Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kruh će poskupjeti, ali kad će – ne zna se

08.03.2011. 23:00
Kruh će poskupjeti, ali kad će – ne zna se


Još nismo podizali cijene pekarskih proizvoda, ali s ovim cijenama brašna morat ćemo ih podići. Samo još ne znamo kada. Naime, dobavljači su nam najavili rast cijena brašna koje će uskoro koštati 3.80 kuna za kilogram. Zbog ovog rasta i mi ćemo biti prisiljeni korigirati cijene naših proizvoda, rekao je Vulin
Stanovnici jednog zadarskog kvarta u posljednjih su nekoliko dana primijetili da su cijene pojedinih vrsta kruha u njihovoj lokalnoj, manjoj pekari poskupjele i to sa sedam na devet kuna.
Znači li ovo da se povećanje cijena goriva, ali i brašna već počelo osjećati i na cijeni osnovne živežne namirnice – kruha?
Proizvođači pekarskih proizvoda su rekli da, ako dođe po poskupljenja kruha, ono neće biti izazvano isključivo rastom cijene goriva, već i zbog rasta cijene brašna. Naime, cijena kilograma brašna je sa 1,50 kune skočila na oko 3,60 kuna.
– Cijene naših proizvoda još nisu rasle, a ne bi ni trebale raste još neko vrijeme. Ipak, ako dođe do poskupljenja onda će poskupjeti samo posebne vrste kruha, kao što je, primjerice, sovital i njemu slične. Osnovni program, dakle naš bijeli i polubijeli kruh, kao i male štruce bijelog i polubijelog kruha neće poskupljivati, rekao je Marko Perović, voditelj prodaje u Tvornici kruha Zadar.
Dodao je da će prve dvije vrste kruha i dalje zadržati cijenu od 7,38 kuna po štruci. Zadarski bijeli i polubijeli kruh su, inače, najprodavanije vrste kruha Tvornice kruha. I u drugim zadarskim pekarama situacija je slična jer su više cijene brašna “pritisnule” sve proizvođače pekarskih proizvoda. U pekari Vražap su nam rekli da još nisu podizali cijene svojih pekarskih proizvoda, ali da će ih najvjerojatnije morati podići. Kad će se to dogoditi nisu, mogli reći. Isto kažu i u pekari Kroštula.
– Još nismo podizali cijene pekarskih proizvoda, ali s ovim cijenama brašna morat ćemo ih podići. Naime, dobavljači su nam najavili rast cijena brašna koje će uskoro koštati 3.80 kuna za kilogram. Zbog ovog rasta i mi ćemo biti prisiljeni korigirati cijene naših proizvoda, rekao je Ante Vulin, vlasnik pekare Kroštula. Dodao je da se u posljednje vrijeme “poklopilo” nekoliko negativnih stvari – rast cijene brašna i goriva, koje će utjecati na cijenu pekarskih proizvoda.
– Osim nabave sirovine, koja je poskupjela, moramo računati na to da imamo i mnogo radnika koji rade po noći i koji moraju biti adekvatno plaćeni za svoj rad. Sve ovo utjecat će na cijene, ali kad će do poskupljenja doći i koliko će ono biti još ne znam. Uskoro ću raditi kalkulacije pa ću više znati, zaključio je Ante Vulin.