatsko prvenstvo. Nemamo se pravo žaliti kad igramo protiv hrvatskih sastava jer smo u istoj situaciji i mi i oni. Međutim, kada npr. igrate protiv Borca iz Čačka ili Mege onda se dogodi da je njima to jedina utakmica u tom tjednu dok smo mi odigrali u nedjelju, utorak, četvrtak pa na kraju s njima, i tada se nema dovoljno energije. Zato mislim da u budućnosti rukovodstva svih naših klubova trebaju dobro razmisliti jer ovo nije dobro ni za mlade igrače. Veliki broj utakmica, putovanja, nema se vremena za trening pa kad pročitam u tiskovinama da neki igrači ne napreduju i da ne treniraju, pitam se kako će uopće trenirati kad je najvažnije da se pronađe vrijeme za odmor i cijelo vrijeme molimo Boga da nam se netko ne ozlijedi.


Pasivni promatrači
Naravno, nezaobilazno pitanje je bilo vezano za zanimljiv preobražaj njegovog sastava u samo 24 sata. Košarkaši Zadra su se iz ružnog pačeta u subotu pretvorili u predivnog labuda u nedjelju, a Mršić je taj fenomen pokušao objasniti činjenicom da su u subotu direktno iz autobusa ušli u dvoranu i izostala je tada uobičajena priprema pred svaku utakmicu. Izgleda da ljudi ipak zaboravljaju koliko je posao košarkaša zapravo delikatan i svaka sitnica se na kraju računa, a očito da subotnji ručak i nije sjeo njegovim igračima baš najbolje kad su dopustili okrnjenom Splitu da ih deklasira sa 20 razlike.
– Dosta sam pričao s nekim ljudima nakon subotnjeg poraza koji su mi rekli da je nastup momčadi bio sramotan, da nije dobar bio odnos igrača prema igri, no nitko od njih ne zna da smo u Split došli praktički direktno iz Osijeka. Dečki su ručali oko 13 sati, ušli u autobus i s poremećenim bioritmom istrčali na parket. Bez prave pripreme se vidjelo koliko smo bili teški u igri, a najbolje se to primijetilo u ovoj nedjeljnoj utakmici pred koju smo sve te bitne predradnje uspjeli odraditi. Tako da je tu puno faktora koji utječu na konačnu izvedbu i onda pasivni promatrači ne mogu stvarno znati što se događalo pred utakmicu – dao je Mršić odgovor svima onima koji su posumnjali da je njegova momčad tankirala premijerligaški ogled na Gripama što je nakon dobro odrađenog posla dan poslije postalo zapravo i nevažno, a ono što je sigurno vrlo važno jest sljedeći takmac, Cibona, koja sutra stiže na Višnjik u borbu za finale Krešinog kupa. Splićani su Mršiću pak zaželjeli ponovni sraz sa ‘žutima’ već u subotu, u finalu Kupa, no strateg Zadra ipak nije želio istrčati pred rudo.
– Vidjet ćemo, bilo bi dobro jer bi to značilo da smo u finalu. Pokazali smo ove godine da te utakmice stani-pani znamo odigrati dobro. Ove smo sezone Cibonu dobili dva puta, nadam se da ćemo sutra i treći put to uspjeti – kazao je za kraj trener Zadra.




 


Mršićevo zdravstveno stanje sve bolje
Kad je riječ o Veljku Mršiću onda su u zadnje vrijeme osim košarkaških pitanja nažalost aktualni upiti i o njegovom zdravstvenom stanju koje se, ako ćemo si dopustiti karikiranje, podudara s oscilacijama njegove momčadi u mnogim ovosezonskim utakmicama. Na trenutke se osjeća dobro, pa na trenutke bude loše, ali kazat će i sam da su sve to normalne reakcije nakon proživljenih težih simptoma koronovirusa.
– Ide na bolje, ali čim malo dulje pričam dolazi do umaranja i kašlja. Bilo mi je dosta bolje u utorak kad sam se vratio u Zadar, odradio sam u naredna dva dana treninge na 50 posto intenziteta i već u petak pred prvu utakmicu sa Splitom mi se kašalj ponovno vratio. No, bila je ova utakmica u nedjelju jako bitna pa sam odlučio biti uz teren, a ovog tjedna me očekuju neki pregledi kako bi uvidjeli koliko je ovo uobičajena pojava na taj postcovid, ali mislim da će sve na kraju ispasti dobro – kazao je Mršić.
 


Mavra: Stvarno smo ih nadigrali
Petoj abaligaškoj pobjedi uz standardno učinkovit američki dvojac, Onuaku-Carter, najviše je doprinio kapetan Dominik Mavra (13 poena, tri skoka, pet asistencija i dvije ukradene lopte) kojeg je uz obvezu napadačke kreacije dopala i teška zadaća čuvanja Roka Lenija Ukića.
– Danas (nedjelja op.a.) je bio totalno drugačiji pristup u odnosu na jučer. Htjeli mi ili ne, moguće da nam je u podsvijesti bilo da ta premijerligaška utakmica ne odlučuje puno. Dvije utakmice u 24 sata nemaju veze s ničim. Moglo se bez problema organizirati da između ove dvije utakmice bude jedan dan pauze, stvarno mi nije jasno zašto se to radi nama igračima. Danas smo od prve sekunde imali pravi pristup. Stvarno smo ih nadigrali, bila je slična utakmica onoj u Novom Mestu i kad igramo ovako možemo se boriti sa svima – kazao je kapetan Mavra.