Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kasap isplivao, hoće li i Klapan?

Autor: Velimir Brkić

08.03.2009. 23:00
Kasap isplivao, hoće li i Klapan?

Foto: Zvonko KUCELIN



Poprilično duga potraga zadarskog HDZ-a za gradonačelnikom i dogradonačelničkim kandididaturama završena je u nedjelju navečer oko 22 sata. Kuloarskih priča i kandidata je bilo pregršt. Na koncu se Gradski odbor stranke jednoglasno odlučio za gradonačelnika u osobi dr. Zvonimira Vrančića, ravnatelja Opće bolnice Zadar i aktualnog predsjednika Gradskog vijeća, a za dva dogradonačelnička mjesta u osobama Darka Kasapa, direktora Vodovoda, i nestranačkog Dražena Grgurovića, aktualnog zadarskog dogradonačelnika. Aktualni gradonačelnik dr. Živko Kolega, kako je rekla šefica zadarskog HDZ-a Ana Lovrin, ostaje u vrhu stranke.
Međutim, predmet već započetih najžešćih razgovora u zadarskom političkom miljeu je HDZ-ova odluka da pored gradonačelničkog kandidata sasvim samostalno odredi i oba dogradonačelnika. Dosad se kalkuliralo da će u konačnici jedno od dogradonačelničkih mjesta shodno međukoalicijskim dogovorima pripasti jednoj od koalicijskih političkih stranaka a ne “nezavisnom” Grgureviću. Usprkos predizbornim razgovorima, pregovorima i konzultacijama u Gradu Zadru saveznicima HDZ-a, barem na prvi pogled, ostat će tek mrvice.
Pored zadarskih liječnika Vrančića i Grgurevića ustoličen je Darko Kasap. Streloviti politički uspon 38-godišnjeg dipl. ing. strojarstva Darka Kasapa započeo je nakon što je izabran na mjesto direktora zadarskog Vodovoda nakon što je tri godine bio zaposlen u Vodovodu na mjestu voditelja Odjela održavanja i izgradnje. Iako se za tu funkciju tražilo znanje i stručnost, mjesto direktora tako značajnog gradskog poduzeća je ujedno i politička funkcija. Na mjestu direktora, potvrđuju brojni upitani, pokazao je  sposobnost, znanje i viziju razvoja Vodovoda ali i Grada. U dosadašnjem rukovođenju Vodovodom završio i pokrenuo brojne kapitalne projekte, a protekle godine u mjesecu ožujku na redovnim unutarstranačkim izborima izabran je u zadarski Gradski odbor HDZ-a.
– Zahvalio bih stranci na povjerenju. Ovakvo nepodijeljeno povjerenje stranačkih kolega pri mom izboru za kandidata za mjesto dogradonačelnika tritisućljetnog Zadra je izuzetna čast, ali i velika obveza u nastavku rada i zalaganja za razvoj Zadra, Pred HDZ-om je još mnogo izazova, mnogo poslova koje ćemo u kontinuitetu vlasti nakon 17. svibnja završiti na dobrobit svih građana. Ne bih se ni prihvatio kandidature da nisam uvjeren da će Zadrani već u prvom krugu izabrati Zvonimira Vrančića, Dražena Grgurevića i mene. HDZ će i ovog puta pobijediti, idemo dalje, za jači i bolji Zadar, poručio je Kasap.
Što se tiče Zadarske županije HDZ je za svoj kandidata za župana odabrao aktualnog župana Stipu Zrilića. Po riječima predsjednika županijskog HDZ-a Božidara Kalmete, jedno od dva mjesta dožupana rezervirano je za HDZ. Iako je dosad neprikosnoven kandidat za tu funkciju bio sadašnji HDZ-ov dožupan mr.sc. Josip Miletić, u najozbiljnijoj igri je, između ostalih, Joso Klapan iz Pridrage, načelnik Općine Novigrad s čak 12-godišnjim načelničkim stažom.
Naime, od 6 gradova i 28 općina u Zadarskoj županiji zasad nisu poznati HDZ-ovi kandidati tek u općinama Privlaka, Sv. Filip i Jakov, Posedarje, Pašman i Kolan te u Novigradu. Štoviše, konačna odluka o zadarskom dožupanu iz redova HDZ-a, govore dobro upućeni, odgodila je i sjednicu novigradskog Gradskog odbora HDZ-a za sljedeći petak.