Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mještani nisu spremni financirati obnovu crkve bez saznanja o načinu trošenja sredstava

Autor: Branko Božić

08.03.2010. 23:00
Mještani nisu spremni financirati obnovu crkve bez saznanja o načinu trošenja sredstava

Foto: Branko BOŽIĆ



Ivica Stojić je tražio da se iznese s koliko novca raspolaže župa Ljubač, dodavši da, po njegovu mišljenju,kad se odbiju sredstva iz troškovnika, ostaje još oko 100.000 kuna za dodatne radove i izgradnju zida te od naroda ne bi trebalo tražiti više niti lipe * Kad se krenulo s radovima, pojavili su se dodatni problemi jer nam je drveni pokrov lađe crkve bio potpuno truo i morao se kompletno izmijeniti, kaže župnik don Ante Ivančev


 Kako je prije petnaest dana bilo nagoviješteno, u zgradi osnovne škole održan je zbor mještana Ljupča. Okupljanje mještana inicirali su zajednički Mjesni odbor i njegov predsjednik Martin Stojić te Župno vijeće. Središnje tema dnevnog reda bila je restauracija i obnova župne crkve Sv. Martina, koja je upravo u tijeku. Također se naširoko raspravljalo treba li obnoviti postojeći ogradni betonski zid oko crkve ili pak na njegovo mjesto podignuti novi kameni zid. Pored mještana skupu su nazočili mjesni župnik vlč. don Ante Ivančev kao i dvojica ljubačkih vijećnika u ražanačkom Općinskom vijeću, Ivan Dušević Roko i Josip Dušević.
Troškovnik
– Naši mještani iz dana u dan sve više negoduju što nemaju dovoljno informacija o tijeku radova na obnovi mjesne crkve. Mi u MO i Župnom vijeću držimo da kada nema pravovaljanih informacija onda kreću raznorazne priče što nije dobro ni za koga u ovom našem mjestu. Stoga smo na ovaj skup pozvali našeg župnika don Antu Ivančeva, koji će nas upoznati s projektom, rekao je uvodno predsjednik MO-a Martin Stojić.
 – Svi znamo u kakvom se je teškom stanju prije ovog zahvata bila naša župna crkva Sv. Martina. Prije nego što smo krenuli u zahvat, prikupili smo četiri ponude. Na sastanku Župnog vijeća smo ih otvarali i donijeli smo odluku da prihvatimo onu najpovoljnijeg ponuđača građevinske tvrtke “Bogović gradnja” d.o.o. vlasnika Petra Bogovića iz Poličnika u iznosu od 289.000 kuna, rekao je župnik Ivančev.
– Budući da se cijeli život susrećem s ovakvim i sličnim poslovima znao sam kad se krene s radovima da će se pojaviti i dodatni poslovi, jer je to na ovakvim starim građevinama neminovno. Kod nas se upravo dogodilo to jer nam je drveni pokrov lađe crkve bio potpuno truo i morao se kompletno izmijeniti. S druge strane, imali smo sličan slučaj i sa sakristijom koju smo uz dogovor zadarskih konzervatora htjeli proširiti. I upravo zbog ovih skupih dodatnih poslova za koje mi još izvođač nije rekao koliko će stajati, zaključili smo da ona sredstva iz troškovnika neće biti dostatna za čitav projekt obnove. Stoga smo s konzervatorima, nadzornim inženjerom i izvođačem poslova dogovorili da uradimo zaista ono što je najpotrebnije, da se crkva dovede u funkciju da se čovjek vjernik u njoj može ugodno osjećati. Danas sam s oltara rekao da u troškovniku nije bila predviđena elektrifikacija crkve, ozvučenje i gromobran pa sam zaista u ljubavi prema Ljupču i Ljupčanima pozvao narod da otvorimo svoja srca koliko se može, kazao je don Ivančev.
– Meni je cilj da crkva što je god više moguće bude obnovljena do nadolazećeg blagdana Uskrsa. Što se pak tiče ogradnog zida oko crkve, u troškovniku stoji da će ga izvođač radova obnoviti i obostrano ožbukati. U međuvremenu se rodila ideja da se taj isti zid podigne u kamenu. Niti ja niti konzervatori nismo protiv toga. No sad je problem gdje za taj zahvat iznaći financijska sredstva. Sve što se radi potpuno je transparentno u što se svatko od vas u svakom trenutku mogu uvjeriti, rekao je.
 U raspravi koja je uslijedila Mate Dušević je pitao župnika tko je sastavljao troškovnik i na koji način je izabran izvođač radova, dodavši da on smatra da je 400.000 kuna s koliko se krenulo sasvim dovoljno za urediti crkvu i ogradni zid, budući da je on, kako je kazao, sa 350.000 kuna obnovio staru kuću od 80 metara četvornih te je dodatno opremio.
