Zadarskom Odjelu pulmologije doniran 70 tisuća kuna vrijedan bronhoskop

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Zadarska Liga protiv raka i Općina Sukošan uručili su Odjelu pulmologije Opće bolnice Zadar vrijednu donaciju i tako još jednom poboljšali razinu usluge zadarske bolnice, posebno za onkološke pacijente. Kako je pojasnio voditelj Odjela pulmologije dr. Željko Čulina riječ je o semi fleksibilnom bronhoskopu koji služi za dijagnosticiranje malignih bolesti i kojim se rješavaju komplikacije karcinoma bronha, a koji se ujedno koristi i za odstranjivanje stranih tijela iz bronha. Do sada su se strana tijela uklanjala iz bronha postojećim uređajem ili operativnim putem, a po potrebi u suradnji s otorinolaringolozima.

- Donirani uređaj će nam umnogome pomoći prilikom dijagnosticiranja karcinoma pluća i bronha koji su u porastu i koji spadaju u karcinome s najvećom smrtnošću, pojasnio je dr. Čulina, te istaknuo kako se postavljanjem rane dijagnoze započinje i s ranim liječenjem, što je od presudne važnosti za uspješnu borbu s bolešću, kao i za smanjivanje visoke stope smrtnosti. Prošle godine na zadarskom je području, naime, registrirano 110 novooboljelih od karcinoma pluća, među kojima je, nažalost, smrtnost visoka upravo zbog kasnog otkrivanja bolesti. Dr. Čulina zahvalio je u ime Odjela zadarskoj Ligi i Općini Sukošan na ovoj značajnoj donaciji za pulmologiju, uručivši donatorima i zahvalnice.

Predsjednik Lige protiv raka Zadar dr. Branko Dukić istaknuo je kako je ovo jedna u nizu donacija Lige koja brojnim i različitim humanitarnim akcijama prikuplja novac za poboljšanje zdravstvene skrbi za onkološke pacijente. S obzirom da se kupnja doniranih uređaja i ostale medicinske opreme odvija prema kriterijima potreba i prioriteta, upravo ovakav bronhoskop bio je nasušna potreba Odjelu pulmologije, a za nju su u Ligi, kazao je dr. Dukić, doznali od dr. Gordane Karuza, članice Predsjedništva Lige.

Dr. Karuza je pak istaknula kako je ovim uređajem objedinjena fleksibilna i rigidna bronhoskopija, te je tako zatvorena kompletna dijagnostika u onkologiji na ovome odjelu, koji se može mjeriti s najopremljenijim plućnim odjelima u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Dr. Karuza je navela i kako je počašćena što je članica zadarske Lige koja je najaktivnija Liga u Hrvatskoj, prije svega zahvaljujući, kako je naglasila, poduzetnom i aktivnom tajniku Vladislavu Tomčuku, te koja dugi niz godina daje veliki doprinos zadarskoj onkologiji na dobrobit bolnice i pacijenata.

U kupnji bronhoskopa, čija je cijena oko 70.000 kuna, uključila se s iznosom od 25.000 Općina Sukošan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno