Do 2018. Cromaris planira proizvodnju do 10.000 tona kvalitetne bijele ribe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Perjanica zadarskog gospodarstva i hrvatske marikulture  tvrtka Cromaris, ostvarila je u 2014. proizvodnju i prodaju veću od 5.600  tona, što je 50 posto više nego godinu dana prije. Uspjeh je tim veći jer  tvrtka već skoro dvije godine ne proizvodi vlastitu mlađ zbog radova  na  mrijestilištu u Ninu. Završetak radova na investiciji vrijednoj preko 100  milijuna kuna, očekuje se kroz koji mjesec, a  1. rujna bi se u Ninu ponovno pokrenula proizvodnja riblje mlađi. U sklopu ovog investicijskog zamaha modernizirat će se pogon za predrast u Maloj Lamjani i  u bazene  za dohranjivanje riblje mlađi koja će stizati iz Nina.

Kako nam je rekla rukovoditeljica mrijestilišta, Gordana Šarušić, modernizirat će se pogon za intenzivni uzgoj dviju vrsta riba, orade i brancina. Cromaris je jedina tvrtka u Europi koja na istoj lokaciji uzgaja dvije  vrste riba. U novom mrijestilištu je izgrađena eksperimentalna stanica  koja će omogućiti istraživanje novih uzgojnih vrsta.

- U tim novim bazenima, uzgajat ćemo oko 30 milijuna komada riblje  mlađi težine 5-7 grama. Uz to idu tehnološka poboljšanja na opskrbi i  obradi mora i na intenzivnom uzgoju ribe. Uzgoj će se vršiti u potpuno  kontroliranim uvjetima svih dijelova uzgojnog postupka rekla je Gordana Šarušić.

Svim tim tehnološkim poboljšanjima omogućit će ne samo bolje mriješćenje, nego i proizvodnju visokokvalitetne ikre.

- Nastojimo osigurati poziciju tvrtke koju je imala u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća kad je Cenmar bio među prvim tvrtkama u Europi koje su uzgajale orade i brancine. Kao što vam je poznato, zbog ratnih prilika te sve do 2008. nije bilo ulaganja. Danas je Grčka najveći  proizvođač u Europi te su Grci  značajno pretekli Hrvatsku koja je bila jedan od europskih pionira marikulture.  No Cromaris je dio Adris grupe  koja je jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj te nastojimo vratiti Hrvatsku na njene stare pozicije zbog niza prednosti koje imamo nad ostalim zemljama proizvođačima, rekao je direktor Cromarisa Goran Markulin.

Nakon realizacije najveće investicije u hrvatskom ribarstvu, Cromaris  do 2018. planira proizvoditi i do deset tisuća tona kvalitetne bijele ribe  što je odraz velikih ulaganja. Tome pomažu i lanjske odluke Vlade RH  koja je dala suglasnost na odluke Zadarske i Istarske županije o produženju svih koncesija Cromarisa na ukupni period od 30 godina. Otprije je poznato kako je Adris grupa u tvrtku dosad uložila više od 500 milijuna kuna. Uz rast prihoda od 68 posto prošle godine je otvoreno tržište i  u Francuskoj. Posebnu brigu, kaže Markulin, Adris grupa posvećuje radnicima pa je isto tako i u Cromarisu. Ulaže se u razvoj zaposlenika bez  kojih ne bi bilo moguće ostvariti niti zacrtane rezultate. Prosječna plaća  u Cromarisu iznosi oko 6 tisuća kuna.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno