Ježić: Za Sanadera sam primio pet milijuna eura, novac još na računu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Robert Ježić
FaH
Tvrdi da u početku nije znao za što će dobiti novac - Robert Ježić

Bivši vlasnik Novog lista i trenutni vlasnik Diokija Robert Ježić jučer je na suđenju Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL koliko, toliko preživio unakrsno ispitivanje Sanadera i njegove obrane.

Više ili manje uvjerljivo je ponavljao svoje tvrdnje iz istražnog iskaza, a na rafalna pitanja Sanadera i njegovih odvjetnika, pokazao je nervozu, osobito kad je objašnjavao kako je "prao" sumnjivi novac i zašto ga nikad nije doznačio bivšem premijeru. Naravno, Sanader i njegovi odvjetnici prigovorili su na kraju da je cijeli Ježićev iskaz bio neistinit, a na koncu su neka pitanja ipak ostala neodgovorena, primjerice zbog čega su Sanader i Ježić prekinuli odnose i zašto Ježić nije Sanaderu 2010. godine doznačio novac.

Neugodan susret

Susret sa Sanaderom Ježiću je bio neugodan, ali to je pokazao na način da ga je u četverosatnom svjedočenju pogledao tek jednom, dok su obojica čekali ulazak sudskog vijeća. Za vrijeme svjedočenja bio je skrušen, ali više zbog suda, nego zbog Sanadera. Štoviše, svog nekadašnjeg prijatelja, kojeg je posjećivao u njegovoj kući i prevozio ga na tajne sastanke, uglavnom je nazivao gospodinom. Svoje specijalne poslovne odnose s njim, nazvao je "rubnim".

- Ivo Sanader bio je 2008. godine sigurno jedna od najmoćnijih osoba u Hrvatskoj, premijer, osoba čiji se zahtjev ne odbija. Ja sam poduzetnik i vlasnik sam firmi koje ovise o državi i državnim poduzećima i morao sam paziti jer odbijanje bilo kakve usluge takvog tipa ne bi bilo dobro gledano. Svjestan sam da je takav zahtjev bio osjetljiv i rubni, jer se radilo o političaru, ali rekao sam: "Napravit ćemo i bit će sve u redu", rekao je Ježić.

Nakon što je dogovorio da se novac primi sa Steffanom Hurlimannom iz švicarske tvrtke Xenoplast, u kojoj je bio tek manjinski vlasnik, nekoliko mjeseci nije se ništa događalo. U svibnju 2009. godine Sanader ga je pozvao u Vladu i primio ga nakon što su iz njegovog ureda izašli čelnik MOL-a Zsolt Hernady i bivši Inin direktor Josip Petrović. Ježić ga je odmah obavijestio da nije još ništa uplaćeno, pa je Sanader nazvao Josipa Petrovića na telefon i rekao mu da se obojica vrate.

- Sačekao sam par minuta u susjednoj sobi i tajnica me je pozvala natrag. Kazao mi je: "Zsolt mi je rekao da će biti sve u redu, da je transakcija veća, pa će ići u dva puta. Pet milijuna odmah, a ostatak vjerojatno krajem godine", ispričao je Ježić.

Blagonakloni Turudić

Prvi kontakt Imre Fazekasa sa Steffanom Hurlimannom uslijedio je nekoliko dana kasnije. Sročen je ugovor o konzultantskim uslugama i pet milijuna eura uplaćeno je u roku od dva tjedna. Međutim, novac nije mogao odmah biti prebačen Sanaderu, zbog čega je bivši premijer bio nezadovoljan, kako svjedoči Ježić. Novac je morao "odstajati".

Proces "odstajanja" novca, tekao je ovako: Xenoplast ga je pozajmio Dioki Holdingu, Ježićevom švicarskom poduzeću koje je vlasnik hrvatskog Diokija, a kasnije je Xenoplast pripojen toj tvrtki i pet milijuna eura još je i danas na njenom računu. Doduše, u međuvremenu se novac nešto i trošio, ali je sad svota ipak cjelovita.

- Olakšava li taj zajam isplatu Sanaderu? Govorim u kondicionalu, naravno, pitao je svjedoka Turudić.

- Zajam olakšava tijek i isplatu.

- Što ste sudjelovali u pranju novca? Ne morate se teretiti, znate, blagonaklon je bio Turudić prema Ježiću.

- Nisam u tome sudjelovao. Dobro, OK, rekao je Ježić skrušeno.

