Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

A sad po ostanak koji se trebao i ranije riješiti

08.03.2012. 23:00
A sad po ostanak koji se trebao i ranije riješiti


Prava je šteta što Puntamičani nisu uspjeli namaknuti barem jednu pobjedu na strani s kojom bi konkurirali za plasman u Ligu za prvaka. Pogotovo ako se uzme u obzir da trenutačni roster s kojim raspolaže Neven Plantak ni po čemu nije slabiji od lanjskog koji je bio pravi hit hrvatske košarke


Uvjerljivom pobjedom protiv VROS Darde u Jazinama košarkaši Sonik-Puntamike su ostvarili ulazak u Ligu za ostanak s omjerom 5-5. Unatoč činjenici da je do kraja osnovnog dijela lige ostalo još dva kola Puntamičanima prvi pravi ispit slijedi tek 24. ožujka kad je na rasporedu 1. kolo Lige za ostanak. U međuvremenu imaju još odraditi rezultatski nebitnu domaću obvezu protiv gradskog suparnika Zadra sredinom drugog tjedna. U deset utakmica Lige za ostanak igrači pod vodstvom Nevena Plantaka imat će priliku potvrditi nastup u A-1 ligi i dogodine, ali za taj cilj trebat će još itekako proliti znoja. Svi ostali konkurenti imat će svoju računicu kako izbjeći posljednje, a i pretposljednje mjesto u toj ligi te tako doći do osiguranja ostanka. Zeleni se po trenutačnoj raspodjeli bodova nalaze točno u sredini između bodovno jačih: Alkara (6-4), Kvarnera (6-4), Darde (5-5 ili 4-6) ili Svjetosti (6-4) ovisno koja će od njih u Ligu za prvaka te Križevaca (4-6 ili 5-5) i Dubrovnika (3-7) koji će biti ispod njih. Razlike su između prvog i posljednjeg mjesta svedene na dvije do tri pobjede i to je potvrda nikad uzbudljivije i nemilosrdnije Lige za ostanak.
Blijedi gosti
U tom kontekstu prekjučerašnja pobjeda nad Dardom itekako ima svoju težinu. Dva boda iz te utakmice podigla su ukupni saldo zelenih te donijela potrebno samopouzdanje pred odlučujući dio sezone. Štoviše, teško je naći nekakvu zamjerku na prezentaciju protiv Baranjaca koji su u Jazine stigli s ambicijom približavanja Ligi za prvaka, no definitivno ni u jednoj sekundi dvoboja kontra Puntamičana nisu dali naslutiti po čemu su to oni bolji od Zadrana. Izvedba gostiju bila je na razini malo bolje srednjoškolske momčadi kao što je bio slučaj i s gostovanjem Svjetlosti dva kola prije. Teško je bilo ne postaviti si pitanje kako to da te dvije momčadi u jeku borbe za Ligu za prvaka mogu sebi dopustiti takva, malo je reći, blijeda izdanja protiv nominalno slabijih Puntamičana. Bez obzira na gostujući teren u Jazinama, koje zjape prazne u većini utakmica zelenih ove sezone, pa je prema tome priča o nekom vrućem terenu koja često izlazi gostujućim trenerima iz usta nakon poraza jednostavno neutemeljena. Zato je i prava šteta što Sonik-Puntamika ove sezone nije uspjela namaknuti barem jednu pobjedu na strani s kojom bi vjerojatno konkurirali za ponavljanje lanjskog plasmana u Ligu za prvaka.
Alibi – borba za ostanak
Pogotovo ako se uzme u obzir da trenutačni roster s kojim raspolaže Neven Plantak ni po čemu nije slabiji od lanjskog koji je bio pravi hit hrvatske košarke. Možda se u stožeru zelenih i neće složiti s tvrdnjama autora ovog teksta, no činjenice govore same za sebe. Ako ćemo krenuti od igrača nema za razliku od lani Škifića koji dolazeći u redove Puntamičana iz Zadra i nije bio neko zvučno pojačanje, kao ni Petani koji ove sezone uglavnom sjedi na klupi Jollyja te Mikulić koji je u istoj poziciji u Križevcima koji su, podsjetimo se, lošiji od Puntamičana. Jedino zvučnije ime lani je bio Ružić koji je doprinosio iskustvom i određenom kvalitetom, međutim nije mogao participirati zbog poznijih godina više od 20 minuta po utakmici. A ove sezone zeleni što zbog puno bolje financijske situacije (ulazak Sonika kao sponzora te izdašniji prilog Grada Zadra u odnosu na lani), a što zbog nedostatka domaćih snaga, su doveli nakon dugo vremena dva “stranca” Ramljaka i Drezgu. Na zaštićenom godištu imaju neloša rješenja u Grabovcu i Jurlini dok od starosjedioca imaju godinu dana iskusnije bitne kreatore lanjskog uspjeha Šarliju, Čakaruna, Jurjevića, Marića i Pešuta. Stoga je teško objasniti katastrofalni gostujući učinak (0-10) u ligi koja ruku na srce nema ni jedan teren gdje je puna dvorana i gdje se stvara pritisak na gostujuću momčad i suce kao što je to svojevremeno imao Zadar u Jazinama.
S druge strane jedna vrsta opravdanja leži u činjenici da A-1 liga ove sezone ima tri nedodirljiva kluba (Zadar, Split i Jolly) koji svojom kvalitetom rostera bitnije odskaču od ostalih, no opet četvrti Zabok i peta Svjetlost ili Darda nisu bili toliko nedostižni koliko se to zapravo predstavljalo u već uopćenom alibi stavu koji se sezonama unatrag širi iz usta stručnog stožera zelenih.
No, realnost je ipak takva da se treba pomiriti s činjenicom nastupa u Ligi za ostanak koja ne donosi puno draži. Svaka će utakmica biti na nož, pod imperativom uspjeha ili neuspjeha pred jedva stotinjak promatrača na tribinama što prati kao bauk cijelu A-1 ligu već godinama, kao što je to bio slučaj u srijedu u Jazinama.