Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Na zadarskom području ostala 53 zlatna ulja

Autor: Katina Vrsaljko

08.03.2010. 23:00
Na zadarskom području ostala 53 zlatna ulja

Foto: Filip BRALA



I među prvih deset bila su tri ulja iz naše županije. Od ukupno 37 srebrnih, 25 je sa zadarskog područja, a od 15 brončanih, naših je 13. To je pokazatelj da su naši maslinari imali jako dobra ulja


Na manifestaciji Dani masline, koja se održavala prošlog vikenda u Zadru, sudjelovali su uljari i maslinari iz cijele Hrvatske, a ponajviše iz Zadarske, Istarske i Splitsko-dalmatinske županije. Kako su organizatori stalno isticali, maslinova ulja su svake godine sve kvalitetnija, a medalje su odnesene u sve krajeve Hrvatske.
Jelena Gulan, predsjednica Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije koja je organizirala manifestaciju, kaže da nije ništa iznenađujuće što su istarska ulja dobro nagrađena na Danima masline.
– Istarska ulja su već tradicionalno kvalitetna, uglavnom zato što su Istrani već odavno krenuli u ono što mi tek sad krećemo. Ali sustići ćemo mi njih brzo, kaže kroz smijeh Gulan te dodaje da su sva nagrađena ulja hrvatski proizvod i kvalitetna ekstra dejvičanska ulja.
Od 331 uzorka koji su poslani na ovo natjecanje, njih 109 je dobilo zlatne medalje, od čega je 53 zlata ostalo na zadarskom području.
– I među prvih deset bila su tri ulja iz naše županije. Od ukupno 37 srebrnih, 25 je sa zadarskog područja, a od 15 brončanih, naših je 13. To je pokazatelj da su naši maslinari imali jako dobra ulja. Osim toga, razlike među medaljama određuju zaista nijanse. Primjerice, ulje koje je dobilo brončanu medalju ocijenjeno je s 81,4 bodova, dok je pobjedničko ulje imalo 98,4 bodova od ukupnih 100, pojasnila je.
Kako ističe, veseli je što je nakon manifestacije dobila puno poziva i to od ljudi koji žele znati što napraviti da bi njihova ulja dogodine bila još bolja.
– Drago mi je da nitko nije ogorčen, već žele vidjeti na koji način promijeniti neke korake u postupku kako bi popravili svoja ulja. To i jest cilj ove manifestacije – razmjena iskustva, savjeta, informacija i međusobno pomaganje, rekla je Gulan te dodala da će uzorci ulja ostati kod njih još petnaest dana.
Potom će ih donirati Domu za stare i nemoćne Sveti Frane u Zadru, a u međuvremenu će organizirati jednu degustaciju s uljarima, pri čemu će se analizirati rezultati i usporediti s pobjedničkim uljima. Inače, priča da su i proše godine svakom tko je htio objasnili zašto je njegovo ulje dobilo određeni broj bodova.
Da se u kratko vrijeme može naučiti kako napraviti zaista kvalitetno ulje, pokazala je i Poljoprivredna zadruga Drobnica iz Preka.
– Prije godinu dana raskrčili smo stari maslinik koji nam je Crkva dala u koncesiju, a koji je stajao zapušten četrdeset godina. Postupak proizvodnje ulja je išao po svim propisima struke, poslali smo uzorak na natjecanje i osvojili zlatnu medalju. U međuvremenu smo dobili i certifikat o eko proizvodnji, ponosna je Mladenka Mašina, upraviteljica PZ Drobnica.
Kako dodaje, zlato sa Dana masline prva je medalja za maslinovo ulje na otoku Ugljanu koji inače ima 300.000 starih stabala masline od kojih se obrađuje samo trećina. Mašina kaže da je ova medalja simbol obnove starih maslina na otocima, koji na otoke mogu vratiti i brojne ljude, a s njima i kvalitetniji život.
Različite su priče naših uljara, a sigurno je to da su jedino pravom brigom za svoje masline postigli rezultate. Oni koji to još trebaju postići, mogu biti zlatni već na sljedećim Danima masline, a u tome im mogu pomoći savjeti stručnjaka koji su im u Udruzi prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista uvijek na raspolaganju.