Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»BOEMOVE« MASLINE Timo Santini u mirovini odmara dušu u svom pomlađenom masliniku

09.02.2021. 13:01


Kroz dugo razdoblje uzgoja maslina se kao kultura na ovim prostorima zadržala zahvaljujući svojoj velikoj regenerativnoj sposobnosti. Zima je vrijeme za obnovu starih i zapuštenih maslina, stradalih od studeni i požara.
– U velikom požaru krajem kolovoza 2017. vatrena stihija nošena burom iznad Turnja se približila kućama i gospodarskim objektima, a osim šume i niskog raslinja izgorjeli su voćnjaci i maslinici. Na terenu zvanom Lokvenjak iznad Turnja izgorjelo mi je 50-ak maslina starosti od 60 do 100 godina, priča nam 69-godišnji Timo Santini iz Turnja.


Masline krenule u novi život
Višegodišnje štete u masliniku uslijed požara bile su, kaže on, od preko 100 tisuća kuna.
– Proglašena je elementarna nepogoda te sam zatražio tek tisuću eura, odnosno 7.400 kuna, i to za platiti sječu i obnovu maslina, što se dade spasiti. Gdje je zapelo ne znam, u ministarstvu, u administraciji, to što nemam OPG ili tko zna što, ali ja nisam dobio ni lipe odštete, kaže Santini dodajući kako se pomirio sa sudbinom. Bilo pa prošlo.
– Kako je maslina jedna od najzahvalnijih voćnih vrsta za regeneraciju ili obnovu stabala, masline čekaju čovjeka i njegove ruke kako bi ponovno krenule u život. Angažirao sam sumještanina Mišu koji ima sav potreban alat i motornu pilu. Masline se već treću godinu obnavljaju, kako bi rekli stručnjaci, na panj, priča Santini, umirovljeni vozač iz Doma zdravlja, prethodno Medicinskog centra, s čak 45 godina radnog staža.
Teren na Lokvenjaku je površine 8.700 metara četvornih i ravnomjerno je podijeljen na tri brata: Timu, Slavka i Nenada.


Upijao što govori meštar Mišo
– Osim mojih 50-a stabala velike štete su pretrpjele i masline braće Slavka i Nenada. Međutim, oni su, priznajem, bili mudriji i pametniji. Zbog mirnog sna i očuvanja zdravlja nisu ni htjeli tražiti nadoknadu štete. Svaka im čast, govori Timo.
A sa Santinijevog maslinika na Lokvenjaku pogled puca na Pašmanski kanal i otoke. Opožarene masline su prije tri godine ispilane gotovo do zemlje, i sad su sve pune mladica.
– Do kada mi je pokojni otac bio živ ovo je bio najbolji maslinik u Turnju i šire. Pitajte ljude, ponosno će Santini radostan što se njegov maslinik pomlađuje.
Sve zlo u požaru i neisplaćenoj odšteti, zaključuje on.
– O obnovi starih, zapuštenih i opožarenih maslina napisani su brojni članci i izrečeni brojni savjeti. Pozorno sam slušao i upijao što govori meštar Mišo jer da ga nisam angažirao, iskreno, i ne znam kako bih i kada uopće krenuo u obnovu izgorjelih maslina. Bilo kako bilo, prije početka ozbiljnog rada valja stablo dobro pogledati sa svih strana, svaku granu posebno, pa tek onda uzeti pilu u ruke i prionuti poslu, ističe poznati Turanjac Timo kojega mnogi u ovim krajevima znaju, te na otocima Pašmanu i Ugljanu jer je dugo godina vozio hitnu pomoć.
– Naime, svestrani sportaš u svoje vrijeme volio je nogomet, košarku, rukomet, vaterpolo, bio je svugdje gdje se nešto od sporta događa, kao sudionik ili pratitelj.




Timo, jedan i neponovljiv
– Čovjek sam u zasluženoj mirovini i starosnim godinama, odavno više nisam nogometaš zadarskog Bagata, turanjske Croatie i biogradskog Primorca. Međutim, idem na sva nogometna događanja od splitskog Poljuda do zadarskih Stanova pa i dalje. Na Višnjiku stalno pratim zadarske košarkaše, a u mom Turnju vaterpoliste Croatije, naglasio je Santini, koji je poznat i po svom stilu odijevanja i ophođenja, po svom jedinstvenom boemskom životu.
U jednoj kratkoj rečenici, Timo je jedan i neponovljiv. Naime, godinu ili dvije prije požara u Turnju za vrijeme berbe u masliniku ostavio je masline, prijatelje, ukućane i otišao uživati u utakmici Primorca u Biograda, a ostali su i bez njega nastavili brati masline.
– Ljubav prema nogometu bila je jača od maslina, nogomet mi jednostavno kola u krvi. A danas kad sam u mirovini, maslinik mi je i za odmor za dušu. Iako mi je, osim obitelji, sport na prvom, drugom i trećem mjestu, danas imam vremena i za sport, društvo i za masline, zaključuje Santini.