Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Udruživanjem u klaster do smanjenja troškova

Autor:

08.03.2009. 23:00
Udruživanjem u klaster do smanjenja troškova

Foto: Zvonko KUCELIN



Putem nekoliko programa Europske unije Razvojna agencija Zadarske županije trebala bi dobiti oko 250 tisuća kuna i to za financiranje jednog djelatnika koji bi u budućem ugostiteljskom klasteru obavljao posao narudžbi robe, kazao je Stipe Knežević, pojasnivši da će putem klastera svi obrtnici općenito konačno moći konkurirati velikim trgovačkim centrima


Seminar radionica pod nazivom “Udruživanjem do uspjeha – klasteri” nedavno je u organizaciji Razvojne agencije Zadarske županije i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva održana i u Zadru. Bio je to, kako se moglo čuti na skupu, prvi korak na putu realizacije udruživanja zadarskih ugostitelja u klaster.
Poznato je i to da je inicijator spomenutog seminara zapravo Sekcija ugostitelja pri zadarskom Udruženju obrtnika. Povod ovakvoj inicijativi je prije svega sve prisutniji negativni trend zatvaranja obrta u Zadru, do kojeg je, tumače obrtnici, došlo zbog rastućih financijskih opterećenja.
U zadnje se vrijeme također sve više govori i o mogućem valu otpuštanja ugostiteljskih djelatnika, a sve to iz istog prethodno spomenutog razloga.
 Otpuštanje djelatnika?
Unatoč činjenici da je Zadar sve prepoznatljivije turističko središte koje iz sezonu u sezonu između ostalog poboljšava i smještajnu, ugostiteljsku i gastroponudu, što podrazumijeva i zapošljavanje dodatnih sezonskih radnika, ako je vjerovati crnim predviđanjima, situacija bi ovog ljeta mogla biti drukčija.
Iz Ceha ugostitelja upozoravaju da će, ako se recesija nastavi, ugostitelji, da bi koliko-toliko opstali, biti prisiljeni ne primati sezonske pa čak i otpuštati stalne djelatnike.
Naime, s obzirom da na aktualne uvjete recesije, koja je pogodila svaku gospodarsku granu te naštetila svima pa tako i poduzetnicima, jedino o čemu ugostitelji sada razmišljaju jest kako sniziti troškove, odnosno povećati prihode nad rashodima.
Kako pojašnjava Stipe Knežević, predsjednik Udruženja obrtnika Zadar, upravo je to ono najvažnije što svim poduzetnicima pa tako i ugostiteljima donosi udruživanje u klaster.
U cilju je, dakle, iskorak ugostitelja, kojim će oni biti zajedno, a druge tvrtke im više neće uzimati profit.
– Ugostitelji se žele uključiti u klaster kako bi što jeftinije došli do robe, odnosno žele pronaći način za postizanje što manje marže. Putem nekoliko programa Europske unije Razvojna agencija Zadarske županije trebala bi dobiti oko 250 tisuća kuna sredstava i to za financiranje jednog djelatnika koji bi u klasteru obavljao posao narudžbi robe, kazao je Knežević, pojasnivši da će putem klastera svi obrtnici općenito konačno moći konkurirati velikim trgovačkim centrima, koji s obzirom na velike količine robe koju naručuju ostvaruju i nižu nabavnu cijenu te sukladno tome imaju i niže prodajne cijene od malih obrtnika.
Od klastera samo korist
Knežević ističe da spomenuta sredstva u EU postoje, a potrebno je samo formirati konačan plan te ga poslati nadležnima.
Važno je napomenuti da je ulaskom u klaster plaćanje naručene robe jedina obveza ugostitelja, što, kako poručuje i Knežević, ukazuje da ovaj potez ugostiteljima donosi samo korist.
– Trenutačno je najvažnije da što više ugostitelja potpiše pristupne ugovore za udruživanje. No, s obzirom da zadarsko udruženje obrtnika okuplja preko tisuću članova, mnogi su još uvijek skeptični prema svemu jer nisu dovoljno informirani. U početku će, naravno, biti uključeni samo oni koji to već sada žele, ali vjerujem da će s vremenom i ostali shvatiti da uključenje u klaster ne predstavlja nikakav rizik te da će se naposljetku na to svi odlučiti, mišljenja je Knežević.
Podsjetimo da je ovakav način rada u Zadarskoj županiji već urodio osnivanjem tri klastera i to automobilskog, informatičkog i klastera benkovačkog kamena.
Spomenimo i da je osim klastera ugostitelja u pripremi i osnivanje klastera povrćara te klastera malih distributera nafte i plina, koji će okupiti distributere i izvan Zadarske županije.
Stoga se nameće zaključak da je među poduzetnicima zadarskog područja u porastu svijest o prednostima udruživanja u klastere. Tako su, kako doznajemo, inicijativu za osnivanjem klastera nedavno pokazali i medari.