Sve će reći s oltara
– Ja sam nisam ni na jednu ponudu stavio naglasak. Ponude su se otvarale u nazočnosti članova Crkvenog odbora i pročelnika zadarskog Konzervatorskog odjela. O izvođaču su konačnu odluku donijeli članovi Crkvenog odbora. Mi nismo mogli predvidjeti da će se otvoriti dodatni radovi. Da smo znali onda bismo mi bili vidovnjaci, kazao je svećenik.
 Ivica Stojić je tražio da se iznese s koliko novca raspolaže župa Ljubač, dodavši da po njemu kad se odbiju sredstva iz troškovnika ostaje još oko 100.000 kuna za dodatne radove i izgradnju zida i da od naroda ne bi trebalo tražiti više niti lipe.
 – Kad smo počeli s obnovom crkve imali smo 391.067 kuna. Meni nije poznato koliko će novca trebati jer još nisam dobio ni privremenu situaciju. Sve će biti transparentno, sve ću ja to iznijeti, sve ću reći s oltara i neću ni lipu staviti nigdje osim u crkvu, istaknuo je župnik.
 Ivan Dušević Roko, član Župnog vijeća u ostavci, ustvrdio je da je župnik pogriješio što narod nije obavijestio da će se i što će se raditi. Bio sam član Crkvenog vijeća, ali sam istupio kad sam vidio način na koji se sve radi. Ako svećenik misli da nikoga od nas u mjestu, koji smo uz pomoć naših iseljenika i dobrotvora prikupili sav novac, nije trebao upoznati, onda ne znam gdje mi to živimo, poručio je.
– O obnovi naše crkve govorilo se dugo i meni se predbacivalo kako se ništa ne radi. Ništa nisam radio bez Crkvenog vijeća. Shvatite da je ovo rad za vas na vašoj crkvi, gdje sam ja podmetnuo svoja leđa. Vjerujem da ćete shvatiti da ja ovo sve radim iz ljubavi. Nemojmo gledati sve crno, dajmo malo vedrine, rekao je svećenik.
 Jure Perković je kazao da on ipak na sve gleda optimistički, dodavši da su oni u Ljupču imali prije svećenika koji je svaku lipu evidentirao i davao narodu na uvid. “Mi smo ti koji ćemo sutra, ako bude potrebno, priskočiti u pomoć uz zamolbu da sve bude evidentirano i transparentno.”
Kameni zid
Ivicu Duševića je zanimalo kako će se nastaviti daljnja suradnja između svećenika i Župnog vijeća kad je nekoliko članova istupilo iz tog tijela te je tražilo pojašnjenje tko imenuje nove članove u to tijelo.
 – Svaki čovjek je slobodno biće i on može ili ne mora biti član Župnog vijeća. To tijelo potvrđuje Nadbiskupija na prijedlog župnika. Dakako da je lakše kad čovjek ima ekipu s kojom će raditi. Ja se zdušno dajem za vas. Meni je stalo do vas i do crkvenih objekata. Oni su vaši, a ja ću danas-sutra otići kako sam i došao – automobilom, ustvrdio je svećenik.
 Milan Perković, član Župnog vijeća je rekao da njih župnik nije prije otvaranja ponuda ni o čemu obavijestio. Točno je da smo mi otvarali ponude, ali vi ste ih čitali. Mi nismo znali što će se i kako raditi.
 – Milane, ti si jedan od onih koji je najčešće govorio da te sram kako izgleda naša crkva. Čitao sam sve što je u natječaju bilo. Ti slušaš druge, a ne mene. Krenuli smo u akciju i zajedničkim snagama posao ćemo privesti kraju, kazao je župnik.
 S obzirom da je župnik zbog drugih obaveza morao napustiti skup u nastavku se još raspravljalo na ovu temu. Pred sam kraj prije usvajanja zaključka Mate Dušević je opetovano inzistirao da Župno vijeće uputi zamolbu nadbiskupiji da se u Ljubač na službu pošalje novi svećenik te je još dodao da ako se kojim slučajem pojavi manjak sredstava glede obnove i restauracije župne crkve Sv. Martina, da ih svećenik sam nadoknadi.
Na kraju usvojen je zaključak u kojem je uz ostalo zapisano kako mještani žele da se ogradni zid oko crkve izgradi u kamenu. Nadalje, traži se od izvođača radova da podastre podatak koliko je do sada utrošeno novca i koliko se još predviđa utrošiti. Ujedno mještani izražavaju svoje nezadovoljstvo dinamikom radova te smatraju da bi Župno vijeće trebalo nastaviti komunicirati sa župnikom.