Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rusija uzvratila udarac Europi: Niste još priznali naše cjepivo, sad čekajte na “Sputnjik V” dok se svi Rusi ne cijepe

09.02.2021. 15:44


Rusija ne vjeruje da je moguće dostaviti svoje cjepivo Sputnjik V Europskoj uniji prije svibnja ili lipnja, rekao je u utorak čelnik zaklade zadužene za distribuciju cjepiva.
Kirilj Dmitriev, čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF), za državnu televiziju Rossiya 24 rekao je kako “su velike dostave u EU moguće samo nakon dovršetka masovnog cijepljenja u Rusiji“.


Bez političkih argumenata
RDIF je odgovoran za međunarodnu prodaju Sputnjika V koji je već odobren u nizu zemalja.
Cjepivo se daje u dvije doze, a Europska agencija za lijekove (EMA) još ga nije odobrila za upotrebu u Europskoj uniji.
Ako bi bio odobren, Sputnjik V bi pomogao EU-u koji se nosi s nestašicom cjepiva, suprotno dogovoru sa zapadnim proizvođačima koji su se ranije obvezali na dostavu većih količina.
Proteklih dana se Moskva i EMA u javnosti spore oko toga je li RDIF uopće prijavio cjepivo za odobrenje, prenosi agencija dpa.
“Nadamo se da će naša prijava biti brzo provjerena i da u toj proceduri neće biti političkih argumenata, nego da će se evaluirati na temelju činjenica“, rekao je Dmitriev.
Sputnjik V je 91 posto djelotvoran protiv covida-19, pokazalo je istraživanje objavljeno prošli tjedan u medicinskom časopisu The Lancet.


U Srbiju stiglo 50.000 doza
U Srbiju je u utorak stiglo još 50.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V, a u srijedu treba stići još pola milijuna kineskog cjepiva Sinopharm, priopćeno je u utorak u Beogradu.
Isporuka novog kontigenta iz Kine, poslije dosad već milijun isporučenih doza Sinopharma, osigurat će Srbiji cijepljenje 750.000 stanovnika.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji da se 500.000 doza kineskog cjepiva već nalazi u skladištu Srbije u Kini. Po njegovim riječima, to cjepivo će do kraja veljače zemlji osigurati prvu ili drugu poziciju u cijeloj Europi po broju cijepljenih.
Potvrdivši da je u utorak ujutro iz Rusije isporučeno još 50.000 doza cjepiva Sputnjik V, Vučić je najavio da se u sljedeća dva tjedna očekuje još 50.000 doza tog cjepiva.
Do 22. veljače Srbija bi također trebala dobiti još 88.000 doza cjepiva Pfizer-BioNTech, te 125.000 do 150.000 cjepiva AstraZenecca.
Srbija je do sada cijepila više od 537.000 stanovnika protiv covida 19, te docijepila više od 21.000, a Vučić je najavio da će docjepljivanje biti nastavljeno “od četvrtka ili petka”.
U utorak je u Beogradu drugu dozu cjepiva primilo oko 1.600 građana.
Krizni stožer priopćio je danas da neće biti ublažavanja epidemioloških mjera ocijenivši da je povećanje broja zaraženih rezultat povratka sa zimovanja na Kopaniku i Zlatiboru, ali i novog soja virusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji.
Srbijanske zdravstvene vlasti prijavile su u utorak 15 smrtnih slučajeva te još 2.014 novozaraženih, koliko je potvrđeno među 12.830 testiranih uzoraka.
Na bolničkom liječenju su 3.814 pacijenta, a 129 ih je na respiratorima.
Od početka epidemije koronavirusa 6. ožujka 2020. testirano je više od 2,7 milijuna uzoraka, registrirano 411.855 zaraženih, a službeno su prijavljena 4.154 smrtna ishoda nakon zaraze covidom 19.