Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Škole će dobiti svoju sportsku dvoranu

Autor:

08.03.2009. 23:00
Škole će dobiti svoju sportsku dvoranu


Jazine bi bile dobre u slučaju da stvarno nemamo gdje održavati nastavu, no to nije najbolje rješenje. Najbolje rješenje bila bi izgradnja dvorane za učenike, kaže Marjana Bakmaz, ravnateljica Škole za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost


Na nedavnom predstavljanju izborog programa SDP-a pod nazivom “Uključi se ovo je i tvoj grad” s motom “Mladi su naša sadašnjost, a ne budućnost”, kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zadra Ingrid Antičević-Marinović rekla je da imamo tri srednje škole koje nemaju sportsku dvoranu u radijusu od 500 metara od dvorane Jazine.
– Jazine se neće rušiti! Nema tog idejnog rješenja kojem ova vlast može dati nagradu pa da se Jazine ruše. Jazine ostaju, ne samo kao simbol Zadra, već i zbog praktičnih razloga. Jazine će se otvoriti za srednjoškolce bez naknade, rekla je Antičević-Marinović.
Inicijativa Grada
Ravnatelji škola koje se nalaze u Perivoju Vladimira Nazora slažu se da bi najbolje rješenje bilo izgradnja nove dvorane.
Ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole Žarko Grancarić kaže da je on protiv korištenja Jazina kao dvorane za tjelesni odgoj jer ona nije adekvatna.
– Jazine nisu prikladno rješenje za školsku dvoranu. Naši učenici imaju tjelesni u dvorani na Ravnicama koju plaća Županija, ona nije najbolje rješenje, ali je opet bolja nego Jazine, kaže Grancarić, ističući da su Jazine ipak košarkaška dvorana koja nije zamišljena za tjelesni odgoj te da u njoj dva razreda paralelno ne mogu imati nastavu iz tjelesnog odgoja.
– Pitam se i tko bi održavao Jazine nakon tjelesnog odgoja. Navodi Ingrid Antičević-Marinović prema tome nisu točni jer mi koristimo dvoranu u Ravnicama. Postoji inicijativa Grada za izgradnju nove dvorane i to bi bilo najbolje rješenje, kaže Grancarić, dodajući da treba pronaći arhitektonsko rješenje gdje bi ta dvorana bila smještena, jer je veliki problem terena i bedema koji su kulturno dobro.
– Bilo je inicijativa da se dvorana ukopa, ali smo bili protiv toga jer djeca ne bi imala sunca i teško bi se moglo u takvoj dvorani imati normalnu nastavu, kaže Grancarić, dodajući da iako nije arhitekt, pretpostavlja da bi dvorana mogla biti smještena u produžetku parka ili ispred škole.
Ravnateljica Škole za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost Marjana Bakmaz slaže se da Jazine nisu najbolje rješenje.
Jazine kao pripomoć
– Jazine bi bile dobre u slučaju da stvarno nemamo gdje održavati nastavu, no to nije najbolje rješenje. Najbolje rješenje bila bi izgradnja dvorane za učenike, kaže Marijana Bakmaz, dodajući da učenici Škole za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost nastavu tjelesnog odgoja imaju na Ravnicama i da to plaća Županija.
Ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića Josip Sviličić kaže da bi Jazine bile dobre samo kao pripomoć, ali nisu konačno rješenje.
– Opasnost je to što kod nas privremena rješenja često postaju konačna. Nedostaju nam športske izvannastavne aktivnosti i športski pokret te dvorane za sve škole, kaže Sviličić, dodajući da je uvjeren da se sve može riješiti pravim pristupom.
– Ravnice su oskudne prostorom i zahtijevaju renoviranje, a Jazine nisu prilagođene za škole, ali je njihov natkriveni prostor bolji za tjelesni odgoj, kaže Sviličić, dodajući da, ako će se raditi nova dvorana, ona bi trebala biti odjelna i napravljena prema propisanim standardima.
Ravnatelj Gimnazije “Vladimir Nazor” Rade Šimičević kaže da njihovi učenici imaju termine za nastavu tjelesnoga u Ravnicama te da su zadovoljni uslugom i prostorom.
– Jazine nam ne odgovaraju zbog toga što je to isključivo košarkaška dvorana i učenici ne mogu imati druge sadržaje. S obzirom da je veliki dio korisnika dvorane na Ravnicama otišao u novu Dvoranu Krešimira Ćosića, sada imamo više vremena i bolje nam je, kaže Šimičević, ističući da su dobili čvrsta obećanja da će dvoranu u Perivoju Vladimira Nazora dobiti u sljedeće dvije do tri godine.
– Novac ćemo osigurati od pretpristupnih fondova, a i konzervatori su napravili plan gdje možemo izgraditi dvoranu, istaknuo je Šimičević.