Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Grade se škole na Novom Bokanjcu i Crvenim kućama

Autor: Teuta Babajko Jamičić

08.03.2010. 23:00
Grade se škole na Novom Bokanjcu i Crvenim kućama

Foto: Adam VIDAS



Riječ je o projektima koji je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uz uvjet da Grad Zadar do kraja tekuće godine osigura zemljište i izradu projekte dokumentacije
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, nakon što je nedavno odbio iz gradskog proračuna plaćati čak 2.200 kuna za jedno dežurstvo pedijatra nedjeljom, prihvatio je kompromisno rješenje prema kojemu će Grad Zadar i Zadarska županija zajednički sufinancirati dežurstvo pedijatara subotom, nedjeljom i blagdanom kao dodatne preventivne mjere zdravstvene zaštite djece. Prema rješenju, koje je dr. Vrančić prihvatio na današnjem Kolegiju gradonačelnika, dežurstva pedijatara subotom, nedjeljom i blagdanom stoje 120 tisuća kuna, što će zajednički financirati Grad Zadar s 80 i Zadarska županija sa 40 tisuća kuna. Ovakvo rješenje donosi i jednu novost, a to je da će vikendom, odnosno blagdanom, s liječnikom pedijatrom raditi i medicinska sestra što do sada nije bio slučaj.
– Dežurstvo pedijatara ostaje. Za nešto manji novac, s pedijatrom će raditi i medicinska sestra. Unatoč pronalasku rješenja treba težiti da ovu obvezu u budućnosti preuzmu oni u čijoj je to nadležnosti, dakle Zadarska županija i Ministarstvo zdravstva. Naime, zbog neuređenog sustava zdravstvene zaštite, hitna pomoć i bolnica se pretvaraju u primarnu zdravstvenu zaštitu, što nikako nije u njihovom opisu posla, govori dr. Vrančić, ističući kako se što prije treba izmijeniti sustav zdravstvene zaštite.
Na današnjem Kolegiju gradonačelnika donesene su odluke o početku otvorenog postupka javne nabave za ugovaranje izrade idejnog, glavnog i izvedebenog projekta za osnovne škole na Novom Bokanjcu i Crvenim kućama. Gradnja tih dviju škola trebala bi početi sljedeće godine. Kako je pojasnio pročelnik  gradskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, riječ je o projektima koji je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uz uvjet da Grad Zadar do kraja tekuće godine osigura zemljište i izradu projekte dokumentacije. Izgradnju škola financirat će Ministarstvo znanosti i jedinice lokalne samouprave.
Također, prihvaćen je i prijedlog odluke o početku postupka javne nabave radova izgradnje infrastrukture za zonu DPU “Ex-kamenoloma Put”. Njime će se izabrati izvođač radova na izgradnji infrastrukture za zonu “Ex-kamenolom Put”, gdje će se graditi spojna ceste prema budućoj veletržnici. Kako pojašnjava pročelnik Matko Segarić, vrijednost radova je procijenjena na 7,5 milijuna kuna. Inače, riječ je o lokaciji gdje se gradi veliki trgovački centar Supernova, čiji se dio radi na zemljištu na kojemu je bila nekadašnja veletržnica. Stoga, veletržnica se seli na prostor bivšeg kamenoloma u vlasništvu trvtke Granit Vrkić, a njezina izgradnja trebala bi biti završena do ljeta.
Na dnevnom redu Kolegija gradonačelnika našlo se i 12 točaka, različitih poziva na uvid u idejne, odnosno glavne projekte iz domene Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja. Kako je pojasnio dr. Vrančić, riječ je o novoj praksi rada gradske uprave, koju su dogovorili gradonačelnik i pročelnica Upravnog odjela za provedbu dokumenta prostornog uređenja i građenja Marija Pavlović Palčok. Na taj način, posao Upravnog odjela za provedbu dokumenata uređenja i građena približit će se javnosti.