Za djecu iz Male kuće nema mjesta niti u jednom vrtiću!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
U zadarskom skloništu za žrtve četiri žene i šestero djece
Svih ovih godina, od kada postoji sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, takva djeca su imala prioritet. Ove godine to, nažalost, nije tako. Rečeno nam je da je popunjen broj te da ih ne mogu primiti, upozorava Gordana Markulin Ježina
PIXSELL/Ilustracija

Međunarodni dan žena, kojeg obilježavamo 8. ožujka, dan je kada bismo trebali slaviti ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. No, jesu li žene danas doista dostigle tu ravnopravnost? Realnost nam otkriva podatke koji govore sve samo ne ono što bismo htjeli. A to je - da ravnopravnost postoji.

Druga strana priče o „ravnopravnosti“ žena otkriva poražavajuću statistiku po pitanju nasilja nad ženama (i djecom), i to samo onih slučajeva koji se prijave. Postoje razni oblici nasilja nad ženama, uključujući tjelesno, psihičko, spolno i ekonomsko nasilje. Procjenjuje se da svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to najčešće od osobe iz svoje najbliže okoline, najčešće partnera. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 38 posto ubojstava žena su počinili njihovi partneri.

Koordinatorica Male kuće iz zadarske Udruge za pomoć ženi i djetetu Duga, Gordana Markulin Ježina, osvrće se u ozračju jučerašnjeg Dana žena na položaj žena - žrtava obiteljskog nasilja te njihive djece.

Nužna je socijalizacija mališana

U savjetovalištu naše udruge trenutno se na savjetovanju nalazi 12 žena i jedan muškarac. Uz njih se, po procjeni stručnog tima udruge, uključuju i njihova djeca. U skloništu za žrtve obiteljskog nasilja Mala kuća, a koje se nalazi na tajnoj adresi, trenutno su četiri žene i šestero djece u dobi od 2 do 12 godina, kazala je Gordana Markulin Ježina.

- Starija djeca koja su u školskoj dobi pohađaju školu i mamo potpuno razumijevanje i pomoć učitelja, profesora te školske stručne službe. Ja im se ovim putem zahvaljujem. Međutim, s troje najmlađe djece imamo problema. Do sada nikada to nije bio slučaj, upozorila je Markulin Ježina.

- Nažalost, za našu djecu nema mjesta niti u jednom vrtiću. Rečeno nam je da je popunjen broj te da ih ne mogu primiti. Svih ovih godina od kada postoji sklonište za žrtve obiteljskog nasilja takva djeca su imala prioritet. Ove godine to, nažalost, nije tako, istaknula je Markulin Ježina.

Djeci iz Male kuće nužna je socijalizacija, za njih je jako važno da su u pozitivnom okruženju djece njihovog uzrasta gdje bi se mogla osnažiti i pozitivno razvijati, objasnila je Markulin Ježina važnost odlaska u vrtić dodajući kakp se nada da će se ipak naći mjesta za ove mališane.

- Kad biste mene pitali, ja bih donijela zakon da djeca žrtve obiteljskog nasilja imaju prioritet u svim segmentima rada s djecom, istaknula je ona.

Svakodnevni pozivi, nedostatak novca

Kako doznajemo, u savjetovalištu udruge, pozivi su svakodnevni. Žene se javljaju s raznim pitanjima, a postoje stručnjakinje raznih profila (socijalna radnica, psihologica i pravnica), tako da pokrivaju gotovo sva područja.

- Da nema nas, žrtve nasilja u obitelji bile bi isključivo orijentirane na sustav i institucije, što nikako ne bi bilo dobro jer su sustav i institucije u takvim slučajevima znatno rigidniji. Iako naša država ima dobar zakon o žrtvama nasilja, ipak je civilno društvo, kamo pripada i naša udruga, znatno fleksibilnije, kazala je Markulin Ježina, upozorivši kako je žalosno je da se cijele obitelji moraju sklanjati od nasilnika te da ih se mora otrgnuti iz njihove sredine koja im je poznata, u kojoj su naučili živjeti, a nasilnik se privremeno sklanja u zatvor.

Gordana Markulin Ježina kaže kako je zakon dobar, međutim, nije zaživio u našoj sredini.

- Mi u našoj županiji imamo vrlo dobra iskustva s institucijama, osobito centrima za socijalnu skrb, Policijskom upravom, a u zadnje vrijeme i sa sudovima gdje se počeo primjenjivati zakon, pa tako se sve češće događa da nasilnici dobiju primjerene zatvorske kazne. Sve je to nedostatno, kazala je Markulin Ježina, istaknuvši kako se kod se nas i dalje događa da svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja, a da se ne govori o poražavajućem broju ubijenih žena.

Što se tiče financijske podrške od strane Grada i Županije, upravo zahvaljujući njima, udruga i sklonište postoje.

- U početku rada, imali smo znatno više sredstava na raspolaganju koje nam je po našem programu dodjeljivao Grad. Uz Grad nas je podržala i još uvijek podržava i Županija. No, s dolaskom recesije, naša sredstva su se znatno smanjila i sada jedva preživljavamo. Zato i svi ostali projekti stoje jer ih nismo u mogućnosti realizirati, objasnila je Markulin Ježina.

- Mi smo mala druga i nismo u stanju aplicirati za projekte iz europskih fondova, jer i za to trebate imati financijsku podlogu. Ništa nam drugo ne preostaje nego da se nosimo s poteškoćama, zaključila je.

Najmlađa žrtva obiteljskog nasilja beba od 8 mjeseci!

Markulin Ježina tvrdi kako su žrtve obiteljskog nasilja jedna od najranjivijih skupina našeg društva i tako ih se treba percipirati te im pomoći u svim segmentima njihovog življenja. Nasilje se događa u svim dobnim skupinama, od one najmlađe do žena starije dobi. Zastrašujuć je podatak kako je u udruzi Duga najmlađa žrtva obiteljskog nasilja bila beba od 8 mjeseci (i njena majka), a najstarija gospođa od 78 godina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno