Za žene žrtve nasilja nema više ni mjesta, ni novca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Borbu za bolji položaj žena u društvu, koju mnogi posebno  apostrofiraju upravo na Dan žena, prati osnivanje i rad brojnih ženskih  udruga, no, nažalost i puna skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji. Puna  je trenutačno i zadarska Mala kuća, čija koordinatorica Gordana Markulin Ježina upozorava kako je nakon kraćeg zatišja, na početku ove godine  ponovno zabilježena eskalacija nasilja u obitelji.

Naime, tematikom nasilja nad ženama još se od 1999. godine bavi zadarska Udruga za pomoć ženi i djetetu "Duga", a uz savjetovalište za žrtve obiteljaskog nasilja, od 2007. godine u Zadru postoji i Mala kuća pod  čiji su se krov tijekom godina, sklanjale mnoge žene, same ili s djecom,  bježeći od nasilnika.

Tako izgleda kako se, bez obzira na jačanje svijesti žena o tome da nasilje ne treba trpjeti, zapravo malo toga promijenilo te će, kako ističe  Markulin Ježina, trebati još puno vremena za dozrijevanje društva do  one razine na kojoj se o nasilju u obitelji neće pričati u alarmantnim  brojkama.

- Sudeći prema trenutačnom položaju žena, mi smo još uvijek dominantno patrijarhalno društvo bez obzira na to što je primjetno kako su  mlađe žene osvještenije kada je u pitanju nasilje u obitelji od onih srednje dobi. No, neke se ipak nakon boravka u Maloj kući odluče vratiti nasilniku. U skloništu mogu boraviti do maksimalno godinu dana ili u posebnim slučajevima duže. Mi smo imali tri takva slučaja i dobro su završila, priča Markulin Ježina dodajući kako Dan žena u Maloj kući ne  obilježavaju posebno, no da svaka hrabra žena dobije jednu ružu.

- U našoj Maloj kući za smještaj ima deset mjesta i jedno mjesto za  malo dijete. Trenutačno smo puni, četiri mame i šestero djece, a imamo i  male dječice, dvoje vrtićke dobi. Žene su sa zadarskog područja, mada  neke žele, zbog straha od nasilnika, radije biti u nekom drugom, daljem  skloništu, u drugom gradu, iako je Mala kuća na tajnoj adresi, ističe Markulin Ježina, dodajući su posljednjih godinu dana suočeni s porastom  nasilja u obitelji, a i "Dugino" savjetovalište koje broji svakodnevno i po  dva poziva, odavno je preraslo u svojevrsno obiteljsko savjetovalište jer  se na njihov telefon za pomoć javljaju i muškarci.

Premda koordiantorica male kuće ističe kako je zadovoljna što Malu  kuću s 400 tisuća kuna godišnje podupire Grad Zadar, pojašnjava kako je  to zapravo tek polovica nekadašnje godišnje svote od 800 tisuća kuna jer  je besparica i loša gospodarska situacija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno