Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Romi ne ostavljaju djecu, otišli su po dokumente

08.03.2011. 23:00
Romi ne ostavljaju djecu, otišli su po dokumente


Bijeg 19-godišnje rodilje iz zadarske Opće bolnice sat vremena nakon što je na svijet donijela dječačića u ponedjeljak je poslijepodne digla na noge sve nadležne službe. Uskoro se pokazalo da je mlada majka, inače Romkinja iz Ogulina, samo privremeno napustila svoje prvorođenče kako bi otišla u Ogulin po dokumente


Sat vremena nakon što je na svijet donijela dječaka mlada je majka, 19-godišnja Romkinja Anđelka Velić, u ponedjeljak oko 16 sati napustila zadarsko rodilište što je na uzbunu podiglo najprije dežurni liječnički tim, a potom policiju i Centar za socijalnu skrb. No, vrlo brzo pokazalo se kako njezina namjera nije bila napustiti novorođenče, već da se u bijeg, u kojem joj je pomogao njezin još uvijek malodobni suprug Ivica, dala zbog toga što kod sebe nije imala dokumente. Tu priču potvrdila je baka napuštenog novorođenčeta Manda Velić iz Plaškog koja se sa svojom brojnom obitelji prije svega dva dana smjestila u romsko naselje u Zemuniku Donjem.
– Njih su dvoje samo otišli u Ogulin po papire jer Anđelka kod sebe nije imala ništa, ni zdravstvenu knjižicu, ni osobnu, baš ništa. Uplašili su se da bez tih papira iz bolnice ne bi pustili ni nju, a ni dijete. Nakon poroda se dobro osjećala i nije joj bilo do ležanja, a liječnici su joj rekli da će beba zbog preranog rođenja i male kilaže morati ostati u inkubatoru mjesec dana. Drugo je sve bilo u redu pa su otišli po dokumente – rekla je Manda, dodajući kako očekuje da će se mladi roditelji iz Ogulina vratiti do večeri, nakon čega će svakako otići u bolnicu posjetiti dijete, a kada to bude moguće i donijeti ga kući. Baka tvrdi kako je problem iskrsnuo samo zbog toga što je mlada majka uranjeno dobila trudove te da nema govora o napuštanju djeteta.
– Iako sin i nevjesta žive sa mnom u Plaškom, a i ovdje u Zemuniku gdje privremeno boravimo zbog posla, nisam znala da bi Anđelka već mogla roditi. Rekla mi je da ju boli, ali cijelo je vrijeme govorila da je trudna tek pet mjeseci pa sam mislila da ima još vremena do poroda – prisjećala se Manda dodavši kako su se i ona, a i njezin sin zabrinuli nakon što Anđelki bolovi nisu prestali ni poslije nekoliko sati. Odlučili su ju odvesti liječniku u zadarsku Opću bolnicu, a kako sa sobom nije imala dokumente, uzela je zdravstvenu knjižicu od druge Romkinje iz naselja kako joj ne bi odbili ili naplatili pregled. No, nakon liječničkog pregleda romska obitelj naglo je morala mijenjati planove.
– Doktori su nam rekli da je Anđelka pred samim porodom što je i mene i sina ostavilo bez riječi. Zbunjeno sam upitala kako je to moguće kad je trudna svega pet mjeseci, ali su mi odgovorili da trudovi jesu započeli nešto ranije, međutim, da je trudnoća dovoljno odmakla i da s djetetom neće biti nikakvih problema – prepričava Manda kroz suze dodajući kako jedva čeka vidjeti prvo dijete svog 17-godišnjeg sina koji će, kako je pojasnila, u svibnju napuniti 18 godina.
– To je dijete mog djeteta, nosi moje prezime, pa kakva bi ja bila da tako nešto dozvolim. Svi u obitelji jedva čekamo da ga vidimo, a Anđelka i Ivica planirali su mu dati ime Roko po stricu koji je stradao prije nekoliko godina – kaže Manda, nastavljajući kako joj je žao što su bolnička pravila tako stroga pa dijete smiju obilaziti samo majka i otac. Unučića, dodaje, jedva čeka uzeti u naručje, a da nema riječi o napuštanju najmlađeg člana obitelji Manda je podsjetila na brojnost romskih obitelji.
– Mi nikada ne napuštamo svoju djecu koliko god da ih imamo – podsjetila je Manda na kraju, a u tome su je podržali i njezini susjedi, također Romi.
Zadarska policija izvijestila je kako se za mladom majkom odmah nakon dojave iz Bolnice u ponedjeljak poslijepodne krenulo u potragu te da se okolnosti oko njezina bijega još uvijek utvrđuju.