Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Najbolje povjesničarke Paula Maruna i Dinea Bučić

Autor: Velimir Brkić

08.03.2013. 23:00
Najbolje povjesničarke Paula Maruna i Dinea Bučić

Foto: Velimir BRKIĆ



Čestitam svim natjecateljima i njihovim mentorima jer su već pobjednici budući da su bili najbolji u svojim školama. Kako je povijest učiteljica života, nadam se da će i vama ovo natjecanje biti korisno u vašim životima, poručila je Katica Eškinja, ravnateljica OŠ Sv. Filip i Jakov


Najbolje u Zadarskoj županiji u znanju iz povjesti za sedme i osme razrede su Paula Maruna, učenica OŠ Šimuna Kožičića Benje, i Dinea Bučić, učenica OŠ Petra Preradovića iz Zadra. Mentori su im Nenad Pepić i Magdalena Vučetić.
Na natjecanju održanom u novoj školskoj zgradi OŠ Sv. Filip i Jakov natjecalo se 54 učenika, 24 sedmaša i čak 30 osmaša. U kategoriji sedmih razreda drugo mjesto osvojila je Tea Vlaše, učenica OŠ Petra Zoranića iz Stankovaca mentorice Božene Delić Žepina. Treće mjesto osvojila je Sara Smolić, učenica OŠ Sukošan. Mentorica je Anita Vodopivec.
U kategoriji osmih razreda drugo i treće mjesto osvojili su učenici OŠ Bartula Kašića iz Zadra, Margarita Grašo i Dominik Nekić. Mentori su im Ivana Pavić i Božena Mišić.
Odmah do troje prvoplasiranih u kategoriji sedmih razreda na četvrtom i petom mjestu su učenice OŠ B. Kašića Zadar, Iva Zekić i Kristina Jurlina, mentorice Ivane Pavić. Potom su Katarina Kardum iz OŠ P. Preradovića iz Jasenica (Božena Delić Žepina), Sara Matulić iz OŠ P. Preradovića Zadar (Magdalena Vučetić), Marko Miočić iz OŠ B. Kašića Zadar (Ivana Pavić), Mia Banić iz OŠ Š. K. Benje (Nenad Pepić), Karlo Lalin iz OŠ Pakoštane (Šime Labor), Božena Zrilić iz OŠ B. Kašića Zadar (Božena Mišić) itd.
Što se tiče osmih razreda na četvrtom mjestu je Lorena Stamičar iz OŠ Biograd (mentor Natasha Kraljev), potom Marta Knežević iz OŠ B. Kašića (Dinko Marin), Antonio Matković iz OŠ Petra Zoranića iz Jasenica (Marina Šarlija), Donatea Jurić iz OŠ P. Preradovića iz Zadra (Magdalena Vučetić), Anđela Kokić iz OŠ Novigrad (Sandra Matulić), Matea Kaleb iz OŠ B. Kašića Zadar (Dinko Marin), Katja Buterin iz oš Novigrad (Sandra Matulić), Nora Knez iz OŠ Biograd (Natasha Kraljev) itd.
U prigodnom programu nastupili su četvrtaši iz Turnja s igrokazom Misic, školski zbor i učenici literarne sekcije.
– Čestitam svim natjecateljima i njihovim mentorima jer su već pobjednici budući da su bili najbolji u svojim školama. Kako je povijest učiteljica života, nadam se da će i vama ovo natjecanje biti korisno u vašim životima, poručila je Katica Eškinja, ravnateljica OŠ Sv. Filip i Jakov.
– Čuvajmo svoju povijest, učimo je i prenosimo samo istinu. Imamo se čime ponositi, Hrvatska je naš ponos, naglasio je filipjanski načelnik Igor Pedisić.
Nazočnima se obratila i prof. Danijela Deković, voditeljica Županijskog stručnog vijeća. Potom je za učitelje i mentore povijesti Udruga “Žene u Domovinskom ratu – Zadar” predstavila svoju novu knjigu pod nazivom “Svjedočanstva žena otoka i priobalja iz Domovinskog rata”.
– Autorice su majke, žene i sestre stradalih hrvatskih branitelja, hrvatske braniteljice i sve druge žene koje su nosile ratne nedaće sa svojima najbližima pa je knjiga splet ponosnih i potresnih svjedočenja o Domovinskom ratu, rekla je Ivana Haberle, predsjednica Udruge.