Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Novi Forum već do ljeta?

Autor: Anamarija Bilan

08.03.2010. 23:00
Novi Forum već do ljeta?

Foto: Tomislav JERAK



Iako je formalan rok za završetak radova do rujna, u Gradskoj upravi se nadaju da bi Poljana pape Ivana Pavla II. mogla već na ljeto zablistati novim sjajem


Radovi na uređenju Poljane pape Ivana Pavla II., poznatije kao Forum, ovih su se dana zahuktali.
Uređenje jednog od ljepših zadarskih otvorenih prostora izvodi tvrtka Ploter za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 10,7 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 13,2 milijuna kuna s PDV-om.
Iako je formalan rok za završetak radova do rujna, u Gradskoj upravi se nadaju da bi Poljana pape Ivana Pavla II. mogla već na ljeto zablistati novim sjajem.
 – Nadamo se da bi radovi mogli biti gotovi već do ljeta tako da bi novu turističku sezonu dočekali s tim novim uređenim otvorenim prostorom koji bi mogao biti u funkciji, rekli su iz Gradske uprave.
Uređenjem ovog velikog otvorenog prostora Zadar bi trebao dobiti mjesto koje je zamišljeno kao okupljalište građana, ali i kao mjesto za odmor i bijeg od gradske vreve.
Poljana pape Ivana Pavla II., odnosno prostor koji se proteže od južnog portikata Foruma prema Ulici Zadarskog mira 1358. uređivat će se prema idejnom projektu zadarskog arhitekta Ante Uglešića. Prema njegovoj viziji prvi element bio bi gradska cisterna koja bi bila za oko 70 centimetara izdignuta od portikata Foruma te bi činila uzvišeni trg. Ona je zamišljena kao prostor koji bi funkcionirao kao okupljalište, na kojem bi se mogle održavati priredbe, koncerti i slično. Plato koji se pruža nešto niže, ima elemente parkovnoga rješenja s klupama i zelenilom, dok treći segment uključuje dio koji se proteže uz Ulicu Zadarskog mira 1358. s naznakom srednjovjekovnoga bedema. U četvrtom je dijelu predviđena zelena površina, gdje bi se uz djelomično rekonstruiranu baziliku trebao nalaziti park arheoloških fragmenata, djelomično osvijetljenih s poda, dok će uz posljednji prostor, onaj uz zgradu Rašica, biti postavljena nadstrešnica s mogućnošću njenog korištenja za lokale, odnosno suvremene taverne.