Inspekciji prijavljen načelnik Lišana Ostrovičkih

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
"NEZAKONITO ZAPOŠLJAVANJE"
Načelnik o natječaju nije htio govoriti. Upit smo mu poslali još 16. veljače, no do danas nije odgovorio na pitanja o tome zašto je zaposlio osobu koja ne odgovara uvjetima natječaja
Vedran Sitnica
Ivica Musić, načelnik Općine Lišane Ostrovičke

Odlukom načelnika Općine Lišane Ostrovičke, Ivice Musića, prekinut je radni odnos donedavnoj pročelnici Jedinstvenog upravnog odjela općine, Marini Mamić. Kako smo saznali od tamošnjih općinskih vijećnika, načelnik je pročelnicu Mamić zaposlio znajući da ne udovoljava uvjetima natječaja, odnosno da nema potrebnu stručnu spremu, na što je upozorio nezavisni općinski vijećnik Željko Mijić.

- Ovdje je riječ o nezakonitom natječaju! Načelnik je svjesno išao u to, iako je znao da krši zakon. Postavili smo mu pitanje o ovom zapošljavanju nakon što smo vidjeli kakvi se uvjeti u natječaju traže, a znajući da gospođa Mamić ne udovoljava uvjetima koji traže visoku stručnu spremu i pet godina radnog iskustva u struci. Da nešto nije u redu s ovim natječajem shvatili smo onog dana kada načelnik Musić na sjednici Općinskog vijeća nije htio predstaviti novu pročelnicu niti napomenuti da je proveden natječaj. Stoga smo i na sjednici Općinskog vijeća postavili pitanje zapošljavanja pročelnice, no načelnik je rekao da ona ispunjava uvjete. I mi bismo voljeli da se u Općini zaposli mlada majka sa dvoje djece, ali neka se to učini po zakonu - kaže Mijić.

Nadzor u tijeku

Napominje kako je načelnik i sam priznao da je nezakonito zaposlio pročelnicu objavljujući novi natječaj za pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela.

- Ovdje treba napomenuti još jednu stvar za koju načelnik ne želi da javnost zna, a ta je da je iz istog razloga već morao poništiti još jedan natječaj. Ni taj kandidat nije udovoljavao uvjetima natječaja, pa je načelnik morao objaviti novi koji je, kao i prvi, proveden nezakonito. Zato ga pitamo je li normalno da jedan načelnik mora dvaput poništavati natječaje zbog nezakonitog zapošljavanja? - poručuje Mijić.

Zakonitost natječaja provjerili smo u Ministarstvu uprave u kojemu su nam pak odgovorili:

- Povodom Vašeg upita koji se odnosi na zapošljavanje pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lišane Ostrovičke, obavještavamo Vas da je s tim u vezi upravna inspekcija Ministarstva uprave zaprimila anonimnu predstavku i da je postupanje povodom predstavke u tijeku. U odnosu na eventualnu odgovornost čelnika tijela, ističemo kako ista može biti utvrđena tek po provedenom postupku nadzora - stoji u odgovoru Ministarstva.

Načelnik bez odgovora

Načelnik pak o natječaju nije htio govoriti. Upit smo mu poslali još 16. veljače, no do danas nije odgovorio na pitanja o tome zašto je zaposlio osobu koja ne odgovara uvjetima natječaja. Naime, u kratkom telefonskom razgovoru oko dogovora za pitanja Musić nam je kazao da je Marinu Mamić zaposlio jer se nitko drugi nije javio na natječaj, međutim u "Pozivu kandidatima na provjeru znanja" otkrili smo ime još jedne kandidatkinje. No, Musić se na ova pitanja do danas nije očitovao.

Ostaje sačekati odluku Ministarstva uprave koja ispituje slučaj zapošljavanja zbog kojega je zaradio prijavu, no načelnik je u međuvremenu objavio novi natječaj i već na testiranje pozvao novog kandidata. On je na provjeru znanja i sposobnosti pozvan ove srijede.

Mijić: Načelnik nam je ukinuo osnovno pravo postavljanja pitanja

Nezavisni vijećnik Lišana Ostrovičkih, Željko Mijić, kaže kako je "trenutna situacija u općini sve samo ne demokratska jer je načelnik vijećnicima onemogućio čak i postavljanje pitanja".

- Načelnika sam na sjednici Općinskog vijeća upozorio na nedemokratske mjere koje je uveo i za koje sam siguran da ih nema ni jedna općina. Izmjenama statuta i poslovnika ukinuo nam je osnovno pravo postavljanja pitanja! U općini tako sada imamo gore stanje nego u bivšoj državi jer ni pitanje načelniku ne možemo postaviti, pa gdje to ima?! To nema veze s demokracijom, kako će Općinsko vijeće funkcionirati na ovaj način, pa čak i premijeru se mogu postavljati pitanja, a načelnik jedne općine Bogu iza nogu tu je mogućnost vijećnicima ukinuo - kaže Mijić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika IvanMarković
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno vrijeme za dobivanje zajma, uzmite božićni zajam po kamatnoj stopi od 3%. Otplata počinje tri mjeseca nakon što ste sigurno primili zajam, želim iskoristiti ovu sjajnu priliku da se zahvalim đakonu Frankie Vladimiru. Dobila sam zajam od nje prošli mjesec da platim svoje račune za kraj godine, kao majka, savjetovat ću svakome kome treba zajam da se obrati đakonu Franku Vladimiru za dobro djelo koje je učinila u mom životu. Ovo su njezini kontakt podaci putem WhatsAppa: (+ 13475741807) putem e-maila: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com