Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Fantela i Marenić poveli

08.03.2012. 23:00
Fantela i Marenić poveli


Nakon dva plova na drugom mjestu su Enia Ninčević i Romana Župan


Ugodan, sunčan dan jučer u Splitu, ali s dosta nestabilnim i promijenjivim zapadnjakom, snage oko osam čvorova, koji je stavio na test jedriličare. Priču je zakomplicirala i dosta jaka morska struja, zbog koje je bilo poteškoća na startu i stoga puno ponavljanja starteva. Flota od 149 jedriličara iz 18 zemalja svijeta isplovila je danas nešto prije 12 sati, prvi startevi su uslijedili oko 13 sati. Zbog ponavljanja starteva izgubljeno je dragocijeno vrijeme, vjetar je tijekom poslijepodneva oslabio, tako da laseraši nisu uspjeli odjedriti oba predviđena plova, već samo jedan. Natjecatelji u ostale četiri disicpline su odjedrile dva plova. Nekih većih iznenađenja nije bilo, osim možda u Laseru, najbrojnijoj floti na prvenstvu.
Šime Fantela i Igor Marenić pobijedili su oba plova za klasu 470. Nakon dva plova na drugom mjestu su Enia Ninčević i Romana Župan, dok su treći braće Cinar iz Turske. Treća hrvatska posada su Toni Bulaja i Šime Stipaničev na sedmom mjestu.
– Imali smo dva dobra plova, bila je dobra borba, nadamo se da ćemo sutra imati malo više vjetra, ali uživali smo u dva današnja plova. Upravo smo se vratili sa priprema u španjolskom Cadizu, samo radi državnog prvenstva, i odmah se vraćamo natrag na pripreme, na kamp s odličnim posadama s kojima se spremamo za glavni dio međunarodne sezone. Zasad smo jako zadovoljni, u sklopu priprema u Španjolskoj imali smo i malu regatu koju smo uvjerljivo pobijedili, tako da zasad sve ide dobro – kazao je trofejni hrvatski jedriličar Šime Fantela.
U Finnu je dva prva mjesta upisao Ivan Kljaković Gašpić. Drugi je zasad Čeh Tomas Vika, a treći Josip Olujić. U hrvatskoj konkurenciji treći je Tudor Bilić na petom mjestu.
U konkurenciji 50 Lasera pobjedu je upisao Ivan Taritaš, ispred Mađara Bereca Zsombora i Talijana Marca Galla. Od hrvatskih jedriličara drugi je Filip Jurišić, ukupno četvrti, dok je treći Milan Vujasinović na ukupnom 11. mjestu.
Tina Mihelić pobijedila je u floti Laser Radiala, u mješovitoj konkurenciji. Na drugom mjestu je Bartul Plenković, a na trećem Helena Purić. S obzirom da se na ovom PH medalje dijele samo djevojkama, za koje je Radial olimpijska disciplina, Purić je trenutačno druga u toj konkurenciji, dok je treća kormilarka Nikolina Prtenjača na ukupnom četvrtom mjestu.
Dva prva mjesta na dasci RS:X ostvario je Luka Mratović. U zanimljivoj floti klase Zvijezda po jednu pobjedu i jedno drugo mjesto upisali su posade Lovrović/Lovrović i Arapov/Šitić. Treće mjesto zasad drže Marin Mišura i Tonko Barač.