Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nesvakidašnji pjesnički senzibilitet

08.03.2012. 23:00
Nesvakidašnji pjesnički senzibilitet


Svoj tekst o pjesmama Ivane Milutin naslovio sam “Iskreno o sebi i drugom” fokusirajući se na njezinu ljubavnu liriku koja je u ovoj zbirci dominantna. Autoricu krasi nesvakidašnji pjesnički senzibilitet – Mirko Jamnicki Dojmi


Nakon dužeg vremena nastavljena su književna druženja i pjesničke večeri u ateljeu Beninijevih. U srijedu navečer ljubitelji književnosti i poezije mogli su se upoznati s pjesničkim ostvarenjima mlade autorice Ivane Milutin, inače nastavnice hrvatskog jezika i književnosti u Pomorskoj školi. Tema večeri kroz koju su predstavljene Ivanine široj javnosti nepoznate pjesme bila “Osvrt na poeziju kao staromodnu pojavu u suvremenim strujanjima današnjice”. Večer su otvorile i obogatile mlade glazbenice (od kojih je jedna, doznali smo, maturantica Pomorske škole) koje su na flauti i violončelu odsvirale nekoliko glazbenih djela (Verdi, Balada iz predgrađa…).
S poezijom Ivane Milutin posjetitelje je upoznao Mirko Jamnicki Dojmi koji je kazao kako ga je Ivana zamolila bi li za njezinu zbirku napisao recenziju na što je on rado pristao.
– Svoj tekst o pjesmama Ivane Milutin naslovio sam “Iskreno o sebi i drugom” fokusirajući se na njezinu ljubavnu liriku koja je u ovoj zbirci dominantna. Autoricu krasi nesvakidašnji pjesnički senzibilitet. No, kako ćemo u sklopu ove večeri govoriti i o današnjem položaju i značaju poezije, kazat ću da za razliku od Platona mislim da nam pjesnici svojim izrazom kreiraju ono što sami ne možemo. Pjesnički jezik je transracionalan, a pjesnik nam autentičnim stvaranjem podastire ono što nismo čuli, pruža nam svoj dio istine.
Potom se Jamnicki osvrnuo na Ivanine pjesme iz zbirke “Šlag na početku” koja će uskoro biti objavljena:
– Već nam sam naslov govori kako je autorica u stanju obrnuti ustaljene sintagme. Možda je riječ o autoričinoj nakani da na početku secira sebe. Zbirkom dominiraju ljubavni, lirski izrazi prožeti egzistencijalističkom tjeskobom. U intimističkim minijaturama ona želi proniknuti u sebe i svog izabranika neprekidno propitujući svoj odnos s drugim.
Posjetitelji ateljea Benini su mogli i čuti neke pjesme mlade autorice: “Copy paste”, “Kao naprimjer”, “Confusion lyrics”, “O oblacima”…