Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

NISMO POKUSNI KUNIĆI Zadarski umirovljenici ne žele se cijepiti AstraZenecom

09.02.2021. 14:55


Umirovljeničke stranke i Sindikat umirovljenika Hrvatske protive se cijepljenju umirovljenika AstraZenecinog (AZ) cjepivom te od Nacionalnog stožera civilne zaštite traže da ograniči cijepljenje AZ-om za populaciju ispod 65 godina.
Upozoravaju kako cjepivo nije dovoljno istraženo, zbog čega su svoje umirovljenike odbile cijepiti i vodeće europske zemlje poput Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Švedske, Danske, Norveške i Belgije.
Cjepivo se, naime, ne smatra dovoljno provjerenim s obzirom da je testirano na uzorku od tek 660 građana starijih od 65 godina. Cijepljenje AstraZenecom stoga bi bio velik rizik za umirovljeničku populaciju, poručuju u zadarskoj Matici umirovljenika, ali i u Stranci umirovljenika. Predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije, Milivoj Dujela, kaže kako je nekorektno ovako se ponašati prema umirovljenicima.


Neučinkovito za one iznad 65 godina
– Poručujem i Nacionalnom stožeru i svima nadležnim neka se ne igraju zdravljem umirovljenika jer oni ne mogu biti pokusni kunići, svakako ne za cjepivo koje nije dobro ispitano i za koje su testiranja pokazala da nije učinkovito za ovu dobnu skupinu. Ne može se eksperimente provoditi na umirovljenicima koji su ionako osjetljiva društvena skupina i zato apeliram na sve nadležne institucije neka niti ne pozivaju umirovljenike na cijepljenje AstraZenecom, poručuje Dujela.
Predsjednik zadarske podružnice Stranke umirovljenika, Duško Vuković, pak, ističe kako je i njihova stranka protiv cijepljenja AstraZenecom.
– Europska agencija za lijekove donijela je ocjenu o uporabi ovog cjepiva i to uz niz ograda, na temelju istraživanja za Brazil, Englesku i još neke zemlje. Cjepivo se pokazalo učinkovitim na ispitanicima dobi od 18 do 55 godina, ali je i učinkovitost samo 59,5 posto, dakle, vrlo mala. Činjenica je i da istraživanje nije provedeno na osobama starijim od 65 godina, pa smo zabrinuti zašto se to forsira. Smatramo da se u ovom slučaju treba pridržavati stručnih ocjena o cjepivu kakvo je dala Europska agencija za lijekove, nakon čega bi trebalo izbjegavati cijepljenje umirovljenika AstraZenecom. Zato je i naš prijedlog Nacionalnom stožeru da se izbjegava cijepljenje starijih ovim cjepivom, dapače, tražimo cjepiva koja su daleko učinkovitija u zaštiti od korone, ističe Vuković, dodajući i kako bi smanjenje i ublažavanje mjera Nacionalnog stožera trebalo ići proporcionalno s procijepljenošću stanovništva:


Procijepljenost svega 1,5 posto
– Zato i ne možemo govoriti o nekom velikom popuštanju mjera jer procijepljenost stanovništva iznosi svega 1,5 posto. To je razlog zašto naša stranka apelira na sve institucije, počev od Stožera civilne zaštite RH i Vladu da ozbiljno razmotri stručno-znanstvene primjedbe na ovo cjepivo, kao što su to učinile i druge europske države, te na sličan način potpuno opravdano tretirati cjepivo AstraZenece i ne koristiti ga za cijepljenje naših starijih građana mimo utvrđenih zaključaka Europske zdravstvene agencije. Dalje, budući da je AstraZeneca prekršila ugovorne odredbe o isporuci svoga cjepiva predlažemo da se Hrvatska, kao i neke druge zemlje EU-a, obrati na druge adrese u nabavci cjepiva za koja je učinkovitost potvrđena od čak 90 posto, zaključuje čelnik zadarske Stranke umirovljenika.
 




Zadarska županija spremna za početak masovnog cijepljenja građana
U županijski Zavod za javno zdravstvo jučer je stiglo oko 700 doza AstraZenecinog cjepiva te oko 400 doza Moderninog cjepiva koje će biti raspoređeno u domove zdravlja u Biogradu, Pagu i Benkovcu. Kako cjepiva budu pristizala, tako će se raspoređivati po ostalim ambulantama u našoj županiji gdje će se cijepiti najugroženije skupine stanovnika. Također dolazi i 700 doza Pfizerova cjepiva koje je predviđeno za docjepljivanje.
Zadarska županija spremna je za početak masovnog cijepljenja građana koje će se odvijati u ŠC Višnjiku, a ono će započeti čim se osiguraju veće količine cjepiva. Do kraja mjeseca očekuje se oko 10.000 doza cjepiva kada bi u dogovoru s liječnicima opće prakse trebalo početi cijepljenje stanovništva. Na području naše županije do sada je cijepljeno oko dvije tisuće stanovnika, uglavnom štićenika domova za stare i nemoćne te zdravstvenih djelatnika, navode u Županiji.