Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Projekt Posedarje Rivijera zamrznut na šest mjeseci

Autor: Ivana Burica

08.03.2009. 23:00
Projekt Posedarje Rivijera zamrznut na šest mjeseci

Foto: Adam VIDAS



INGRA, razvojni investitor u projektu Posedarje Rivijera zatražila je zamrzavanje svi poslova na šest mjeseci, a u dijelu medoja govori se o fijasku “jednog od najspektakularnije najavljivanih turističkih projekata u Hrvatskoj”.
– Dosadašnje pripremne aktivnosti su se znatno oduljile, dijelom i zbog promjene regulative mjerodavne za taj projekt, što je značajno povećalo planirane troškove u pripremnoj fazi. Situaciju s početkom realizacije dodatno je, i to značajno, otežala ekonomska kriza koja je posebno uznapredovala posljednjih mjeseci. U tom se razdoblju dramatično pogoršao pristup svim izvorima financiranja pa tako i onima koji su bili namijenjeni ovom projektu. U tom smislu INGRA smatra da su nastupile okolnosti “više sile” te da prema odredbama Ugovora može zatražiti privremeno oslobođenje od obveza u ovom projektu.
Usljed niza okolnosti koje su se posljednjih mjeseci pojavile, a bez Ingrine mogućnosti utjecaja, predložili smo našim partnerima u lokalnim vlastima da sve aktivnosti projekta stavimo u mirovanje na rok od 6 mjeseci, informirao nas je Danko Družijanić, direktor marketinga i korporativnih komunikacija Ingre
Družijanić navodi da u tom razdoblju od 6 mjeseci INGRA nastavlja sa svim aktivnostima koje su obvezne za redovito funkcioniranje te napominje da privremeno oslobođenje od obveza nema nikakav negativni učinak na projekt Posedarje Rivijera, te da se ionako do danas nisu stvorili uvjeti za unošenje javnog zemljišta u zajednički projekt.
– Ujedno, INGRA smatra kako zemljište na kojem bi se gradila Posedarje Rivijera nema vlasnički spornih dijelova, no pokretanje sudskih sporova sigurno ne ide u prilog realizaciji projekta.
Do sada je INGRA osigurale sve pripremne radove na koje je bila obvezna. Napravljena je studija utjecaja na okoliš, hidrografska ispitivanja i istraživanje Oceanografskog instituta, rekao je Družijanić
Povjerenje u nastavak realizacije projekta iskazao je i posedarski načelnik Ivica Juričević.
– Imajući na umu da je na snazi recesija, nije riječ ni o čem nenormalnom. Ne sumnjao u Ingru, koja je dosad ispunila svoje obveze. Izrađena je Studija o utjecaju na okoliš, završen je i UPU te su određene granice pomorskog dobra. Jedini trošak Općine Posedarje u ovom zajedničkom projektu dosad je bila izrada Studije isplativosti što smo financirali sa 70.000 kuna još 2006. godine. Iako se oko ovog projekta stalno diže bura, posebno zbog vlasnika susjednih zemljišta čiji su apetiti porasli nakon što je Općina Posedarje s Ingrom potpisala Ugovor o javno privatnom partnesrtvu u veljači 2006. godine, htio bih i vjerujem da će se projekt realizirati. Posedarje rivijera prevažan je projekt za ovu mikroregiju koja trenutačno nema niti jedan relevantan turistički subjekt, a ima izvrstan položaj u blizini nekoliko nacionalnih parkova, kao i odličnu prometnu povezanost, kazao je posedarski načelnik Ivica Juričević.
Potaknut da komentira sudske sporove oko vlasništva zemljišta na kojem bi trebao niknuti turistički komleks visoke kategorije vrijedan oko 100 milijuna eura i kapaciteta 1.500 kreveta, Juričević je istaknuo da su u trenutku potpisivanja ugovora zemljišne knjige bile čiste, odnosno da je svih 454.637 kvadratnih metara zemljišta predviđenih za kompleks bilo u vlasništvu Općine Posedarje.
– Vlasnici susjednih zemljišta bi sad najradije uzeli sve. Dio zemljišta oko kojeg se vodi sudski spor je predviđen za zelenu površinu, a riječ je o oko 18.000 kvadratnih metara, kazao je Juričević koji je mišljenja da oko ishoda ovih sudskih sporova ne bi trebalo biti dvojbe, te da će se lako dokazati da je zemljište vlasništvo Općine Posedarje.
Osim sporova oko vlasništva zemljišta, sumnje u projekt Posedarje Rivijera izrazila su i tri nezavisna vijećnika Općine Posedarje Roko Brala, Ivica Klanac i Ivan Galić, koji su, usput budi rečeno, kad je Općinsko vijeće donosilo odluku o sklapanju Ugovora o javno-privatnom partnerstvu s INGROM, bili suzdržani.
Je li INGRA generator turističkog razvoja Općine Posedarje, ili je manipulator, odnosno otimač zajedničkog vrlo vrijednog i velikog zemljišta koje je u vlasništvu Općine Posedarje, je li Posedarje Rivijera projekt stoljeća, ili je to prijevara stoljeća, javno su prije pola godine pokušali odgovoriti nezavisni vijećnici Brala, Klanac i Galić.
Prema njihovom mišljenju, riječ je o ovom drugom – manipulaciji i prijevari stoljeća.
Brala, Klanac i Galić tom su prilikom upozoravali da je po srijedi poklanjanje vrlo velikog i vrijednog općinskog zemljišta grupi građana (privatnim osobama) registriranim na Trgovačkom sudu pod imenom INGRA d.d..
– Nije to više INGRA koja je kao društveno poduzeće u 50 godina svog djelovanja u 30 zemalja izgradila 100 energetskih i drugih objekata, već je to grupa uspješnih poslovnih poduzetnika koji kroz formu javno-privatnog partnerstva u ovom konkretnom slučaju pokušavaju javno dobro (zemljište) pretvoriti u svoje osobno vlasništvo, odnosno svoj interes ostvariti na štetu javnog interesa.
Ovakvom odredbom Općina Posedarje elegantno se odriče naše djedovine u zamjenu za obećanja o gradnji velebnih zdanja nepreciznog sadržaja, kojima će naravno upravljati privatni partner, između ostalog je stajalo u javnom pismu trojice posedarskih vijećnika, koji kao jedan od najspornijih momenta navode i cijenu od samo 2 eura po metru četvornom zemljišta, a tržišna cijena mu je i 100 puta veća.
Posedarski vijećnici u pitanje su doveli i legalnost temeljnog akta – Ugovora o javno-privatnom partnerstvu, sklopljenog između Općine Posedarje i INGRE te su u cijeli slučaj uključili i državne institucije kojima su uputili podneske na temelju kojih bi se trebalo utvrditi je li temeljni Ugovor o javno-privatnom partnerstvu, na što oni sumnjaju, protivan Zakonu o javnoj nabavi, Zakonu o vlasništu i drugim stvarnim pravima, Zakonu o trgovačkim društvima, te osnovnim pravnim načelima ugrađenima u pravni poredak RH.
Tko je u pravu, hoće li izgradnja velikog turističkog komleksa započeti, kada će biti završena i tko će od svega imati korsiti, pokazat će vrijeme.