Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pripremiti se za Hemofarm i pokušati iznenaditi

08.03.2011. 23:00
Pripremiti se za Hemofarm i pokušati iznenaditi


U KK Zadar, i nije to neka novost, nikada nema mira. Zapravo, bilo ga je u nedjelju i ponedjeljak ujutro. Trener Josip Grdović održao je konferenciju za medije, novinari su promatrali završnu fazu treninga i malo popričali s igračima, zadovoljno komentirajući pobjedu protiv Cibone i optimistično gledajući na završnicu NLB lige. Prva trenerova rečenica bila je kako će put Beograda krenuti isti sastav, koji je pobijedio „vukove”. Ništa nije dalo naslutiti nekakav novi problem u tako važnom trenutku sezone, no takvo stanje potrajalo je samo do večernjeg treninga.
O „slučaju Downey” možete pročitati na drugom mjestu, a dok se još nije znalo da američki razigravač neće biti u momčadi, koja će se suprotstaviti Partizanu, pokušali smo doznati kako dišu i razmišljaju igrači Zadra, uoči posljednja tri kola.
Impuls s tribina
– Prošli put kada smo razgovarali rekao sam da, ako su nam prethodne utakmice bile „biti ili ne biti” ova protiv Cibone je „na život i smrt”. Sreća da smo pobijedili, jer ne treba ni pomišljati u kakvoj bismo situaciji bili da nismo. Odigrali smo kvalitetnu, borbenu utakmicu od početka do kraja. Naravno, trebamo se zahvaliti svima koji su došli u dvoranu, jer su stvorili prekrasnu atmosferu. Daj Bože da se bar upola takva ponovi protiv Hemofarma. Nadam se da će i rezultati od sada biti bolji. Jednostavno, moramo se dignuti na bilo koji način, a ovo je bio pravi impuls, koji nam je bio potreban – kaže Mario Dundović, jedan od junaka pobjede u derbiju.
Što se prelomilo u igračima da su se borili više nego na nekim prethodnim utakmicama?
– Borili smo se mi i prije. Ne mogu reći da nismo, ali mislim da je taj klik bilo sve to što se događalo u dvorani. Ni u jednom trenutku nije bilo ružnih dobacivanja, omalovažavanja i podcjenjivanja, kao u nekim prethodnim utakmicama. Možda ih je i bilo, ali su bili u manjini i u tako pozitivnoj atmosferi se jednostavno nisu osjetili. Nitko od nas nije zaboravio igrati, ali smo očito bili u grču. A uz tu podršku s tribina smo se opustili i imam osjećaj da nije bilo šanse da izgubimo, iako smo u par navrata bili u dosta nezgodnoj situaciji.
Kako je momčad prihvatila drugu promjenu trenera ove sezone?
– Svaki trener donese nešto novo. Od Jupe preko Tihe do novog trenera, svaki je imao neke svoje zamisli. Sada je na nama da što prije pohvatamo ono što on želi i da radimo po njegovim zamislima. Ne mogu reći da je u tako kratkom vremenu promijenio mnogo, ali nam je sigurno donio određenu dozu agresivnosti sa svojim čvrstim stavom.
Priprema za Hemofarm
Nismo, naravno, zaboravili borbu za ostanak, niti pomislili da je ona već sada gotova. Zvezda je i dalje korak ispred.
– Daleko od toga da je gotovo. Nadamo se da će Cedevita danas i Zagreb u posljednjem kolu odraditi posao kako treba. U krajnjem slučaju i njima trebaju bodovi, kako za plasman u Eurokup, tako i za Euroligu. Dakle, mislim da s te strane neće biti problema. Eventualno ta utakmica između Olimpije i Zvezde. Ali mislim da je sve u našim rukama i to je najvažnije. Moramo dobiti Hemofarm.
A Partizan?
– Naravno da se nećemo predati unaprijed. Pokušat ćemo odigrati što kvalitetnije i da nam dobra igra tamo bude uvertira za nedjelju.
Sredinom prosinca prošle godine, Zadar je na Višnjiku dobio Partizana 91:88. Onda je slavio i u Vršcu i činilo se da će stvari konačno krenuti na bolje, no stiglo je bolno prizemljenje u vidu domaćeg poraza od Širokog. Poslije se događalo sve i svašta, tako da je nepuna tri mjeseca kasnije već potpuno izbljedila slika velike pobjede nad Beograđanima.
– Stvarno smo odlično odigrali tu utakmicu, no mnogo toga se od tada promijenilo. Posebno kod nas, a oni su se još bolje posložili i uigrali. Tada su još bili u fazi uigravanja i došli su u Zadar ravno s euroligaškog gostovanja.
Jaki kolektiv
A danas?
– Sigurno nas čeka teška utakmica. Mislim da ne trebamo toliko razmišljati o konačnom ishodu, nego prije svega da odigramo dobro i pokušamo sprovesti u djelo taktičke zamisli trenera, te se tako što bolje pripremimo za Hemofarm.
Koga izdvojiti iz momčadi Partizana? Statistika kaže da je najkorisniji igrač u NLB ligi Nathan Jawai, centar, koji sa 11 poena i 4 skoka za 21 minutu ima prosječnu valorizaciju 13,9. Krilni centar James Gist, jedan od najatraktivnijih igrača u ligi, u prosjeku ima 12,8 poena i 6,6 skokova, te valorizaciju 12,4 za 27 minuta. Pod košem još vrijedi istaknuti učinak Raška Katića, koji za 18 minuta postiže 9 poena, uz 4,4, skokova (val. 9,7). Od visokih igrača svakako treba izdvojiti i Jana Veselya, talentiranog 21-godišnjeg Čeha, kojemu predviđaju NBA budućnost. Njegove brojke su 10 poena i 4,7 skokova za 23 i pol minute (val. 12,4). Vanjsku liniju predvode američki razigravač Curtis Jerrells (33min, 11,4p, 3,8sk, 2,2as), Dušan Kecman (23min, 9,6p, 4sk, 2,7as) i Dragan Milosavljević (23min, 7,3p, 3,1sk, 1,6as). Petnaestak minuta u rotaciji igraju i Jaka Klobučar, Vladimir Lučić, te kapetan Petar Božić, koji je propustio posljednje dvije utakmice, a nešto manje Branislav Đekić. Sve u svemu, nitko nema neku impresivnu statistiku, ali zato kao momčad izgledaju vrlo dobro. Ne odlično kao prošle sezone, ali dovoljno dobro da budu jedni od glavnih favorita za naslov pobjednika NLB lige.
– Svih dvanaest treba izdvojiti. Jer tamo nema igrača, koji nije u stanju dobiti utakmicu. Izuzetno su opasni kao kolektiv. Sama činjenica što su igrali Top 16 Eurolige i već godinama imaju odlične rezultate, dovoljno govori o njima. Najjača snaga Partizana je baš taj iznimno kvalitetan kolektiv, gdje se točno zna tko što radi – zaključuje Dundović.


