Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nezaposlenost i rad na crno – najveće prepreke ravnopravnosti žena

08.03.2012. 23:00
Nezaposlenost i rad na crno – najveće prepreke ravnopravnosti žena


Žene sigurno ne bi velik dio izvornih prihoda Grada Zadra upucavale u neke sportske investicije kojima se ne zna ni kraj ni svrha niti bi svakim novim rebalansom usporavale realizaciju projekata koji trebaju otvoriti nova radna mjesta, poručila je Glasovac


Žene obavljaju 67 % svjetskog rada, a sudjeluju u 10 % svjetskog dohotka i vlasnice su 1 % svjetskog imetka. Ovo je slika koja najbolje oslikava doprinos žena u društvu i vrednovanje tog doprinosa. Borba za prava žena danas je borba za osnovna ljudska prava, jer su pravo na život bez nasilja, pravo na rad i pravo na jednake mogućnosti na tržištu rada osnovna ljudska prava. Kad je u pitanju ostvarenje ovih prava najveća odgovornost leži na državi i na lokalnoj i regionalnoj samoupravi jer upravo lokalna samouprava donosi odluke koje se najizravnije reflektiraju na život muškaraca i žena. Gradonačelnik Zadra i oba zamjenika su muškarci. Župan i dvojica zamjenika su također muškarci, a zamjenica župana izabrana je tek na dopunskim izborima kao predstavnica nacionalne manjine. U Gradskom vijeću Zadra od 28 vijećnika je sedam vijećnica, a u Županijskoj skupštini je od 45 vijećnika 11 vijećnica. Ovo nisu samo brojke jer se tu radi o pravu na ravnopravnu uključenost u donošenje odluka, kazala je na konferenciji za novinare u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka Sabina Glasovac, potpredsjednica zadarskog SDP-a i vijećnica u Gradskom vijeću Zadra.
– Od 60 zastupnika SDP-a, 35 % su zastupnice. Kao socijaldemokratkinja sam zadovoljna, iako napominjem da to još uvijek nije naših 40 %. Kao građanka Hrvatske nisam nikako zadovoljna jer je od 151 zastupnika samo 36 žena, što je 24 %. Na lokalnim izborima 2006. u općinskim vijećima, u 106 od 429 općina, nije izabrana ni jedna žena. Izabrana je svega 21 načelnica općina što je manje od 5 %, samo šest gradonačelnica i samo jedna županica, podsjetila je predsjednica zadarskog Foruma žena SDP-a Tatijana Petrić pozivajući žene da se aktiviraju na unutarstranačkim izborima i na predstojećim lokalnim izborima.
– Nije svejedno koliko će žena biti na ovim mjestima nakon lokalnih izbora 2013., jer bi žene sasvim sigurno drukčije odlučivale o raspoređivanju novca poreznih obveznika. Žene sigurno ne bi velik dio izvornih prihoda Grada Zadra upucavale u neke sportske investicije kojima se ne zna ni kraj ni svrha i u kojima se ne radi o razvitku sporta, jer protiv sporta nismo. Sigurno je da bi žene inzistirale na povećanju sredstava koja se ulažu u, primjerice, skrb starijih osoba jer skrb o starijima u pravilu pada na leđa žena i sigurno je da ne bi sa svakim novim rebalansom usporavale realizaciju projekata, kakav je poslovna zona Crno, koji trebaju otvoriti nova radna mjesta, jer su nezaposlenost, rad na crno i rad na određeno vrijeme najveća prepreka u borbi za ravnopravnost, poručila je Glasovac.


Petrić: Zdravstveni i građanski odgoj – doprinos ravnopravnosti žena




– U svijesti ovog društva žene još uvijek nisu dostigle stvarnu ravnopravnost kojoj težimo već čitavo stoljeće, kazala je Tatijana Petrić izražavajući nadu kako će Zdravstveni i građanski odgoj, kao predmet u osnovnim i srednjim školama, “doprinijeti ostvarenju ravnopravnosti žena u društvu i izgraditi učenike, a potom i građane, kompetentne za obavljanje političke i društvene uloge koja će se temeljiti na poštivanju ljudskih prava i mirotvorstvu, uz snažnu antikorupcijsku i ekološku dimenziju”.
– Žene su prevladavajuća radna snaga u potplaćenim zanimanjima: u školstvu, odgoju i zdravstvu, ali tu vidim našu šansu jer ćemo kroz odgoj i obrazovanje izravno moći educirati djecu, zaključila je Petrić.