Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najbolji povjesničari idu na Državno

08.03.2012. 23:00
Najbolji povjesničari idu na Državno


U trećoj skupini najviše bodova i prolaz na Državno natjecanje osigurala je učenica Andrea Atelj iz Gimnazije Jurja Barakovića, a na Državno natjecanje plasirao se i učenik četvrtog razreda Ante Uzelac iz Gimnazije Frane Petrića iz Zadra


Srednja škola Biograd na Moru i ove je godine bila domaćin Županijskog natjecanja iz povijesti. Na natjecanju je sudjelovalo 37 učenika iz devet srednjih škola Zadarske županije. Nakon prethodnih školskih natjecanja 33 učenika steklo je pravo u pisanju provjere znanja, a četvero učenika branilo je samostalni istraživački rad.
U kategoriji prvih razreda na natjecanje za pisanu provjeru znanja pozvano je šest učenika, u kategoriji drugih i trećih razreda po deset učenika, a u kategoriji četvrtih razreda sedam učenika. To su učenici srednjih škola Biograda, Benkovca i Paga te Tehničke škole Zadar, kao i zadarskih gimnazija, Jurja Barakovića, Vladimira Nazora, Franje Petrića, Klasične gimnazije Ivana Pavla II. te Privatne gimnazije.
Za samostalno istraživački rad bili su prijavljeni učenici Gimnazije Vladimira Nazora i Srednje škole Biograd. Ove godine učenike za Županijsko natjecanje iz povijesti pripremalo je dvanaest mentora, profesora povijesti.
Prilikom svečanog otvorenja ovog Županijskog natjecanja sudionike je ispred škole domaćina pozdravio ravnatelj škole Božo Došen, kao i predsjednik Županijskog povjerenstva Elvis Čavić.
U prvoj skupini najbolje plasirani učenik je Anđelko Meštrović iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar sa 34 boda, a njegov mentor bio je Ratko Rušev.
U drugoj skupini, među natjecateljima drugih razreda najuspješnija je bila Matea Birkić iz Gimnazije Jurja Barakovića Zadar sa 33 boda, a njezin mentor je Željko Banđen.
U trećoj skupini najviše bodova i prolaz na Državno natjecanje osigurala je učenica Andrea Atelj iz Gimnazije Jurja Barakovića iz Zadra sa 39 bodova, a mentorica joj je Mirjana Milković. Na Državno natjecanje plasirao se i učenik četvrtog razreda Ante Uzelac iz Gimnazije Frane Petrića iz Zadra koji je osvojio 43 boda, a njegov mentor je bio Igor Artić.
U kategoriji samostalni istraživački rad najboljim je ocijenjen rad Ante Lucina iz Gimnazije Vladimira Nazora Zadar pod nazivom “Liburnsko ulje iz Mulina”.