Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Piloti pozivaju Uskok i traže uspostavu krizne uprave

08.03.2012. 23:00
Piloti pozivaju Uskok i traže  uspostavu krizne uprave


Jednodnevni štrajk dijela radnika Croatia Airlinesa – pilota, aviomehaničara i kabinskog osoblja – prizemljio je jučer tridesetak, odnosno polovicu letova domaće aviokompanije. Od oko tri tisuće putnika, koliko ih je imalo kartu za neki od letova, njih tisuću nije moglo stići na svoja odredišta te će im CA, kako je ranije poručeno, u cijelosti vratiti plaćeni novac. Kako su izvijestili iz uprave tvrtke, štrajk upozorenja, čiji je završetak najavljen za danas u šest sati, tvrtki će nanijeti štetu od oko 200 tisuća eura, ne računajući gubitke koje će imati i zračne luke, kontrola leta te poslovni partneri CA. To je, kažu sindikati, i bila namjera štrajka – upozoriti državu kao vlasnika, ali i javnost općenito, na neracionalno vođenje Croatia Airlinesa, čiji dnevni, zimski gubici, dosežu i 140.000 eura dnevno, ali i po nekoliko tisuća eura ljeti, u “špici” sezone.
“Vežite se, propadamo!”, jedan je od transparenata s kojima je nekoliko stotina radnika Croatia Airlinesa jučer ujutro prosvjedovalo ispred sjedišta tvrtke u zagrebačkom Buzinu. Kako je kazao pilot Hrvoje Bušić, zaposleni u CA nemaju dodatnih materijalnih zahtjeva niti štrajkaju zbog povećanja plaća nego žele upozoriti na urušavanje sigurnosnog sustava tvrtke. Problemi su, pojasnio je Bušić, počeli krajem prošle godine, kad je Agencija za civilno zrakoplovstvo donijela odluku o dijeljenom radnom vremenu pilota s odmorom od svega četiri i pol sata između dva para letova. “To je premalo, pogotovo jer se radi o noćnim letovima, a pojavljuju se i prijetnje pilotima u slučaju pisanja sigurnosnih izvještaja koje im upućuju čelni ljudi CA”, kazao je Bušić. Upravi su radnici iznijeli minimalne zahtjeve koji se odnose na zadržavanje prava iz kolektivnog ugovora koji prestaje važiti 31. ožujka, zatraživši i ukidanje odluka koje, prema njihovom mišljenju, utječu na sigurnost letova.
“Croatia Airlines nikad u svojoj povijesti nije zabilježila niti jedan ozbiljniji sigurnosni incident te najoštrije osuđuje neutemeljene tvrdnje sindikata” – odgovorili su priopćenjem iz uprave kompanije. Štrajk je komentirao i zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, napominjući kako zahtjevi sindikata u ovom trenutku nisu opravdani.
Već duže vrijeme sindikati unutar CA upozoravaju državu na, po njima, potencijalno sumnjive poslovne odluke sadašnjeg i bivšeg vodstva Croatia Airlinesa, na moguća potkradanja kompanije, prije svega u sektoru nabave i u opskrbi gorivom. Od države traže da hitno uvede kriznu upravu u kompaniju, a USKOK, Državno odvjetništvo i Carinsku upravu pozivaju da istraže sumnje u nesavjesno poslovanje i potencijalni kriminal.


Otkazani letovi za Zadar


Zbog štrajka jučer je otkazan let iz Pule prema Zračnoj luci Zadar, a time je otpala i jutrošnja linija prema Zagrebu.