FENIKS ŠKABRNJA Bubnjar: Pružanje podrške i pomoći mladim ljudima shvaća se kao obveza i kao dužnost

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Ravnokotarska opstojnost i prosperitetna budućnost
Općina je darovnicom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, osigurala vlasništvo nad zemljištem površine oko 5 hektara. Po idejnom rješenju formirat će se 55 parcela za obiteljske kuće modernijeg tipa s mogućnosti izgradnje bazena, kako bi iste uz atraktivni ŠC Vlačine mogle služiti i u turističke svrhe, kazao je Nediljko Bubnjar, načelnik
Velimir BRKIĆ
Stambena zona Vlačine na kojoj će se urediti 55 građevinskih parcela

Demografska revitalizacija je pitanje od najveće važnosti za opstanak i budućnost, kako Hrvatske tako i ravnokotarske Škabrnje, tragično stradale u Domovinskom ratu. Poglavito se to odnosi na stanove za obitelji, osobito mlade, i pronalaženju slobodnog zemljišta za stambenu izgradnju.
- U današnje vrijeme, svjesni problema i potreba mladih, pružanje podrške i pomoći mladim ljudima shvaća se kao obveza i kao dužnost, kazao je Nediljko Bubnjar, načelnik Općine Škabrnja (Škabrnja, Prkos).

Zadržavanje mladih

Razvijajući vlastite modele za pomoć mladim obiteljima za osiguravanje stambenog prostora i s ciljem proširenja zone stanovanja izvan naselja u Škabrnji i Prkosu, Općina je na lokaciji Vlačine darovnicom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, osigurala vlasništvo nad zemljištem površine oko 50.000 m2 ili oko 5 hektara, a sve u svrhu realizacije dugoročnog plana poticajne stanogradnje na navedenom području.
- Na 5 hektara bit će 55 građevinskih parcela za izgradnju kuća sa svom potrebitom infrastrukturom. Sve u cilju zadržavanja mladih i demografske obnove, naglasio je Bubnjar.
U nadasve bliskoj budućnosti ovdje će niknuti kompletno novo naselje, a time i život za 250 do 300 ljudi.
- Plan je po idejnom rješenju formirati 55 parcela za obiteljske kuće modernijeg tipa s mogućnosti izgradnje bazena, kako bi iste te kuće uz ŠC Vlačine mogle služiti i u turističke svrhe, poručio je Bubnjar, dodavši kako su brojni mladi mještani već iskazali interes kako bi raditi obiteljske kuće u novom naselju.

Vlastiti domovi u modernom, urbanom naselju

Broj mladih obitelji na području općine se povećava, a one u novi život žele krenuti samostalno. Gradnja buduće stambene zone je idealna prilika za se mladi zadrže te da stvore svoje vlastite domove u modernom, kaže on, urbaniziranom naselju nadomak atraktivnog Športskog centra Vlačine.
- Prodaja zemljišta bit će po izrazito povoljnim cijenama, tek toliko da stambenu zonu možemo komunalno opremiti - vodovodnom, električnom i telefonskom mrežom, te cestom. O tome će zasigurno povoljno odlučiti Općinsko vijeće kao i drugim odukama poput mogućeg oslobađanja plaćanja naknada prilikom izdavanja građevinske dozvole, reći će Bubnjar.
U Škabrnji i Prkosu svi se, kaže on, osjećaju dobro zbog činjenice da će državna imovina postati prostor života i novih domova mladih obitelji.
- To znači da se život nakon strahota i brojnih tragičnih događanja tijekom i neposredno nakon Domovinskog rata i na ovaj način obnavlja, navodi Bubnjar, pošto se zahvalio Vladi RH i Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Zadarskoj županiji za razumijevanje i podršku.

Atraktivna lokacija za život

Izgradnjom stambenog naselja ne bi samo riješio gorući problem stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, već bi se na taj način zasad relativno nenaseljeni prostori pretvorili u vrlo atraktivne lokacije za život.
- Želimo da nam mladi ljudi ovdje ostaju i nakon školovanja, da tu planiraju svoj život, da rade i osnivaju obitelji a ne da odlaze u nepredvidivi bijeli svijet što je nažalost svojevrsni hit u Lijepoj Našoj, rekao je Bubnjar, te nastavlja:
- Na ovaj će način, uvjeren sam, i veći broj mladih osoba i obitelji ostati na području naše općine jer će im uvjeti za život biti daleko bolji od podstanarstva u Zadru ili negdje drugdje, mišljenja je Bubnjar.
Priča o ravnokotarskoj Škabrnji priča je o opstojnosti, simbolu stradanja, patnje i ponosa, ali i priča o prosperitetnoj budućnosti.
- Priliku za financiranje cijelog projekta u Općini se vidi kroz EU fondove i društveno poticajne stanogradnje, te projekt proširenog urbanog područja, zaključio je Nediljko Bubnjar.

Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)