Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šalina: Kalmeta je rekao da je htio zaštititi policajce

08.03.2011. 23:00
Šalina: Kalmeta je rekao da je htio zaštititi policajce


Suprotno svjedočenju svojih kolega na prijašnjim ročištima koji su govorili da su tom prilikom najprije izvrijeđani, a potom i izudarani rukama i nogama, Šalina je jučer u sudnici kazao kako mu je tog 13. srpnja Luka Kalmeta rekao da je zapravo htio “zaštititi policajce”


Svjedočenje Damira Šaline, pripadnika Interventne postrojbe PU zadarske, koji je jučer na Županijskom sudu u Zadru opovrgnuo tvrdnje dvojice zadarskih policajaca koji su prošlo ljeto na predjelu Karma u Arbanasima fizički i verbalno napadnuti nastavljeno je suđenje Luki Kalmeti (33), bivšem europskom prvaku u full-contactu, Jakovu Kalmeti (27) i Dinu Kereti (18) koje se tereti zbog nasilničkog ponašanja, a Luku Kalmetu i zbog prijetnji.
Suprotno svjedočenju svojih kolega na prijašnjim ročištima koji su govorili da su tom prilikom najprije izvrijeđani, a potom i izudarani rukama i nogama, Šalina je jučer u sudnici kazao kako je tog 13. srpnja Luka Kalmeta rekao kako je on zapravo htio “zaštititi policajce”.
– Ja sam prvi policajac interventne policije koji je po dojavi došao na mjesto događaja. Na licu mjesta nije bilo nikakvih prijetnji, već je bila riječ o svađi u kojoj je Luka Kalmeta tvrdio da je htio zaštiti policajce. Ja sam ga htio pustiti, ali nakon što me je nazvao viši policajac koji je s drugim napadnutim policajcem bio na vezi, Luku Kalmetu sam predao na daljnu obradu – posvjedočio je jučer interventni policajac Damir Šalina istaknuvši kako bi Kalmetu pustio da nije dobio taj poziv višeg policajca.
U nastavku suđenja saslušana su još trojica navodnih očevidaca napada koji su također posvjedočili da Luka Kalmeta nije sudjelovao u napadu, štoviše, potvrdivši kako na mjestu događaja nije ni bio već na plaži.
– Vidio sam samo kako se naguravaju. To nije bilo udaranje, nego samo guranje i čupanje, a sudjelovali su samo Kalmeta i neki tip – naveo je jučer jedan od očevidaca sukoba koji se, prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva, dogodio 13. srpnja prošle godine u popodnevnim satima nedaleko od plaže Kolovare.
Trojica optuženih su bez do sada poznatog razloga nasrnuli na dvojicu zadarskih policajaca u civilu koji su se tuda vozili biciklima. “Kako voziš majmune”, “J…. te u usta”, govorili su im nakon čega su im prepriječili prolaz, a nakon što su im se predstavili, Kereta je nasrnuo na jednog od njih, a potom i Jakov i Luka Kalmeta. Brojčano nadmoćni policajce su srušili na pod te ih stali udarati nogama i rukama po tijelu, nakon čega im je bivši prvak u full-contatu još i zaprijetio riječima: “Pa što da ste policajci, upucam vas i bacim u more, i za to neće nitko znati”.
Suđenje se nastavlja početkom travnja kada će na prijedlog tužiteljstva biti saslušan vještak psiholog – Danijel Perinčić, a na okolnosti kontradiktornosti u nalazima i zaključku svoje stručne ekspetrize donesene za najmlađeg optuženika Keretu. Osim toga, zbog kontradiktornosti iskaza policajca Šaline iskazu napadnutih policajaca, a posebice Vrlića, sudsko je vijeće na sljedećem ročištu odlučilo njih dvojicu suočiti u sudnici.