- Znači, taj novac niste morali vratiti nikome, ako je Xenoplast pripojen Dioki Holdingu?, pitao ga je odvjetnik Čedo Prodanović potom.

- Jesam, Ivi Sanaderu sam morao vratiti taj novac, poentirao je vješto Ježić.

- Zašto mu ga niste vratili?

- Gdje sam mu ga mogao vratiti i kako? Kada?, pitao se Ježić i pojasnio da nije baš ni pokušavao 2010. godine vratiti novac Sanaderu, jer više nisu komunicirali. Dodao je i da je već početkom te godine Sanader izbačen iz stranke, a kasnije su počele i istrage protiv njega.

- Jeste li potrošili taj novac?, nastavio je Prodanović

- Da li sam ga potrošio, to se nikog ne tiče. Postoji moja obveza prema Sanaderu.

- Kome ćete vratiti novac ako Sanader bude oslobođen?

- Vratit ću ga Republici Hrvatskoj.

- Ali ako se presudom utvrdi da nije bilo kaznenog djela?

- Ja mislim da je bilo, stojim kod ovog što sam rekao.

- Dakle, pare čekaju? A zašto bi ih vratili?

- To nije moje, to nikad nije ni bilo moje, čvrst je bio Ježić.

U Milano na utakmicu

Kako novac nije mogao biti prebačen Sanaderu, opet se ništa nije događalo par mjeseci. Sanader je dao ostavku na dužnost premijera, bilo je ljeto i u listopadu su se opet našli, na ručku sa Zsoltom Hernadyjem u restoranu Marcellino.

- Zaista nisam u početku znao zašto će dobiti novac, nisam povezivao taj događaj s Inom. Nisam ni pitao zašto dobiva novac, nije moje bilo da pitam i elaboriram zašto i kako, rekao je Ježić, koji je shvatio što se događa tek kad su mediji problematizirali MOL-ovo preuzimanje upravljanja Inom.

Ipak, već sutradan, zaputio se s bivšim premijerom u Milano, na utakmicu Lige prvaka Inter - Dinamo Kijev, gdje su Sanadera pozvali čelnici Unicredita. Let privatnim zrakoplovom platio je Dioki, a Ježić je smogao hrabrosti Sanaderu tijekom leta priopćiti da više neće sudjelovati u poslu.

- Korektno je to prihvatio, rekao je OK, kazao je Ježić.

Ali zato su morali iz Milana letjeti za Zurich, gdje su se sastali sa Sanaderovim bratom Flaviom. Sanader mu je, tvrdi Ježić, rekao: "Robi više neće, pa te molim da ti organiziraš".

Švicarskog direktora Hurlimanna Ježić je također obavijestio da se prekidaju odnosi s tvrtkama Imre Fazekasa. Krajem 2009. godine stigao mu je i dopis kojima te tvrtke prekidaju posao i izjavljuju da nemaju nikakvih potraživanja.

- Po tim ugovorima, nije tražen nikakav posao, niti je odrađen. Evidentno, ugovori su zaključeni da budu forma kroz koju će se isplatiti novac, rekao je Ježić.

Na primjeru svog konzultantskog posla s Hypo bankom, Ježić je prikazao kako je riječ o uobičajenoj svoti za dobro savjetovanje. Naime, priznao je da je od Hypa dobio 3,5 od ugovorenih pet milijuna eura za konzultantske poslove.

Strah u pritvoru
Na pitanje Sanaderovog odvjetnika Čede Prodanovića zašto je prijavio bivšeg premijera, Robert Ježić je odgovorio da se u pritvoru uplašio da bi provjere svih računa mogle dovesti do njega, i nakon konzultacija s odvjetnikom odlučio je sve prijaviti.
Ina baca etan

Robert Ježić jučer je na suđenju Ivi Sanaderu ustvrdio kako Ina miješa etan s prirodnim plinom, te takav plin putem distributivne mreže dostavlja potrošačima. Prema Ježićevom objašnjenju, ako Dioki ne preuzima etan od Ine, Ina ga sagorijeva na tvorničkoj baklji ili ga stavlja u promet.

- Ako nema kupaca etana, kao što je sada, Ina ga pušta u distributivnu mrežu, miješa ga s prirodnim plinom, što je upitno ili ga spaljuje na baklju, kazao je Ježić.

- Dakle, baca ga?, pitao ga je sudac Turudić

- Bacaju ga, zaključio je Ježić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika momcilo
To je gadno kad lopov optužuje lopova i dalje rade zajedno sa našim parama a mi ko ovce blejimo i dižemo u nebesa HDZ .