Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Opet im nitko ne može ništa

08.03.2011. 23:00
Opet im nitko ne može ništa


Prijašnjih godina često se događalo da se među deset najboljih hrvatskih igrača nalaze i po tri-četiri, a nekada i pet zadarskih igrača, no ove sezone među Top 10 su samo dva Zadranina. No Zadar je u dosadašnjih 16. kola ostvario svih 16 pobjeda
Koliko je kuglanje kolektivni sport, najbolje dokazuje ljestvica najboljih igrača Prve lige. Prijašnjih godina često se događalo da se među deset najboljih hrvatskih igrača nalaze i po tri-četiri, a nekada i pet zadarskih igrača, no ove sezone među Top 10 su samo dva Zadranina. No Zadar je u dosadašnjih 16. kola ostvario svih 16 pobjeda. I to manje-više glatko.
Na prvom mjestu utrke za najboljeg igrača lige nalazi se Osječanin u zadarskim redovima Branislav Bogdanović. On se sa 634,75 srušenih drva u prosjeku “postavio” ispred dvojca iz Konikom Osijeka, Marija Mušanića (622,70) i Uroša Stoklasa (620,98). Četvrti je bivši igrač Zadra, trenutačno član Zaprešića, Damir Fučkar koji u prosjeku ruši vrlo dobrih 619,86 drva. Peto mjesto drži Darko Kasumović iz Zanatlije, a šesti je igrač Zadra Kostadin Manev sa 612,78 srušenih čunjeva. Manev je prošle sezone uvjerljivo osvojio ovaj izbor, a ove sezone je također odličan. Doduše, čini se kao da ovaj put u momčadi Zadra djeluje “iz sjene”, ali kvaliteta njegove izvedbe je neupitna. Teško bi Zadru bilo bez takvog igrača, koji je uz Bogdanovića jedini Zadranin među prvom desetoricom.
Boris Benedik je jedanaesti. U prosjeku ruši 605,46 drva. No mora se napomenuti da Benedik je uvijek pravi kada je to najpotrebnije. Voli igrati na poziciji zadnjeg igrača, kada se stvari odlučuju. A onda kada ih je potrebno odlučiti, onda to Benedik redovito rješava u svoju korist. I korist Zadra. Nije među najboljim igračima lige iz razloga što se zna opustiti i lošije odigrati kada je pobjeda već osigurana. A to se ove sezone Zadru događa često. Svakako da je povratak Slovenca u Zadar jedan od razloga što je klub ponovo u samom europskom vrhu.
Odmah iza njega, na 12. mjestu nalazi se Luka Ukalović sa 605,23. Također, možda se po ovom plasmanu ne vidi, ali Ukalović je konstanta i rijetko kiksa u važnim utakmicama. Pojedinačni prvak Hrvatske Mario Baljak je 21. Prosjek mu je 597,61, no i Baljak ove sezone igra odlično, a to je najbolje dokazao proteklim nastupima, a prije svega titulom prvaka Hrvatske. Najlošije plasirani iz prve postave Zadra je Hrvoje Marinović. Nalazi se na 33. mjestu i ruši 588,53 čunjeva u prosjeku. Marinovića se treba istrpiti. Radi se o mladom igraču, koji igra sve bolje i bolje, ali još se nije uspio nametnuti kao nositelj igre. Doduše, uz ostatak tima to i nije baš jednostavno. Vrijeme definitivno radi za njega, a iako je Marinović za nijansu ispod ostatke ekipe, rezultat ne pati. Razlog tome je zaista jaka momčad, ali i sve bolje i bolje igre Marinovića koji više nije autsajeder u dvobojima.
Sve u svemu, gledajući sam redoslijed najboljih igrača lige, Zadrani više tu ne dominiraju, ali nikada nisu više dominirali u prvenstvu. Kolektiv ipak ove sezone ima najvažniju ulogu.