U vrtu 101-godišnjeg Zadranina Mile Župana izrasla pet kilograma teška bijela repa

Slika korisnika valentinam
DIDOVA REPA
Ovaj povrtni kapitalac koji asocira na priču o djedu i repi iz nekadašnjih osnovnoškolskih udžbenika, iznenadio je vlasnika i njegovu obitelj, posebice sina Srećka koji je jučer iz zemlje izvadio plod
Zvonko KUCELIN
Repa je teška točno 5,04 kilograma, a promjer joj je 27 centimetara

 U vrtu 101-godišnjeg Zadranina Mile Župana, u Ulici Vjekoslava Maštrovića br. 27, izrasla je pet kilograma teška bijela repa. Ovaj povrtni kapitalac koji asocira na priču o djedu i repi iz nekadašnjih osnovnoškolskih udžbenika, iznenadio je vlasnika i njegovu obitelj, posebice sina Srećka koji je jučer iz zemlje izvadio plod. On je repu i posijao još u kolovozu, a sjeme je kupio na zadarskoj tržnici. Nije bilo, kaže, "povuci, potegni isčupati ne možeš" kao u priči, ali je Srećko gigantsku repu ipak pažljivo i strpljivo izvlačio iz zemlje kako ju ne bi oštetio.

- Repa je teška točno 5,04 kilograma, a promjer joj je 27 centimetara. Posijao sam cijelu karticu sa sjemenom i niklo ih je dosta, ali samo je ova nakon nekog vremena napravila gomolj pa sam druge počupao i posijao salatu. Kad sam vidio kolika je narasla, baš sam se ugodno iznenadio, priča nam Srećko koji već neko vrijeme, otkako njegov otac više ne može, skrbi o vrtu uz obiteljsku kuću u centru grada, točnije svega nekoliko metara od kultnog kafića Marex. Zanimalo nas je je li ova gigantska repa rezultat nekog posebnog recepta i tretmana, no Srećko je to odmah opovrgao. Kaže kako u njihovom vrtu oduvijek imaju povrće, od zelene salate, pomidora i krastavaca, korabice, začinskog bilja i slično, te da sve tretiraju uvijek na isti način, kako su to činili njihovi preci.

- Tajna je, kako bi moj otac rekao, kao kod poticaja. Država da poticaje, a onda se nešto mora i vratiti. Dakle, poticaji u našem vrtu su redovita briga, zalijevanje, presađivanje, okopavanje. Ako to radiš, pozitivan rezultat ne može izostati, zajključuje Srećko čije je zadovoljstvo ovim nutricistički bogatim plodom iz porodice kupusarki još i veće jer ga je po prvi put ljetos posijao.

Ova repa završit će na stolu Županovih, a moguće ju je pripremati na više načina. Može se kuhati, no najbolje ju je pripremati na salatu, sirovu. Korijen bijele repe sadrži bjelančevine, biljna ulja, beta-karoten te vitamine A i C.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika senka wassmer
A Guinnessova knjiga rekorda?
Slika korisnika monika
woooow! čestitam!