NISMO POKUSNI KUNIĆI Zadarski umirovljenici ne žele se cijepiti AstraZenecom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zbog slabe učinkovitosti i činjenice da nije dovoljno testirano
Nekorektno je ovako se ponašati prema umirovljenicima. Poručujem i Nacionalnom stožeru i svima nadležnim neka se ne igraju zdravljem umirovljenika jer oni ne mogu biti pokusni kunići, svakako ne za cjepivo koje nije dobro ispitano, kaže Milivoj Dujela
H. HODAK
Oko 1,5 posto stanovništva Hrvatske je dosad primilo 1 ili 2 doze cjepiva, a ukupno je potrošeno oko devet tisuća doza cjepiva

Umirovljeničke stranke i Sindikat umirovljenika Hrvatske protive se cijepljenju umirovljenika AstraZenecinog (AZ) cjepivom te od Nacionalnog stožera civilne zaštite traže da ograniči cijepljenje AZ-om za populaciju ispod 65 godina.
Upozoravaju kako cjepivo nije dovoljno istraženo, zbog čega su svoje umirovljenike odbile cijepiti i vodeće europske zemlje poput Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Švedske, Danske, Norveške i Belgije.
Cjepivo se, naime, ne smatra dovoljno provjerenim s obzirom da je testirano na uzorku od tek 660 građana starijih od 65 godina. Cijepljenje AstraZenecom stoga bi bio velik rizik za umirovljeničku populaciju, poručuju u zadarskoj Matici umirovljenika, ali i u Stranci umirovljenika. Predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije, Milivoj Dujela, kaže kako je nekorektno ovako se ponašati prema umirovljenicima.

Neučinkovito za one iznad 65 godina

- Poručujem i Nacionalnom stožeru i svima nadležnim neka se ne igraju zdravljem umirovljenika jer oni ne mogu biti pokusni kunići, svakako ne za cjepivo koje nije dobro ispitano i za koje su testiranja pokazala da nije učinkovito za ovu dobnu skupinu. Ne može se eksperimente provoditi na umirovljenicima koji su ionako osjetljiva društvena skupina i zato apeliram na sve nadležne institucije neka niti ne pozivaju umirovljenike na cijepljenje AstraZenecom, poručuje Dujela.
Predsjednik zadarske podružnice Stranke umirovljenika, Duško Vuković, pak, ističe kako je i njihova stranka protiv cijepljenja AstraZenecom.
- Europska agencija za lijekove donijela je ocjenu o uporabi ovog cjepiva i to uz niz ograda, na temelju istraživanja za Brazil, Englesku i još neke zemlje. Cjepivo se pokazalo učinkovitim na ispitanicima dobi od 18 do 55 godina, ali je i učinkovitost samo 59,5 posto, dakle, vrlo mala. Činjenica je i da istraživanje nije provedeno na osobama starijim od 65 godina, pa smo zabrinuti zašto se to forsira. Smatramo da se u ovom slučaju treba pridržavati stručnih ocjena o cjepivu kakvo je dala Europska agencija za lijekove, nakon čega bi trebalo izbjegavati cijepljenje umirovljenika AstraZenecom. Zato je i naš prijedlog Nacionalnom stožeru da se izbjegava cijepljenje starijih ovim cjepivom, dapače, tražimo cjepiva koja su daleko učinkovitija u zaštiti od korone, ističe Vuković, dodajući i kako bi smanjenje i ublažavanje mjera Nacionalnog stožera trebalo ići proporcionalno s procijepljenošću stanovništva:

Procijepljenost svega 1,5 posto

- Zato i ne možemo govoriti o nekom velikom popuštanju mjera jer procijepljenost stanovništva iznosi svega 1,5 posto. To je razlog zašto naša stranka apelira na sve institucije, počev od Stožera civilne zaštite RH i Vladu da ozbiljno razmotri stručno-znanstvene primjedbe na ovo cjepivo, kao što su to učinile i druge europske države, te na sličan način potpuno opravdano tretirati cjepivo AstraZenece i ne koristiti ga za cijepljenje naših starijih građana mimo utvrđenih zaključaka Europske zdravstvene agencije. Dalje, budući da je AstraZeneca prekršila ugovorne odredbe o isporuci svoga cjepiva predlažemo da se Hrvatska, kao i neke druge zemlje EU-a, obrati na druge adrese u nabavci cjepiva za koja je učinkovitost potvrđena od čak 90 posto, zaključuje čelnik zadarske Stranke umirovljenika.

 

Zadarska županija spremna za početak masovnog cijepljenja građana

U županijski Zavod za javno zdravstvo jučer je stiglo oko 700 doza AstraZenecinog cjepiva te oko 400 doza Moderninog cjepiva koje će biti raspoređeno u domove zdravlja u Biogradu, Pagu i Benkovcu. Kako cjepiva budu pristizala, tako će se raspoređivati po ostalim ambulantama u našoj županiji gdje će se cijepiti najugroženije skupine stanovnika. Također dolazi i 700 doza Pfizerova cjepiva koje je predviđeno za docjepljivanje.
Zadarska županija spremna je za početak masovnog cijepljenja građana koje će se odvijati u ŠC Višnjiku, a ono će započeti čim se osiguraju veće količine cjepiva. Do kraja mjeseca očekuje se oko 10.000 doza cjepiva kada bi u dogovoru s liječnicima opće prakse trebalo početi cijepljenje stanovništva. Na području naše županije do sada je cijepljeno oko dvije tisuće stanovnika, uglavnom štićenika domova za stare i nemoćne te zdravstvenih djelatnika, navode u Županiji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)