Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Žene u Hrvatskoj i EU 59 dana godišnje rade besplatno

Autor: Nives Rogoznica

08.03.2013. 23:00
Žene u Hrvatskoj i EU 59 dana godišnje rade besplatno

Foto: Vedran SITNICA



Ulaskom u EU mogla bi se promijeniti samo dostupnost poslova, te bi se moglo dogoditi da visoko kvalificirane žene rade poslove niže složenosti to jest slabije plaćene poslove, upozorila je Irena Devčić


Borba za jednakost nam je potrebna dok god se rodna ravnopravnost smatra ideologijom. Još uvijek nam je potreban feminizam. Feminizam je pokret za izjednačenje žene s muškarcem u radnim pravima i socijalnom položaju. Feminizam ne govori o demaskuliziranju muškaraca u društvu, feminizam nije rat spolova. Riječ je o pravednosti i razumijevanju, o davanju zasluženog priznanja ženama da ih se cijeni kao jednake članove društva. Problem je u tome što je seksizam sastavni dio naših života u tolikoj mjeri da ga nije lako vidjeti, već se uzima zdravo za gotovo, kao prikaz stvari kakve jesu ili kao nešto prirodno. Ako smatrate da su muškarci i žene jednako vrijedna ljudska bića, i vi ste feminist, a ako niste, onda morate moći pogledati u oči svoju ženu, majku, kćer ili sestru i reći joj da je manje vrijedna samo zato što je rođena kao žena, poručila je Irena Devčić, potpredsjednica ŽO HSS-a Zadarske županije i čelnica županijske Asocijacije žena HSS-a “Hrvatsko srce” na konferenciji za novinare održanoj u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena.
– U Hrvatskoj su najviše ugrožena ekonomska prava žena. Nezaposlenih je žena više nego muškaraca, kao što ih više radi na crno, a manje su plaćene ili rade mjesecima bez plaće. Ulaskom u EU mogla bi se promijeniti samo dostupnost poslova, te bi se moglo dogoditi da visokokvalificirane žene rade poslove niže složenosti to jest slabije plaćene poslove. Naše žene, kao i one u EU, godišnje rade 59 dana besplatno. Toliko su manje plaćene za iste poslove od svojih muških kolega. To je vidljivo i iz podataka iz posljednjeg Popisa stanovništva gdje stoji da je prosječna mjesečna bruto plaća zaposlenih u pravnim osobama za žene 7.223 kuna, a za muškarce 8.044 kuna, iako pokazatelji govore kako je u tim sektorima više žena nego muškaraca s visokim obrazovanjem, istaknula je Devčić napominjući kako kronični nedostatak žena u politici ne začuđuje s obzirom na to da je žena u političkom ringu diskriminirana i izložena vrijeđanju.