Uštede na nabavi i listama lijekova 600 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
PIXSELL
Ne korupciji u zdravstvu - Rajko Ostojić

Objedinjenom  javnom nabavom u zdravstvu i  novom listom lijekova koja bi  trebala biti objavljena za dvadesetak dana uštedjet će se oko  600 milijuna kuna, a ta ušteda  otvara mogućnost realizaciji  ideje o stvaranju fonda za edukaciju liječnika. Izjavio je to  ministar zdravlja Rajko Ostojić prilikom predstavljanja istraživanja Transparency Internationala Hrvatska o povjerenju građana u liječnike. Ostojić je najavio da će objedinjenom javnom nabavom potrošnog i ugradbenog materijala ušteda biti veća od 350  milijuna kuna, a ne 250 milijuna kako se očekivalo. Takvom nabavom leće za operaciju  mrene nabavljeno su po 37 posto nižoj cijeni, a potrošni materijal u kirurgiji po cijenama  nižim od dva do 60 posto. Nakon objave nove liste lijekovi  će biti niži 15 do 20 posto.  Ministar Ostojić zajamčio je da  će lijekova, usprkos kašnjenjima od 290 dana u plaćanju, biti  i to upravo i zbog toga što će  lijekovi biti bitno jeftiniji.

Prema rezultatima istraživanja građani vjeruju da im liječnici propisuju najbolje lijekove, ali smatraju da pokloni  farmaceutskih tvrtki utječu na  objektivnost liječnika pri propisivanju pojedinih lijekova.  Čak 79 posto ispitanika smatra  da im liječnik nikad nije propisao nepotreban lijek, a njih  8,5 posto smatra da je više puta  dobilo nepotreban lijek. Pacijenti očito žele biti detaljnije  informirani o lijekovima jer  njih 77,6 posto smatra da bi ih  liječnik trebao informirati o  svim raspoloživim proizvodima pri propisivanju lijeka. U  slučaju postojanja više lijekova  kojima se može liječiti neki  zdravstveni problem na liječničku preporuku lijeka  najviše utječe učinkovitost lijeka,  smatra dvije petine ispitanika,  a njih nešto više od trećine  smatra da je presudna suradnja  liječnika s nekom farmaceutskom tvrtkom. Pokloni farmaceutskih kompanija liječnicima imaju veliku ulogu pri propisivanju lijekova, smatra čak  76 posto anketiranih. Da bi se  to spriječilo poklone treba zabraniti, navodi 57 posto  građana, a u poklonima svaki  šesti građanin ne vidi problem.  Nedoličnim poklonom relativna većina ispitanika, njih dvije  petine, smatra stručno usavršavanje liječnika koje financiraju farmaceutske kompanije  i to bi po njihovu mišljenju  trebalo plaćati javno zdravstvo. Rezultate istraživanje ministar Ostojić komentirao je u  kratkim aforizmima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno