Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Domaće (ni)je domaće

Autor: Vanja Mirčeta

08.03.2013. 23:00
Domaće (ni)je domaće

Foto: Zvonko KUCELIN



To što se radi s voćem i povrćem se ne vidi prostim okom jer je pesticid ušao u proizvod, a od takvih proizvoda čovjek postupno obolijeva. Kontrola bi dobro došla, ali se mora razdvojiti proizvođač od prodavača. Proizvođača koji ovdje na pijaci prodaju svoje proizvode je jako malo, uglavnom se radi o zakupcima, otkriva jedna prodavačica
Otrovi su svuda oko nas. Posljednje aktualne tzv. teorije zavjere išle su toliko daleko da hrvatski proizvođači smatraju kako netko ili nešto zbog profita želi uništiti domaću proizvodnju i domaći proizvod kako bi se pojačao uvoz istovjetnih inozemnih, ali “bezopasnih” proizvoda.
– Svi znamo da nas truju, da gotovo ništa nije domaće, čast izuzecima. No očito ne želimo vjerovati da je baš sve tako loše, pa čak i hrana, te da nas možda nesvjesno ili svjesno truje i draga bakica s tržnice, kaže jedna od prodavačica na zadarskoj tržnici koja je željela ostati anonimna.
Kaže, kako obični kupac teško može prepoznati razliku između domaćeg proizvoda, koji se uzgaja u malim količinama na prirodan način, i onoga prskanog kako bi se dobilo na kvantiteti i izgledu. Mnogi se sve češće pitaju blistaju li najviše upravo otrovne jabuke.
– To što se radi s voćem i povrćem se ne vidi prostim okom jer je pesticid ušao u proizvod, a od takvih proizvoda čovjek postupno obolijeva. Kontrola bi dobro došla, ali se mora razdvojiti proizvođač od prodavača. Proizvođača koji ovdje na pijaci prodaju svoje proizvode je jako malo, uglavnom se radi o zakupcima. Oni kupuju proizvode i prodaju kao svoje, otkriva prodavačica.