Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tradicionalno boćanje kockastim boćama

Autor: Velimir Brkić

08.03.2010. 23:00
Tradicionalno boćanje kockastim boćama

Foto: Velimir BRKIĆ



Otkad se zna za selo i seoske običaje, jedna od najpopularnijih tradicija svakako je nedjeljno i blagdansko boćanje poslije mise i ručka. Strastveni boćari na otoku, priobalju i zadarskom zaleđu jedva da su dočekali jučerašnju nedjelju bez polarne hladnoće ili kiše i na škrtom “marčanom”, ožujskom suncu zaigrali partiju boćanja. Bilo na pravom ili divljem boćalištu, “zogu” na livadi, ledini ili, pak, na nekom od makadamskih putova. Tradicija boćanja se prenosi s naraštaja na naraštaj.
No sukošanskoj družini – Jaši, Marinu, Mimiju, Josi, Perici, Ivici, Nikoli i Karlu – ni to nije bilo dovoljno kako bi zaigrali za slasnog pečenog odojka i neizbježno piće. Ideja o kockastim a ne okruglim boćama, pala je na plodno tlo i sukošanski mladi kovački meštar Joso Vukoša “zasukao” je rukave i napravio boće, ne bilo kakve već željezne, sto posto kockaste boće pojedinačne težine 550 grama.
Iako na neravnom makadamskom puteljku i boćanje “običnim” boćama zahtijeva dodatnu vještinu pri izbijanju i posebno pri valjanju boće, kako je tek onda bilo ovim neobičnim boćarima s ovim kockastim. Na puteljku u sukošanskom zaseoku Makarska sve je prštilo od boća, puno je dinamike, zabave, graje, slasne okrjepe, vina i piva. Nadasve dobre zabave i smijeha, adrenalina. Dječja graja i skika te boćarska neizbježna vika privlačila je sve više navijača – “kibica”, dokonjaka i radoznalaca.
Gotovo na samom vrhu brda “poviš” sukošanske Makarske odjekivalo je “valjaj na boću, bumbizaj, rešetaj bulo, u prolazu, njiova, naša, naših šest, valjaj za deset, daj metar, miri čija je, ne beštimaj, dragi Bog će te, kratka, duga, ajme meni pala je na kamen, osušila se usta, daj vina, brže daj pivu, ultima…”. Sve do iduće nedjelje ili velikog crkvenog, “zapovidanog” blagdana. Od same igre, puno im je važnije druženje.
Bez obzira što su u igri bile nesvakidašnje, kockaste boće igralo se za pečenog odojka i piće. Odojka su platili gubitnici na tri velike dobivene boćarske partije. No, ni pobjednici nisu ostali punih džepova. Trebali su platiti sve ispijeno piće…