Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nemilosrdno ćemo pomesti sve agresore

Autor: Tihomir Ponoš

08.03.2013. 23:00
Nemilosrdno ćemo pomesti sve agresore


Odluka o povlačenju iz svih sporazuma objavljena je nakon što je Vijeće sigurnosti jednoglasnom odlukom pooštrilo sankcije sjevernokorejskom režimu zbog prošlomjesečnog nuklearnog testa


Sjeverna Koreja objavila je u petak da se povlači iz svih sporazuma o nenapadanju s Južnom Korejom i zaprijetila nuklearnim ratom, a što je posljednjih dana zaoštrenu retoriku između dviju Koreja dovelo do razine verbalnog rata i opasnih prijetnji i nuklearnim napadima. Odluka o povlačenju iz svih sporazuma o nenapadanju, koji uključuje i primirje potpisano 1953. godine, objavljena je nakon što je Vijeće sigurnosti jednoglasnom odlukom pooštrilo sankcije sjevernokorejskom režimu zbog prošlomjesečnog nuklearnog testa, a objavilo ju je Povjerenstvo za mirnu reunifikaciju Koreje.
– Svi vojnici i narod Demokratske Narodne Republike Koreje će krenuti kao jedan i nemilosrdno pomesti sve agresore i provokatore, stoji u priopćenju Povjerenstva što ga je objavila državna agencija KCNA. Druga rečenica iz priopćenja još je zlokobnija:
– Nikad nećemo propustiti zlatnu priliku da povedemo veliki rat za ponovno nacionalno ujedinjenje, priopćuje Povjerenstvo.
Vrlo brzo je reagiralo južnokorejsko ministarstvo obrane, ustvrdivši da je prijetnja sjevernih susjeda preventivnim nuklearnim napadom provokacija koja vodi jedino urušavanju tamošnjeg komunističkog režima koji bi u tom slučaju bio zbrisan s lica zemlje.
Kina je pozvala sve strane da sačuvaju mir, budu suzdržane i odustanu od bilo kakvog djelovanja koje bi pogoršalo stanje. Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Huy Chunying za Rezoluciju 2094 izjavila je da je uravnotežena.