Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Primalje dobivaju licenciju za samostalan rad

08.03.2011. 23:00
Primalje dobivaju licenciju za samostalan rad


Zadarsko Područno vijeće osnovano je 1. prosinca 2010. godine i odmah smo krenuli s izdavanjem licencija, odobrenja za samostalan rad, kaže Jelena Knez te ističe da je Područno vijeće Zadarske županije po broju članica četvrto u Hrvatskoj


Gotovo dvije godine nakon osnivanja Hrvatske komore primalja krajem prošle godine u Zadru je osnovano Područno vijeće Zadarske županije. Na čelu zadarskog Područnog vijeća Hrvatske komore primalja, u koje su učlanjene 132 primalje, je Jelena Knez. Njezina zamjenica je Brankica Lukić, a predstavnica Područnog vijeća je Vinka Dvornik.
Prava primalja
Jelena Knez, predsjednica zadarske podružnice Hrvatske komore primalja, podsjeća da su Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatska udruga primalja u ožujku 2009. godine osnovali Hrvatsku komoru primalja kao samostalnu, neovisnu strukovnu i zakonski utemeljenu organizaciju sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima. Komora, kako pojašnjava primalja Knez, štiti prava i zastupa interese primalja, unaprjeđuje primaljsku djelatnost te se brine za ugled primalja i pravilno obavljanje primaljskog zvanja.
– Sve primalje su obvezne biti članice Hrvatske komore primalja i ishoditi licenciju jer bi u protivnom izgubile pravo na obavljanje djelatnosti. Danas Hrvatska komora primalja broji 2.115 članica, od koji su 132 iz Područnog vijeća Zadarske županije. Zadarsko Područno vijeće osnovano je 1. prosinca 2010. godine i odmah smo krenuli s izdavanjem licencija, odobrenja za samostalan rad, kaže Jelena Knez te ističe da je Područno vijeće Zadarske županije po broju članica četvrto u Hrvatskoj.
Primalje su obvezne svakih šest godina obnoviti odobrenje za samostalni rad, dakle licenciju sukladno Pravilniku o sadržaju, rokovima i postupku trajnog stručnog usavršavanja primalja, primaljskih prvostupnica i primaljskih asistentica i Pravilniku o izdavanju, obnavljanju i oduzimanju odobrenja za samostalni rad Hrvatske komore primalja. Primalji se može obnoviti licencija ako je u proteklom licencnom razdoblju, odnosno tijekom šest godina stekla u postupku trajnog stručnog usavršavanja minimalno 90 bodova.
Preddiplomski sveučilišni studij primaljstva
– Načini stručnog usavršavanja primalja su stručni skupovi, stručni sastanci s predavanjem, stručna savjetovanja, tečajevi, radionice, studijski boravci s mentorom i publikacije, kaže Knez, pojašnjavajući da od stečenih 90 bodova najmanje 50 posto, dakle 45 bodova treba biti iz prakse, a preostalih 50 posto, odnosno 45 bodova, može biti po slobodnom izboru svake primalje.
Jedini uvjet je da svaka primalja unutar šest godina prisustvuje jednoj vrsti edukacije na kojoj je minimalno jedna tema iz područja etike, jedna tema iz područja zakonodavstva iz primaljstva i jedna tema iz područja psihologije. Svako područno vijeće može organizirati stručnu edukaciju sukladno Pravilniku o sadržaju, rokovima i postupku trajnog stručnog usavršavanja te najkasnije četiri mjeseca prije njezina održavanja zatražiti od Povjerenstva za stručna pitanja i trajno usavršavanje odobrenje za njezino održavanje. Individualne zahtjeve za upis bodova koji nisu obuhvaćeni Pravilnikom o sadržaju, rokovima i postupku trajnog usavršavanja rješavat će Povjerenstvo za stručna pitanja i trajno usavršavanje.
– Prije osnivanja Hrvatske komore primalja primalje su bile okupljene kao razred unutar Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara. No došlo je vrijeme za izdvajanje i okupljanje hrvatskih primalja u samostalnoj komori i njezinim područnim vijećima. Radimo na dodatnim edukacijama, a zainteresirane smo za dodatno obrazovanje primalja koje će od sljedeće akademske godine biti moguće i u Splitu, gdje se otvara preddiplomski sveučilišni studij primaljstva. Takav izvanredni studij već postoji u Rijeci, a razmišlja se i o njegovu otvaranju u Zagrebu, zaključuje primalja Jelena Knez.


 U ZADARSKOJ BOLNICI 74 PRIMALJE




U zadarskoj Općoj bolnici zaposlene su 74 primalje. Sve su članice Hrvatske komore primalja Područnog vijeća Zadarske županije. Ana Dević, glavna sestra na Odjelu ginekologije u Općoj bolnici Zadar, navodi da su primalje kao struka ranijih godina bile na neki način zapostavljene. Osnivanjem Hrvatske komore primalja, zanimanje primalje ponovno je dobilo zasluženo značenje, a istovremeno se radi na unaprjeđivanju struke.