Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Inspekcija za nuklearnu sigurnost u KB Dubrava

Autor: Vanja Vesić

08.03.2013. 23:00
Inspekcija za nuklearnu sigurnost u KB Dubrava


Nadzor će obuhvatiti i KBC Rebro i KB Sestara milosrdnica. Nema opasnosti po zdravlje radnika i stanovnika pa tako ni stanovnika Jakuševca i okolice, priopćili su iz Zavoda


Inspekcija Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) pokrenula je nadzor u KB Dubrava, neslužbeno doznajemo nakon što je na odlagalištu otpada Jakuševac otkriven radioaktivni otpad iz spremišta jedne od tri zagrebačkih bolnica koje koriste opasni materijal. Nadzor će obuhvatiti i KBC Rebro i KB Sestara milosrdnica na drugom kraju Zagreba. Riječ je o molibdenu 99 – radioaktivnom materijalu koji se koristi za generiranje druge radioaktivne smjese, tehnecija, potrebnog za dijagnostičke postupke u nuklearnoj medicini. Opasnost za ljude i okoliš ne postoji, potvrdili su jučer iz DZRNS-a nakon našeg upita i napisa u medijima da su radnici “Čistoće” pokupili otpad s lokacije Žuti Brijeg u Dubravi i vozili ga kamionom do odlagališta ne znajući zapravo što voze. Srećom, radnici nisu ozračeni, a onečišćen je bio tek kamion potvrdili su iz Zagrebačkog holdinga i DZRNS-a nakon što se na prisustvo opasnog otpada oglasio alarm na ulazu u odlagalište. 
Pretpostavlja se da je mješalica kamiona zdrobila ampule s radioaktivnim materijalom koji se potom pomiješao s komunalnim otpadom.
Inače, pronađeni Molibden-99 djelomično se raspada nakon 66 sati. Molibdenske kolone nakon upotrebe trebaju se čuvati u predviđenim prostorima bolnica i tek nakon što se radioaktivnost smanji na propisanu razinu u razdoblju od oko tri mjeseca otpuštaju se iz nadzora i, sukladno hrvatskim i međunarodnim propisima, nakon što se uklone oznake radioaktivnosti, mogu biti zbrinute i kao komunalni otpad, ističu iz Zavoda. Poznato je da se radioaktivni otpad zbrinjava u kompleksu Instituta Ruđer Bošković što je prethodnih godina izazivalo velike polemike u javnosti. Pojavile su se i sumnje se da je sporni odbačeni materijal zračio jer je netko skinuo zaštitni olovni oklop iz spremnika kraj bolnice, a opasni sadržaj, ne znajući što radi, bacio na pod. Olovo je nepoznatoj osobi najvjerojatnije moglo bilo zanimljivo za preprodaju u staro željezo.