Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

12 vatrogasaca na obuci spašavanja iz ruševina

09.03.2019. 14:23
12 vatrogasaca na  obuci spašavanja iz  ruševina


U sklopu redovnih aktivnosti projekta READINESS – Resilience Enhancement of ADrIatic basiN from firE and SeiSmic hazards  (Unaprjeđenje otpornosti Jadranskog bazena od požara i seizmičkih  opasnosti), a koji se financira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska 2014. – 2020. započelo je osposobljavanje pripadnika JVP Zadar za spašavanje iz ruševina.
 – Osposobljavanje pripadnika provode instruktori Hrvatske vatrogasne zajednice. U  programu sudjeluje 12 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Zadar. Program se sastoji od teorijskog te praktičnog – terenskog  dijela, koji će se odvijati u prostorijama JVP Zadar te na prostoru tvrtke  “Kepol”. Što se tiče teorijskog dijela, polaznici će proći razne teme, od  potresa, zaštite na radu kod spašavanja iz ruševina, traganja i spašavanja  u ruševinama, mjera sigurnosti na ruševinama, otkrivanja i određivanje  položaja žrtava u ruševinama i dr. Što se pak praktičnog dijela programa  osposobljavanja tiče, on će se sastojati od terenske nastave na poligonu  te dnevne i noćne vježbe koje će se izvoditi na prostoru tvrtke “Kepol”, a  uključivat će sljedeće: pokazne vježbe, provjera znanja, metode spašavanja iz ruševina, učvršćivanje i podupiranje ruševina te upotreba raznih  hidrauličkih, električnih, pneumatskih i mehaničkih alata i naprava te  rad s potražnim psima. Za provođenje vježbe na samoj lokaciji osigurana je dozvola za izvođenje iste te odgovarajuća oprema, pojasnio nam je  Marko Mašina iz Informacijskog centra Europe Directa Zadar.
Dodao je kako je projekt vrijedan 1.176.000 EUR-a, a odobren je za financiranje u sklopu INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. te je s provedbom počeo 1. siječnja 2018. godine.  Vodeći partner projekta je talijanska Regija Molise, a u provedbi projekta  iz Italije sudjeluju još i Regija Marche, Autonomna Regija Friuli-Venezia  Giulia te Eurelations G.E.I.E. iz Campobassa. Iz Hrvatske, uz Zadarsku  županiju, u projekt su uključene i Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko- neretvanska županija. Z.L.