Inspekcija za nuklearnu sigurnost u KB Dubrava

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Inspekcija Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) pokrenula je nadzor u KB Dubrava, neslužbeno doznajemo nakon što je na odlagalištu otpada Jakuševac otkriven radioaktivni otpad iz spremišta jedne od tri zagrebačkih bolnica koje koriste opasni materijal. Nadzor će obuhvatiti i KBC Rebro i KB Sestara milosrdnica na drugom kraju Zagreba. Riječ je o molibdenu 99 - radioaktivnom materijalu koji se koristi za generiranje druge radioaktivne smjese, tehnecija, potrebnog za dijagnostičke postupke u nuklearnoj medicini. Opasnost za ljude i okoliš ne postoji, potvrdili su jučer iz DZRNS-a nakon našeg upita i napisa u medijima da su radnici "Čistoće" pokupili otpad s lokacije Žuti Brijeg u Dubravi i vozili ga kamionom do odlagališta ne znajući zapravo što voze. Srećom, radnici nisu ozračeni, a onečišćen je bio tek kamion potvrdili su iz Zagrebačkog holdinga i DZRNS-a nakon što se na prisustvo opasnog otpada oglasio alarm na ulazu u odlagalište. 

Pretpostavlja se da je mješalica kamiona zdrobila ampule s radioaktivnim materijalom koji se potom pomiješao s komunalnim otpadom.

Inače, pronađeni Molibden-99 djelomično se raspada nakon 66 sati. Molibdenske kolone nakon upotrebe trebaju se čuvati u predviđenim prostorima bolnica i tek nakon što se radioaktivnost smanji na propisanu razinu u razdoblju od oko tri mjeseca otpuštaju se iz nadzora i, sukladno hrvatskim i međunarodnim propisima, nakon što se uklone oznake radioaktivnosti, mogu biti zbrinute i kao komunalni otpad, ističu iz Zavoda. Poznato je da se radioaktivni otpad zbrinjava u kompleksu Instituta Ruđer Bošković što je prethodnih godina izazivalo velike polemike u javnosti. Pojavile su se i sumnje se da je sporni odbačeni materijal zračio jer je netko skinuo zaštitni olovni oklop iz spremnika kraj bolnice, a opasni sadržaj, ne znajući što radi, bacio na pod. Olovo je nepoznatoj osobi najvjerojatnije moglo bilo zanimljivo za preprodaju u staro željezo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno