Marin Boško načelnik Kukljice, u Pagu Željko Maržić i Tino Herenda idu u drugi krug

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Prema neslužbenim rezultatima pobjednik prijevremenih izbora u Općini Kukljica je dosadašnji kukljički načelnik Marin  Boško, kandidat grupe građana. Što se Paga tiče, Pažani će ići u drugi  krug izbora.

U prvom krugu izbora za općinskog načelnika, gradonačelnika, župana ili gradonačelnika izabran je kandidat koji na izborima dobije više od  50 glasova birača koji su glasovali. Maržić je od ukupno 2.122  glasova osvojio 1.044  glasa ili 49,2 posto, Gradsko izborno povjerenstvo sa službenim rezultatima oglasit će se danas.

Prema tumačenju poslijednjih predsjedničkih izbora iz mjeseca siječnja, u prvom krugu potrebna je tzv. apsolutna većina, ali u drugom  krugu nije, i dovoljna je samo relativna većina. 

U drugi krug izbora za gradonačelnika za 14 dana, 22. ožujka idu Željko Maržić iz paške koalicije i Tino Herenda iz HDZ-a, a bit će izabran  kandidat koji dobije veći broj glasova birača.

U biračke spiskove u Gradu Pagu na sedam biračkih mjesta upisano je  3186 birača, a na izbore je izašlo čak 2122 glasača ili 66,1 posto.  Uz 1.044 glasa koja je osvojio Maržić, preostala tri kandidata za gradonačelnika osvojili su 1.011 glasova: Tino Herenda (HDZ) - 536, Ante  Čemeljić (HSP) - 254 i nezavisni Davor Fabijanić - 221. Međutim, u Pagu  je sinoć izbrojeno i 66 nevažećih listića.

Za prevlast u Gradskom vijeću uslijedit će postizborna koaliranja.  Koalicija PSP-SDP-HSS-DC osvojila je pet od 13 vijećničkih mjesta, HDZ  tri, a po jedan vijećnik HSP, HSP AS, nezavisni Branimir Paro Vidulin,  Davor Fabijanić i Domagoj Vičević.

Novi-stari načelnik Kukljice, nezavisni Marin Boško, apsolutni je pobjednik jučerašnjih prijevremenih izbora. Osim što će sa čak 70,8 posto  osvojenih glasova i dalje vršiti dužnost načelnika i u Općinskom vijeću  imat će većinu, pet od devet vijećnika.

U biračke spiskove u Kukljici bilo je upisano 944 birača s pravom glasa,  a na jučerašnje izbore izašlo je 546 birača ili 57,8 posto što je drugi rezultat izlaznosti od prvih višestranačkih izbora. Nevažećih je bilo 11 glasačkih listića.

 Za Općinsko vijeće Kukljice natjecale su se četiri kandidacijske liste. U  novom sazivu kukljičkog Vijeća sa 278 osvojenih glasova sjedit će pet vijećnika s liste Marina Boška (Milorad Košćica, Ante Korčulanić, Franko  Kurić, Rezija Bosotina i Antonija Lisica), sa 110 glasova dva s liste Ante  Borisa Martinovića (Ante Boris Martinović, Rino Martinović), te sa 87  glasova HDZ-ovac Josip Burčul i sa 64 glasa nezavisni Ivan Karlić.

Za načelničku dužnost u Kukljici bila su dva kandidata - Marin Boško  (zamjenica Ivona Cukar) je sa 738 glasova ili 70,8 posto glasova pobijedio  također nezavisnog kandidata Antu Borisa Martinovića koji je osvojio  147 glasova ili 26,8 posto glasova. Štoviše, 738 glasova je najveći broj glasova za načelnika od osamostaljenja Općine Kukljica, od 1997. godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno