Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sebastian Govorčin među najboljim hrvatskim fotografima

08.03.2011. 23:00
Sebastian Govorčin među najboljim hrvatskim fotografima


Sebastian Govorčin, fotograf Zadarskog lista, uspio se plasirati u finale natječaja za najbolju Hrvatsku novinsku fotografiju 2010.


U finale natječaja za najbolju Hrvatsku novinsku fotografiju 2010. ove godine se uspio plasirati i Sebastian Govorčin, fotograf Zadarskog lista. Sebastian je ušao među tri najbolja u kategoriji “Svakodnevni život”, a osim njega u istoj kategoriji za titulu najboljeg bore se Vlado Kos (Cropix) i Jure Mišković (Cropix).
Fotografija koja je ušla u finale snimljena je 1. srpnja prošle godine s Masleničkog mosta za vrijeme natjecanja u bungee jumpingu skokovima za novinare i sportaše. Dugogodišnji fotograf Zadarskog lista Sebastian Govorčin kaže da još uvijek ne može vjerovati kako se upravo njegova fotografija našla među tri najbolje.
– Što da kažem? Lud sam od sreće što sam ušao među tri najbolja i to u kategoriji koja je srce svake novine – “Svakodnevni život”. Tek sam od ove godine član Zbora fotoreportera pa je time ovaj uspjeh još veći.
 Sebastian je na natjecanje poslao ukupno pet fotografija, dvije u kategoriji “Portret”, jednu u kategoriji “Kultura i umjetnost” i dvije u kategoriji “Svakodnevni život”.
– Šaljući ove fotografije na natječaj nije mi palo na pamet da bi upravo ova mogla završiti u finalu. Nekako mi se činila obična u usporedbi s ostalima. Ali na kraju je upravo ta obična osvojila žiri.
 Ove godine su na natječaju sudjelovala 93 profesionalna fotoreportera s 1,525 fotografija, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su proglašeni finalisti tog natječaja po kategorijama, predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske Igor Nobilo .
 Nobilo je u Novinarskom domu rekao da je međunarodni stručni žiri u kojem su bili fotoreporter Agencije France Presse iz Slovačke i dobitnik nagrade Czech Press Photo 2009. Joe Klamar, urednik fotografije u njemačkom magazinu “Stern” Harald Menk te docent na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i bivši urednik fotografije u Jutarnjem listu i Globusu Darije Petković odabrao pobjednike po kategorijama i sto najboljih radova 2010. koji će biti dio putujuće izložbe te fotomonografije.
 Imena finalista po kategorijama objavili su direktorica Informativnog programa Nove TV Iva Gačić i glumac Goran Grgić. Pobjednici po kategorijama i fotografija godine bit će objavljeni 28. ožujka u 19 sati na svečanoj dodjeli u Novinarskom domu.
 Finalisti u kategoriji “Događaj” su Darko Bandić (Associated Press), Andrija Lučić (Cropix) i Željko Lukunić (Pixell), a u kategoriji “Svakodnevni život” Sebastian Govorčin (Zadarski list), Vlado Kos (Cropix) te Jure Mišković (Cropix).
 U kategoriji “Reportaža/Kolekcija” finalisti su Darko Bandić (Associated Press), Željko Lukunić (Pixell) i Stipe Marinović (Vrime), dok su u kategoriji “Portret” finalisti Tom Dubravec (Globus), Jure Mišković (Cropix) te Damir Senčar (Hina).
 Jurica Galoić (Pixell), Željko Jelenski (Lider) i Boris Ščitar (Pixell) finalisti su u kategoriji “Kultura i umjetnost”, a Goran Požek, Damir Senčar (Hina) i Goran Stanzl (Pixell) u kategoriji “Sport”.
 U kategoriji “Priroda i okoliš” finalisti su Danijel Soldo (Cropix) i Vjeran Žganec Rogulja (Pixell).