  MARČINKOVIĆ: BORITI SE I NADATI


Može li Zadar protiv Partizana odigrati borbeno i držati se u igri što dulje pa možda čak i pokušati iznenaditi?
– Sigurno da možemo. I na prvoj međusobnoj utakmici ove sezone u Zadru, pokazali smo da se možemo nositi s njima. Istina, oni su tada igrali i Euroligu, tako da su došli tu par dana nakon gostovanja u Izraelu, ali mislim da to nije toliko utjecalo. Stvarno su kvalitetna momčad, sa velikom rotacijom, a mi smo ih uspjeli pobijediti. Favoriti jesu, ali zašto ih ne bismo pokušali dobiti i u Beogradu? Borit ćemo se i nadamo se pozitivnom ishodu – kaže Pavle Marčinković.




  DUNDOVIĆEVA ENERGIJA


Mario Dundović odigrao je iznimno važnu ulogu u pobjedi Zadra protiv Cibone, naročito kada je početkom posljednje četvrtine sam držao momčad da ne padne u veći minus. Bila je to njegova najbolja utakmica ove sezone, jer iako je statistički bio bolji protiv Radničkog u Kragujevcu, ovoga puta je doprinio pobjedi svoje momčadi.
– Jednostavno, kada unesem emocije u igru, puno se lakše osjećam. Mogu reći da sam po onoj energiji na terenu to ja. Što se igre tiče, nekada je bolje, a nekada slabije. Ali energetski je to ono, što ja mogu i što sam do sada trebao davati ovoj momčadi – kaže najiskusniji zadarski igrač.


  TRADICIJA NA STRANI DOMAĆINA


Večerašnji susret Partizana i Zadra bit će 101. u povijesti ova dva kluba. Beograđani imaju 58 pobjeda, Zadrani 41, a jedna je utakmica završila nerješeno. Što se Jadranske lige tiče, Partizan ima pobjedu više, 8:7.
2004./2005. Partizan – Zadar 78:86, Zadar – Partizan 81:72, Partizan – Zadar 99:72 (Final Eight Beograd).
2005./2006. Partizan – Zadar 76:73, Zadar – Partizan 110:111, Partizan – Zadar 93:81 (Final Eight Sarajevo).
2006./2007. Zadar – Partizan 92:86, Partizan – Zadar 90:71.
2007./2008. Partizan – Zadar 81:71, Zadar – Partizan 70:54.
2008./2009. Partizan – Zadar 83:80, Zadar – Partizan 74:65.
2009./2010. Zadar – Partizan 77:66, Partizan – Zadar 86:74.
2010./2011. Zadar – Partizan 91:88.


  JOVANOVIĆ: ŽELIMO SE VRATITI U POBJEDNIČKI RITAM


Vlada Jovanović, trener Partizana, ovako je najavio utakmicu sa Zadrom.
– Mi već šest mjeseci igramo u ritmu dvije utakmice tjedno i sada, iako je Euroliga za nas završena, nastavljamo u istom ritmu. U Zadru smo odigrali jako lošu utakmicu, a oni su bili na solidnom nivou i dobili su nas. Sada su u specifičnoj situaciji, jer se bore za ostanak u Jadranskoj ligi. Iz tog razloga, oni na sve utakmice, ne samo na ovu, izlaze jako motivirani. Promjena trenera i promjene u rosteru tijekom sezone, uvijek mogu imati dobre i loše efekte. Sasvim je sigurno da atmosfera u momčadi ne ostaje ista, s obzirom da su promijenili trenera pred utakmicu sa Cibonom. Dobili su tu utakmicu i pretpostavljam da je ta promjena na njih djelovala pozitivno. Mislim da zaslužuju apsolutni respekt. Mi ćemo im se, pred našim navijačima, pokušati revanširati za poraz u Zadru i vratiti se u ritam pobjeda, kojeg smo imali prije gostovanja u Laktašima prošle nedjelje – rekao je strateg crno-bijelih.
Tada je Igokea nanijela Partizanu osmi poraz u regionalnoj ligi ove sezone, a sedmi gostujući. U Pioniru je uspjela slaviti samo Budućnost i to još u prvom kolu, početkom listopada prošle godine. Dodajmo i da bi Partizan, pobjedom protiv Zadra, i teoretski osigurao plasman na završni turnir.